Kā rūpēties par zobu veselību grūtniecības laikā?

Kā rūpēties par zobu veselību grūtniecības laikā?

21. Mar 2017, 00:02 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Rūpes par mutes dobumu, bez šaubām, būtiskas arī grūtniecības laikā. Par zobu higiēnu grūtniecības laikā stāsta zobārstniecības klīnikas „SIROWA” zobu higiēniste Inita Čeire. 

2.trimestris – piemērotākais laiks zobu labošanai! 

Nereti dzirdēts stāstām, ka grūtniecēm nav ieteicams apmeklēt zobārstu, labot caurumus vai veikt kādas citas manipulācijas. Izrādās, grūtniecības 2.trimestris tam ir gluži piemērots laiks!

Otrais grūtniecības trimestris ir labākais laiks, kad veikt zobu labošanu.

„Tad, ja grūtniecei kādā no zobiem izveidojies caurums, uzskatu, ka tas būtu jāsalabo. Varbūt nevajadzētu uzsākt kādus lielus darbus, piemēram, protezēšanu vai kroņu likšanu, bet tad, ja ir radies caurums, to vajadzētu salabot, lai asinīs necirkulētu baktērijas,” uzskata Inita Čeire.

Protams, ja zobs sāp pirmajā vai trešajā trimestrī, arī tad to drīkst darīt, tomēr ieteicamais laiks ir otrais trimestris, kad topošā māmiņa jau ir apradusi ar rīta nelabumiem un toksikozēm.

„Ja nepieciešams, arī grūtniecības laikā, labojot zobus, ir atļauts izmantot vietējo anestēziju – tā gaidāmajam mazulim nekaitēs, jo ir lokāla. Taču, ja gadās, ka pēkšņi sāk sāpēt zobs, nekādā gadījumā, bez speciālista atļaujas nedrīkst lietot kādus nomierinošos pretsāpju līdzekļus,” uzsver zobu higiēniste.

Tad, ja sāp zobs, to svarīgi salabot tādēļ, ka gaidību laikā nozīmīga ir grūtnieces emocionālā pašsajūta, kas ietekmē arī gaidāmo bērniņu.

Tas, ka grūtniecība „apēd” topošās māmiņas zobu, ir mīts!

Pastāv uzskats, ka grūtniecības laikā, gaidāmais bērns „apēd” vienu māmiņas zobu. Tomēr zobu higiēniste atklāj, ka grūtniecība pati par sevi zobus nebojā, tā tikai var pastiprināt jau esošas zobu kaites! Tādēļ svarīgākais, kas šajā dzīves periodā sievietei jāievēro, ir mutes dobuma higiēna.

Kā apgalvo speciāliste, svarīgi saprast, ka grūtniecība pati par sevi zobus nebojā! „Grūtniecības laikā, hormonu aktivitātes dēļ gan var pastiprināties jau sen ielaistas zobu kaites vai smaganu problēmas, un tieši šis var kļūt par iemeslu tam, ka zobi bojājas,” pārliecināta Inita Čeire.

Tāpat grūtniecība neizsauc arī kariesa veidošanos. Tā rašanos veicina bakteriālais aplikums!

Tādēļ pamatu pamatā, pats svarīgākais, kas topošajai māmiņai jāievēro, lai efektīvi parūpētos par savu zobu un mutes dobuma veselību, ir regulāra un rūpīga aplikuma noņemšana no zobu virsmas!

Zobu higiēniste: "Pēc kārumu lietošanas zobiem nepieciešamas īpašas rūpes"

Lai efektīvi parūpētos par savu zobu veselību, grūtniecei būtu jāizvēlas veselīga pārtika. Tomēr reizumis jau sakārojas arī kas salds un gards, bet šādi produkti, saprotams, nav tie veselīgākie.

„Ar ogļhidrātiem bagāti produkti, piemēram, konfektes vai konditorejas izstrādājumi, kurus mazuļa gaidību laikā pastiprināti lieto grūtniece, mazina kalcija saturu siekalās, pazemina siekalu spēju neitralizēt skābes, kā arī kalpo par barošanās vielu mikroorganismiem, kuri izsauc kariesu,” skaidro zobu higiēniste

Protams, no kārumiem pilnībā nav jāatsakās, tomēr tos lietojot uzturā, der ievērot pāris principu, lai pasargātu savus zobus no kariesa veidošanās riska!

Saldumu cienītājām būtu jāievēro šādi principi:

1. Ogļhidrātiem bagātos produktus savā maltītē būtu jāiekļauj kā priekšpēdējos;

2. Saldumus nav ieteicams ēst starp ēdienreizēm un pirms gulētiešanas;

3. Pēc saldumu lietošanas vajadzētu košļāt košļājamo gumiju bez cukura, bet vislabāk – tos iztīrīt ar zobu pastu.

Atceries, ka tur, kur ir cukurs, veidojas skābes, kas, savukārt, veicina baktēriju vairošanos. Tādēļ vislabāk, ja pēc saldumu lietošanas zobi tiek iztīrīti.

Kā pareizi rūpēties par zobiem?

Lai izvēlētos piemērotāko zobu pastu, grūtniecei vislabāk doties uz individuālo konsultāciju pie sava higiēnista. Katrai topošajai māmiņai var būt citāda nepieciešamība – vienai, iespējams, tiks ieteikta zobu pasta ar sāli, kādai citai – ar fluoru.

Tā kā aplikums veidojas, vidēji, 18 – 28 stundu laikā, zobus noteikti jātīra vismaz divas reizes dienā – no rīta pēc brokastīm un vakarā pēc pēdējās maltītes. Šāda ikdienas kopšana samazinās kariesa veidošanās risku! Vispareizāk būtu zobus vispirms iztīrīt ar pastu, tad izdiegot ar zobu diegu un tad atkal iztīrīt ar zobu pastu.

Vēl zobu virsmu no mīkstās barības veidotā aplikuma var attīrīt, uzturā lietojot cieto barību, piemēram, burkānus vai kāpostus. „Ne velti zobu veselībai iesaka pagrauzt burkānu. Turklāt tas arī ir bagāts ar vitamīniem,” atgādina zobu higiēniste.

Mutes higiēnu svarīgi ievērot arī saaukstēšanās gadījumā! Tad, ja grūtniece saslimusi ar kādu no sezonas vīrusu infekcijām, par zobu veselību var parūpēties, piemēram, nomainot zobu birstīti brīdī, kad slimības simptomi jau sāk izzust.

Ieteikumi, kā samazināt smaganu iekaisumu risku:

1. Arī grūtniecības laikā zobi jātīra regulāri;

2. Jālieto mutes skalojamos līdzekļus;

3. Jākošļā ksilitolu saturošas košļājamās gumijas;

4. Ikdienā jāuzņem sabalansēts uzturs;

5. Uzturā jālieto ar B un C vitamīnu, folijskābi, kalciju un fluoru bagātu pārtiku;

6. Smaganu iekaisuma ārstēšanai var lietot sāli saturošu zobu pastu

Māmiņu Klubs

Kā Tu rūpējies par savu zobu veselību grūtniecības laikā?