Kā kliedēt grūtnieces bailes?

Kā kliedēt grūtnieces bailes?

15. Jun 2020, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Mēs dzīvojam pasaulē, kuras bagātība – milzīgais informācijas apjoms un ātrums, ar kādu tā nonāk pie mums – diemžēl uztur un baro cilvēka bailes. Bailes spēj pārņemt savā varā mūsu prātus un liegt mums racionāli domāt. Katram ir savas bailes. Taču gaidību laikā topošās māmiņas baiļu plauktiņš piepildās ar vēl nejustām, bet trauksmes sajūtu rosinošām bailēm gaidāmā mazulīša sakarā. Vai dzemdības noritēs veiksmīgi? Vai bērniņš piedzims vesels?

Māmiņu Kluba Online TV vadītāja Rūta Dvinska un cilmes šūnu banku alianses Biobank Hearts vadītāja, psiholoģe Inga Bērziņa kopā analizē, kas īsti ir tās bailes, kas mīt topošās māmiņas sirdī un prātā, un, kā ar šīm nepatīkamajām sajūtām tikt galā.

Ikviena mamma atzīs, ka viens no biežākajiem jautājumiem, par kuru tiek domāts gaidību laikā, ir bērniņa veselība un viņa nākotne. Šīs domas rada trauksmi, kas, savukārt, tālāk pārvēršās bailēs. Bailēs, vai auglis attīstās pareizi, vai dzemdību procesā nenotiks neparedzamais, vai jaundzimušā veselības stāvoklis būs atbilstošs normām, utt. Lai kliedētu šīs bailes, grūtniecei ir nepieciešams kaut kas, kas sniedz drošību un sirdsmieru.

Tas ir tāpat kā, kad māmiņa, paņemot rokās bērniņu, dod tam ne tikai fizisku kontaktu un emocionālu mierinājumu, bet arī mazina zīdaiņa bailes. Tētis, kurš pietur trīsgadnieku, kad tas mācās braukt ar veloriteni, palīdz mazulim ne tikai pārdzīvot bailes no iespējamā kritiena, bet vienlaikus sniedz drošības sajūtu. Tieši tādu pašu baiļu mazināšanu sagaida arī grūtniece.  

Bet bailes ir arī labas, jo tās pasargā mūs no bīstamības. Tās it kā signalizē un brīdina. Bailes kopš aizlaikiem ir cilvēkam nodrošinājušas izdzīvošanu. Ir teiciens – tikai muļķis ne no kā nebaidās, un tā ir taisnība.

Viens no risinājumiem grūtnieces sirdsmieram ir nabassaites cilmes šūnu paņemšana dzemdību laikā un saglabāšana.

Nabassaites asins un audi ir vērtīgo cilmes šūnu avots. Nabassaites cilmes šūnas atrodas piramīdas virsotnē – tās ir pirmsākums, tīras, bez slimībām un liekas informācijas, līdz ar to arī spēcīgākās un efektīvākās šūnas, kuras spēj ilgstoši dalīties jeb pašatjaunoties un veidot dažādu šūnu tipus. Ja gadījumā cilvēka dzīvē notiek neparedzētais, cilmes šūnas ir tās, kurām piemīt unikāla spēja atjaunot bojātās orgānu un audu šūnas. Slimību, traumu vai šūnu novecošanās gadījumā, cilmes šūnas nodrošinās bojāto vai atmirušo šūnu dabisku atjaunošanos.

Cilmes šūnu banku alianse Biobank Hearts pārstāv Apvienotās Karalistes lielāko privātbanku Future Health Biobank un topošajiem vecākiem piedāvā saglabāt cilmes šūnas laboratorijās Lielbritānijā un Šveicē. “Mēs esam pateicīgi un priecīgi, ka Latvijas ģimenēm varam piedāvāt tik vērtīgu pakalpojumu!  Mēs esam gatavi, uzņemties šo atbildības daļu - jūsu ģimenes sirdsmieru un cilmes šūnu paraugu drošību. Un, ja kāda no mūsu esošajiem vai nākotnes klientiem bailes spēj kliedēt tikai tas, ko paša acis ir redzējušas, tad pasaulei atgriežoties iepriekšējā kārtībā, ikviens ir laipni gaidīts apciemot mūsu laboratorijas – Nottinghamā, Apvienotajā Karalistē un Chatel-St-Denis, Fribourg, Šveicē”, apstiprina Inga Bērziņa.

Uz šodienu ar nabassaites cilmes šūnām tiek ārstētas vairāk kā 85 saslimšanas, un ir aprēķināts, ka 1 no 200 cilvēkiem veiks cilmes šūnu transplantāciju, nesasniedzot 70 gadu vecumu, un vismaz 1 no 3 cilvēkiem gūs labumu no cilmes šūnām, veicot reģeneratīvo terapiju. Līdz ar to te varam runāt par negadījumiem dzemdību laikā, no dzimtas mantotām saslimšanām, dzīves gaitā iegūtām slimībām, kritieniem, operācijām, profesionālām kaitēm, piem. sportistiem, un ar vecumu atnākošām raizēm – par visu, kas mazulim un pārējiem ģimenes locekļiem spēj palīdzēt noturēt veselību un dzīves kvalitāti.  

No Biobank Hearts pieredzes varu apliecināt tendenci, ka topošie vecvecāki, dzimtas locekļi un mazulīša vecākiem tuvākie draugi šo pakalpojumu – nabassaites cilmes šūnu paņemšanu un saglabāšanu – pasniedz kā dāvanu, atstājot pūriņā mazulim šo īpašo iespēju dzīvības vērtībā. Tas ir ideāls žests, kas spēj ienest mieru topošās māmiņas sirdī. Jo dzīve patiesi ir kūleņu pilna. Un lai māmiņa būtu gatava “ja nu kas” brīdim, tad saglabātas nabassaites cilmes šūnas spēs kalpot kā glābējriņķis. Tieši šim mērķim no mūsu laboratorijas Future Health Biobank uz doto brīdi ir izdoti 118 paraugi, ārstēšanai Eiropā, ASV  un Tuvajos Austrumos.

“Vienvārdsakot, nabassaites cilmes šūnas nenoliedzami ir viens no variantiem, kas var kliedēt topošās mammas baiļu sajūtu. Un te palīdzēt var gan tēta, gan ģimenes  atbalsts. Jāatzīst, ka ir patiess prieks vērot to, ka jaunie vecāki un viņiem apkārt esošie līdzcilvēki kļūst arvien zinātkārāki, zinošāki un atbildīgāki. Tāpēc aicinu – zvaniet mums, mēs atbildēsim uz jūsu jautājumiem un darīsim visu, lai kliedētu māmiņas bailes, raizes un trauksmi. Jo gaidību laiks ir domāts iedvesmai, skaistajam un harmonijai”, sarunu noslēdzot, aicina Biobank Hearts vadītāja Inga Bērziņa.

Plašāku informāciju par nabassaites cilmes šūnu lietderīgumu un cilmes šūnu banku alianses Biobank Hearts pakalpojumiem uzziniet, zvanot 28 64 64 74, ienākot biobank.lv un apciemojot Biobank Hearts biroju.