Kā paaugstināt dzelzs līmeni grūtniecības laikā?

Kā paaugstināt dzelzs līmeni grūtniecības laikā?

06. Nov 2015, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Kādai topošajai māmiņai trešajā grūtniecības trimestrī  sākušās problēmas ar dzelzs līmeni asinīs. Kā nepieļaut dzelzs līmeņa pazemināšanos un, kā šādā gadījumā paaugstināt dzelzs līmeni? To uzzinājām no Māmiņu Kluba ekspertes Larisas Zaharovas.

Tieši trešajā grūtniecības trimestrī, kad mazais sāk uzņemt sava ķermeņa masu, dzelzs māmiņas organismā tiek patērēts aizvien lielākā daudzumā. Tāpēc, ja dzelzs rezerves grūtniecības sākumā bija nepietiekamas vai zemas, trešajā grūtniecības trimestrī šīs rezerves sāk iztukšoties.

Bet baidīties nevajag, vajag pārskatīt vien savu ēdienkarti un iekļaut tajā pēc iespējas vairāk dzelzi saturošus produktus, kas nav nemaz tik sarežģīti! Daudz dzelzs ir gaļā. Sevišķi daudz dzelzs ir nobrieduša liellopa gaļā. Var lietot aknu pastēti un aknas citos veids tāpat labi būtu lietot cūkgaļu un olas.

Vēl jāņem vērā, ka dzērvenēs, zemenēs un avenēs arī ir daudz dzelzs, bet bez dzelzs šīs ogas ir bagātas ar C vitamīnu, kas palīdz dzelzs rezervēm nostiprināties.

Arī žāvētajos augļos, ogās, tajā skaitā aprikozēs, vīģēs, rozīnēs ir dzelzs. Grieķu rieksti satur daudz dzelzs. Sojas izcelsmes produkti un pākšaugi arī satur dzelzi.

Bet jāatzīst, ka, diemžēl, ne vienmēr dzelzs līmeni iespējams paaugstināt vien ar produktu palīdzību, un tādos gadījumos ārsts topošajai māmiņai izraksta dzelzi saturošus medikamentus.

Zaharova iesaka nesavienot kafijas vai tējas dzeršanu ar dzelzi saturošu preparātu uzņemšanu. Piemēram, ja iedzerts dzelzi saturošs preparāts, pēc 2-3 stundām var droši dzert arī tēju vai kafiju.

Tas pats tiek ieteikts arī pēc dzelzi saturošu produktu uzņemšanas. Tikai pēc dažām stundām var dzert tēju vai kafiju, jo dzelzs neuzsūcas pietiekoši labi, ja tas tiek uzņemts kopā ar kādu no šiem dzērieniem.

Māmiņu klubs

Floradix DZELZS  

20150916092550-72639.jpg

  • Floradix DZELZS - uztura bagātinātājs ar dzelzi, vitamīniem, augu ekstraktiem un augļu koncentrātiem.
  • Palīdz uzturēt dzelzs līmeni organismā.
  • Floradix ir uztura bagātinātājs, kas satur organisko dzelzi, rūpīgi atlasītu augu ekstraktus, garšīgus augļus, vitamīnus.
  • Dzelzs ir ļoti svarīga uztura sastāvdaļa.
  • Floradix ir uztura bagātinātājs, kas satur viegli absorbējamu dzelzi rauga ekstrakta veidā. Turklāt tas satur B vitamīnus, tostarp tiamīnu, riboflavīnu, piridoksīnu un B12 vitamīnu viegli pieejamā un absorbējamā formā.
  • Floradix satur uzturvielas, kas nepieciešamas augšanai un fiziskās formas un veselības nodrošināšanai.
  • Floradix ir īpaši piemērots sievietēm (tostarp grūtniecēm un sievietēm, kas baro bērnu ar krūti), vīriešiem, augošiem bērniem un cilvēkiem, kam uzturā trūkst dabīgā dzelzs un vitamīnu.
  • Floradix ir piemērots veģetāriešiem.
  • Floradix® DZELZS pieejams 250ml un izdevīgā 500ml iepakojumā. JAUNUMS!!! Floradix DZELZS tabletes N84