Kā saudzēt savu muguru grūtniecības laikā?

Kā saudzēt savu muguru grūtniecības laikā?

30. Apr 2016, 00:01 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Pēdējos grūtniecības mēnešos, kad vērojamas izteiktas auguma izmaiņas un svara pieaugums, kā arī pēc bērniņa piedzimšanas, mazuli nēsājot, tiek noslogots mugurkauls. Kā pareizi kustēties un, kā ārstēt sāpošu muguru, stāsta skaistuma klīnikas „4.Dimensija” fizioterapeite Ilona Dorofejeva.

Ko ievērot ikdienā?

„Grūtniecības laikā, nav vēlams sēdēt ar sakrustotām kājām, jo tas nelabvēlīgi iedarbojas uz venozo un limfātisko atteci. Protams, nedrīkst staigāt arī augstpapēžu kurpēs.

No divdesmitās, divdesmit otrās grūtniecības nedēļas, ikdienā vajadzētu nēsāt bandāžu (dažādas formas jostveida pārsēji vai korsetes), jo tā palīdz atslogot muguru.

Gulēšana

Lai atslogotu mugurkaulu un nerastos mugursāpes, guļot uz sāniem, grūtniecei starp kājām vēlams likt spilventiņu. Tāpat, spilvenu jāliek arī zem kakla. Nevis zem pleca, bet gan zem sprandas! Galvenais, lai mugurkaulam nakts laikā, guļot tiktu saglabāti visi fizioloģiskie izliekumi.

Savukārt, guļot uz muguras spilventiņš jānovieto zem ceļiem.

Vingrojumi

Grūtniecēm ir izstrādāts vesels vingrojumu komplekss. Mājās var izmēģināt, piemēram, elpošanas vingrinājumus. Apgulties ar muguru uz grīdas un elpot – ieelpa caur degunu un izelpa caur muti. Svarīgi elpot ar vēderu, nevis ar krūšu kurvi!

Labi ir arī vingrinājumi uz bumbas, tāpat arī dažādi, muguru stiepjošie vingrojumi. Piemēram, var notupties četrāpus uz zemes, un izliekt apaļu muguru un pēc tam to iztaisnot, tad atkal noapaļot, un pēc tam – iztaisnot. Tātad, izstaipīties kā kaķim.

Muguras problēmas pēc grūtniecības

Pēc bērniņa piedzimšanas, sievietei vispirms ir jācenšas samazināt svaru. Jo tas būs lielāks, jo lielāks būs arī mugurkaula noslogojums.

Visbiežāk problēmas ar muguru rodas, nepareizi nesot un turot bērniņu. Tad parasti sievietei rodas sāpes vai nu rokas daļā, vai krūšu skriemeļos.

Kā pareizi turēt bērniņu?

Līdz trīs mēnešu vecumam bērniņu nedrīkst nēsāt „ķengursomā”, toties drīkst ievietot slingā. Tas māmiņas mugurkaulam un stājai būs veselīgi, jo šādi svars tiek sadalīts vienmērīgi.

„Ķengursomā” mazuli vari sēdināt, apmēram, no četru mēnešu vecuma, kad bērniņš jau stabili tur galvu.
Tomēr jaunajai māmiņai es noteikti ieteiktu apgūt hendlinga paņēmienus un iemācīties, kā mazuli pareizi turēt, lai tas būtu veselīgi gan bērnam, gan viņai pašai!

Kas nav mugurai veselīgi?

Ja ilgāku laiku mazuli esi turējusi vienā rokā, tad pēc laika, kad tā nogurusi, bēniņu ir jāpaņem otrā rokā.

Tāpat, ir jāmaina arī gurnu. Katrai sievietei bērnu ir ērtāk uzsēdināt bērnu uz viena vai otra gurna, tomēr to darīt ilgstoši, ir kaitīgi. Tas veicinās muskuļu disbalansu un, līdz ar to, mugurkaula S veida izliekuma veidošanos.

Procedūras muguras veselībai

Ja ir sūdzības, piemēram, jūti sāpes mugurā vai krūšu kurvī, tad vislabāk doties pie fizioterapeita, kurš veiks novērtējumu, pārbaudīs saites un muskuļus, lai atrastu konkrētās problēmas cēloni, un manuāli, vai osteopātiskām metodēm, to novērsīs. Pēc tam jāapmeklē ārstnieciskā vingrošana. Tie var būt vai nu simetriski vingrinājumi, vai asimetriski – viss ir atkarīgs no tā, kāds konkrētajā brīdī ir sievietes ķermenis – kāds ir mugurkaula un skeleta stāvoklis.

Muguras ārstniecībai ļoti laba peldēšana, tāpat, arī ūdens aerobika.

Savukārt, skriešana pati par sevi nenoslogo un neattīsta muguras muskulatūru, tādēļ sāpju gadījumā, tā nav vēlama. Tāpat neiesaku apmeklēt arī aerobikas nodarbības. To vietā labāk veikt ārstniecisko vingrošanu, kalanētiku vai pilates, kas sāpošo muguru ārstēs. Kopumā, jāizvēlas mierīgus un ķermeni stiepjošus vingrojumus un sporta nodarbības.”

Māmiņu Klubs

Kā tu rūpējies par savas muguras veselību?