Kā pareiza elpošana var palīdzēt dzemdību laikā?

Kā pareiza elpošana var palīdzēt dzemdību laikā?

18. Dec 2014, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Ritmiska elpošana dzemdību laikā piegādā vairāk skābekļa gan Tev, gan mazuli. Elpošanas tehnikas tāpat var palīdzēt Tev pārvarēt kontrakciju sāpes. Kāpēc ir svarīgi apmeklēt elpošanas vingrinājumu nodarbības, gatavojoties dzemdībām, stāsta Māmiņu kluba eksperte vecmāte Mārīte Inzule.

Nodarbību vada vecmāte Mārīte Inzule

 

"Kad Tu esi saspringusi un nobijusies, Tava elpošana kļūst sekla un strauja. Tavi pleci ir savilkti, arī kakla muskuļi ir stingri. Ja šajā laikā sāc just paniskas bailes, Tu elpo pārāk strauji, ievelkot īsas ieelpas," stāsta vecmāte Mārīte Inzule. 

Paniska elpošana samazina skābekļa daudzumu sev un mazulim un šādā veidā maz ko vari kontrolēt. Tajā pašā laikā vari just notirpumu pirkstu galos un sausuma sajūtu mutē.

Paniska elpošana ir parasta reakcija stresa pilnos vai bailīgos brīžos. Tas ir normāli, tomēr ķermenis ilgi šādi vairs nevar turpināt. Dzemdībās Tavs mērķis ir koncentrēt visu enerģiju un sniegt mazulim pietiekamu skābekļa daudzumu, lai viņš pārvarētu stresu, kas saistīts ar piedzimšanu. Ritmiska elpošana noteikti Tev palīdzēs! 

Ja ir apgūta elpošanas tehnika, tad kontrakcijas laikā ar ieelpu sieviete saņem enerģiju un ar izelpu caur sevi atdod un veras kā zieds. Ja dzemdībās piedalās abi vecāki un abi reizē elpo, apzinoties visu šo procesu – rezultāts ir brīnišķīgs – sievišķā un vīrišķā enerģija, kas radījusi bērnu, līdzsvarojas un ir klāt arī viņa pasaulē ienākšanas brīdī, kas gluži tāpat kā tā brīža horoskops, vieta un blakusesošie cilvēki atstāj pēdas bērna liktenī un ietekmē to.

Dzemdību laikā pielietojot elpošanas tehnikas, tās ir brīnišķīga alternatīva saspringumam un stresam, jo elpojot sieviete ir koncentrējusies uz elpošanu, kas savukārt palīdz novērst uzmanību no sāpēm; bērniņš tiek labāk apgādāts ar skābekli; arī sievietes ķermenis saņem papildus skābekļa devu; pareizi elpojot sievietei ir daudz vieglāk atslābināties.

„Grūtniecības laikā noteikti vajadzētu apmeklēt elpošanas nodarbības, jo šādā veidā tiek trenēti elpošanas ceļi un dzemdībās, kad ir kontrakcijas, ir jāelpo,” stāsta vecmāte Mārīte Inzule. Elpošanas nodarbības ir jāapmeklē, lai iemācītos dažādas elpošanas tehnikas, jo cilvēks ikdienā elpo vairāk virspusēji un sekli, bet dzemdībās ir nepieciešama dziļa elpošana, lai ar skaļu „uhhhh” palīdzētu bērniņam virzīties pa dzemdību ceļiem, turklāt arī pašas kontrakcijas liek izteikti mainīt šo elpošanu. Ja grūtniecības laikā pievērš uzmanību elpošanas nodarbībām, tad dzemdību laikā topošā māmiņa neapjuks un neaizturēs elpu tikai tāpēc, ka sāp.