Kā izvairīties no strijām: speciālistu ieteikumi

Kā izvairīties no strijām: speciālistu ieteikumi

28. Mar 2017, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Grūtniecības laikā sievietes organisma izmaiņu rezultātā parādās iespējamība, ka parādīsies arī strijas. Mēģināsim tikt skaidrībā, kas tās tādas ir, kā ar tām cīnīties, un kā, iespējams, izvairīties. Padomus sniedz "Veselības centrs 4" Dermatoloģijas klīnikas ārste - dermatoloģe Vita Priedīte.

"Strijas ir ādas defekts ādas vidējā līmenī, tas ir - epidermā. Tās veidojas elastīgo un kolagēno šķiedru sintēzes traucējumu gadījumā. Āda stiepjas, kļūst mazāk elastīga, rodas mikroplaisas", - stāsta dermatologi Vita Priedīte un Raimonds Karls.

Vienkāršāk runājot - strijas ir ādas plaisiņas, kuras rodas ādai strauji stiepjoties, gadījumā, kad āda nav pietiekoši elastīga. 

Sākumā caur plaisiņām parādās asinsvadiņi, tāpēc strijas šķiet sarkanīgas vai zilganas. Ar laiku strijas kļūst baltas. Strijas ir audos, kuros nav pigmentu, tāpēc arī, ja dodaties sauļoties, strijas ir un paliek baltas, un uz iedegušas ādas tās ir vairāk pamanāmas. 

Visbiežāk strijas ir uz vēdera, uz gurniem, krūtīm, rokām un kājām - uz vietām, kuras visvairāk pakļautas svara izmaiņām. Attiecīgi grūtniecība ir viens no galvenajiem riska faktoriem. Strijas parādās 90% grūtniecēm. 

Ārstu viedokļi ir vienoti tajā, ka strijas, kuras jau ir parādījušās, nav iespējams nekādi likvidēt, bet no tām var izvairīties savlaicīgi. 

"Izvairīties no strijām var. Jau kopš paša grūtniecības sākuma un vēl trīs - četrus mēnešus pēc dzemdībām ir ļoti nopietni pie tā jāstrādā, kompleksi rūpējoties par ādu, lai tā būtu elastīgāka. Ja izvēlas aprūpes līdzekļus kopā ar speciālistu, tad rezultāts, pavisam noteikti, būs", - paskaidro Olga Petrikova.

Dermatologi jau kopš pašas grūtniecības sākuma iesaka pieturēties pie šādiem, nesarežģītiem noteikumiem:

- dzeriet daudz šķidruma (1,5-3 litrus dienā) – āda kļūs elastīgāka;

- lietojiet uzturā produkuts, kas satur vitamīnus А, С, Е, tie uzlabo ādas tonusu. Vitamīnus atradīsiet apelsīnos, citronos, tomātos, brokoļos, saulespuķu sēklās, riekstos utt..;

- izvairieties no treknas pārtikas, ēdiet zivis un papildus uzņemiet produktus, kas satur Omega 3;

- pēc iespējas vairāk laika pavadiet svaigā gaisā un uzdāviniet sev gaisa peldes;

- lietojiet speciālus krēmus, kuru sastāvā ir ēteriskās eļļas, augu ekstrakti, kolagēns, elastāns, kas nostiprina ādu, pie tam, regulāri veiciet masāžas, tās uzlabo asinsriti un stimulē asins pieplūdumu ādai, arī tas stiprina ādu;

- lietojiet speciālo grūtnieču veļu un jostas, kas satur puncīti

Ja strijas ir jau parādījušās, jārēķinās ar to, ka pilnībā no tām neizdosies atbrīvoties bez ķirurģiskas iejaukšanās. Un tomēr, ir vairākas kosmetoloģiskās procedūras, kuras samazina striju redzamību uz ķermeņa. "Ilgi gaidīt nebūtu ieteicams, jo vecas strijas (gads-divi-trīs) likvidēt ir nereāli" - atgādina kosmetoloģe.

Kā procedūras, kas uzlabotu ādas izskatu, tiek nosauktas šīs:

- pīlings;

- lāzerprocedūra;

- mikrodermabrāzija – šīs procedūras laikā āda tiek apstrādāta ar sīkām, abrazīvām daļiņām;

- abdominoplastika – kardināla metode, kuras laikā āda ar strijām tiek atdalīta.

Atcerieties: pasargāt sevi no strijām ir vieglāk, nekā cīnīties ar tām! Kompleksa ādas aprūpe grūtniecības laikā var sniegt pozitīvas sajūtas un atmiņas.

Māmiņu Klubs

20130221104559-46354.jpg

Calendula eļļa ādas kopšanai grūtniecības laikā, kā arī bēbītim!

www.bubchen.lv