Kā mainās topošās māmiņas krūtis grūtniecības laikā

Kā mainās topošās māmiņas krūtis grūtniecības laikā

19. Jan 2016, 11:32 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Viena no pirmajām pazīmēm, kas norāda, ka, iespējams, iestājusies grūtniecība ir izmaiņas krūtīs. Kā krūtis izmainās grūtniecības laikā, kā mazināt to sāpīgumu, lasi tālāk

Kāpēc manas krūtis kļūst sāpīgas, kad esmu stāvoklī?

Hormonālā izmaiņas grūtniecības laikā rada asiņu pieplūdumu krūtīs, kas rada sajūtu, ka krūtis ir piebriedušas, sāpīgas, izspīlētas un jutīgas, lai tām pieskartos. Dažas sievietes šo sajūtu raksturo līdzīgi kā pāris dienas pirms menstruācijām.

Tomēr ja menstruācijas tā arī nesākas krūšu jutīgums ir viena no agrīnajām grūtniecības pazīmēm, kas parasti sākas ap 4.-6. grūtniecības nedēļu un ilgst grūtniecības pirmo trimestri.

Kādas izmaiņas krūtīs vēl es varu gaidīt?

Aptuveni 6.-8.grūtniecības nedēļā topošā māmiņa pamanīs, ka krūtis kļūst arvien lielākas un lielākas un tās turpinās augt visu grūtniecības laiku. Parasti krūšu bļodiņas izmērs palielinās par vienu vai diviem izmēriem, sevišķi,ja gaidāms pirmais bērniņš. Tā kā krūšu āda stiepjas, krūtis var niezēt un ja svara pieaugums un krūšu augšana notiek strauji, iespējama striju veidošanās, tāpēc laikus jāpadomā par pretstriju krēma iegādi.

Āda uz krūtīm ir ļoti plāna, tāpēc nebrīnies, ja redzi asinsvadus un vēnas uz krūšu ādas; tāpat pavisam normāli ir tas, ka krūšu gali paliek tumšāki un lielāki. Pēc pāris mēnešiem arī aerolas- pigmentātā daļa ap krūšu galiem- kļūs lielāki un tumšāki.

Tā kā krūtis grūtniecības laikā gatavojas bērniņa barošanai, jau tagad iespējams, saskatīsi nelielus izcilnīšus uz aerolas. 

Grūtniecības vidusposmā krūtis sāk ražot pirmpienu, ko mazulis saņems uzreiz pēc piedzimšanas. Tomēr nav jāsatraucas, ja šis pirmpiens neparādīsies arī līdz dzemdībām- ir pieļaujams, ka šis dzeltenīgais biezais šķidrums parādās, bet tikpat labi tas var rasties tikai pēc dzemdībām. Atceries, ka tas nekādā veidā neietekmēs to, vai varēsi barot mazuli ar krūti, jo ikviena jaunā māmiņa to spēj!

Vai ir kāds paņēmiens, kas mazinātu krūšu sāpīgumu?

Labākais, ko topošā māmiņa var darīt savu krūšu labā, ir atrast labu, atbalstošu krūšturi. Iespējams, ka pašreiz Tev neliksies ērts neviens no mežģīnotajiem krūšturiem, kurus valkāji iepriekš, tāpēc, izvēloties krūšturi, priekšroku dod mīkstiem materiāliem. Kokvilnas krūšturi būs daudz ērtāki un elpojošāki nekā sintētiskie.

Papildus atbalstam lieliski būs barojošo māmiņu krūšturi, kas grūtniecības laikā atbalstīs Tavas kuplās krūtis, savukārt zīdīšanas laikā ļaus ērti pabarot mazuli.

Ja grūtniecības laikā dodies uz nodarbībām, izvēlies sporta krūšturi, jo krūtis grūtniecības laikā ir smagākas. Tas palīdzēs sniegt atbalstu krūtīm, samazinās diskomfortu un palīdzēs mazināt striju risku.

Tā kā grūtniecības laikā krūtis vēl augs, iegādājies nedaudz lielāku un brīvāku krūšturi gan bļodiņās, gan apkārtmērā, jo kustoties topošajai māmiņai ir jājūtas ērti.

Vai arī Tu grūtniecības laikā izjuti sāpes krūtīs un jutīgumu?

Māmiņu klubs

Ozoliņa Aiga Ozoliņa Aiga 19. Oct 2018, 17:48

Sveiki!
Vēlējos pajautāt!
Gaidu vizīti pie ārsta veikšu USG krūtīm!
Bet man neliek mieru! Vai tas ir normāli ka viena krūts ir manāmi un izteiktāki lielāka par otru? Viena krūts aug otra nē! Viens bērniņš jau ir, gaidam otru mums tikai 5nedēļas!

19. Jan 2016, 15:11 kristine1986

Ir noperkami taadi krūšturu ieliktnīši.