Kā sagatavot dzemdībām prātu un ķermeni

Kā sagatavot dzemdībām prātu un ķermeni

06. May 2017, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Daba ir apbrīnojami mērķtiecīga - viņa ir devusi sievietei 9 mēnešus, lai sagatavotos vienam ļoti svarīgam procesam, jaunas dzīvības rašanās, dzimšanas procesam.

Tie ir deviņi mēneši, kas doti, lai sagatavotos tikšanās brīdim ar pašu svarīgāko cilvēciņu katras sievietes dzīvē.

Tieši tāpēc, esmu pārliecināta, ka gatavoties dzemdībām un māmiņas lomai vajag sākt, nevis no 30.grūtniecības nedēļas, bet kopš paša grūtniecības sākuma.

Gatavoties dzemdībām un māmiņas lomai - КĀ?

Dzemdības = sāpes. Šī formula daudzām sievietēm ne tikai ir apgalvojums, bet pat pārliecība, ar ko viņas dzīvo visu savu dzīvi. Bailes pirms dzemdību sāpju priekšā - ir otrās pēc nozīmīguma, aiz bailēm par mazuļa un savu veselību.

Runājiet ar speciālistiem!

Lai bailes atkāptos, jāiegūst noteiktas, nepieciešamās zināšanas, jāprot tās salikt sev "pa plauktiņiem": kas notiek ar mani un manu bērnu dzemdībās, kā man jāizturas, lai palīdzētu sev un viņam, kādas ir dzemdības un kāds scenārijs būtu man vēlamais, jo daudz kas manās dzemdībās ir atkarīgs tieši no manis. Uz šiem visiem jautājumiem var atrast atbildes dzemdību sagatavošanas kursos. 

Nodarbībās, neskaitot teorētisku zināšanu sistematizāciju, notiek arī personīgās izpratnes veidošanās par vēlamajām dzemdībām, par savu lomu tajās, par darbu ar bailēm, ilgām, bažām. 

Internets un grāmatu lasīšana nevar aizvietot šīs zināšanas, jo, kamēr atradīsiet vajadzīgo informāciju, nāksies izstudēt veselu kaudzi "kaitīgās informācijas", kas ir kā labs mēslojums mūsu izpratnei par to, ka dzemdības IR bailes. 

Uzzināt, pierakstīt informāciju. Ar to nepietiek!

Informācijas iegūšana ir tikai 20% no sagatavošanās dzemdībām. Ja paliksiet tikai pie šī, tad runāt par gatavību pašam procesam NAV IESPĒJAMS!

Bez tam, tieši tāpēc klīst viedoklis, ka gatavošanās dzemdībām "neko nedod". Daudzi sāk gatavoties pēc 30.nedēļas un paliek pie tā, ka pietiekami daudz informācijas par dzemdību procesu ieguvuši kursos..

Dzemdības - tas nav tikai fizisks darbs, lielākā mērā, tas ir DVĒSELISKS darbs!

Apgūstiet praktiskas iemaņas!

Ļoti svarīgi ir apgūt nepieciešamākās pamata iemaņas:

- relaksāciju,

- darbu ar bailēm,

- prasmi savienoties ar mazuli kontrakciju laikā,

- emocionālā stāvokļa pašregulāciju dzemdību laikā.

Svarīgi ir ne tikai ZINĀT, svarīgi ir iemācīt to visu savam ķermenim un prātam, bet to izdarīt var tikai laika gaitā. 

Fiziskā sagatavotība

Tāpat ļoti svarīgi ir sagatavot savu ķermeni dzemdībām, jo tomēr - dzemdējam mēs ar ķermeni, nevis ar galvu. Ar zināšanām par dzemdību procesu, tā efektivitātei vien nepietiek.

Ja ārsts, kurš novēro grūtniecību, ļauj, tad noteikti jāsagatavojas arī fiziski šim procesam.

Ja pirms grūtniecības esat nodarbojusies ar sportu, tad droši var doties uz jogu, baseinu vai grūtnieču vingrošanu. 

Un tomēr uzsākt nodarboties ar sportu līdz ar grūtniecības iestāšanos, nebūtu adekvādi. Jo, ja agrāk ar to neesat nodarbojusies, tad jums visdrīzāk piemērotas būs ilgākas pastaigas.

Apspriedieties ar savu ārstu par jums piemērotu fizisko slodzi, bet atcerieties - grūtniecība nav slimība, tas ir burvīgs un aktīvs jūsu dzīves posms.

Daba ir ieinteresēta tajā, lai cilvēce neizmirtu, tā ir radījusi dzemdības kā košus, juteklisksus svētkus, bet par mokām un ciešanām tos esam padarījuši mēs paši. Tieši tāpat pašas mēs varam pateikt stingru, noteiktu NĒ savām sāpēm un ļauties, pieņemt no dabas šo nenovērtējamo dāvanu - dzemdības!

Alika Sorokina, psiholoģe

DZEMDĪBU SAGATAVOŠANAS KURSI MĀMIŅU KLUBĀ