Kā izvairīties no liekā svara grūtniecības laikā?

Kā izvairīties no liekā svara grūtniecības laikā?

25. Feb 2018, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Inta Dinsberga, SIEVIETES VESELĪBAS CENTRA ginekoloģe

Bērniņu gaidot, reizē ar neizmērojamas laimes un piepildījuma sajūtu klāt nāk arī bezgalīga atbildība, lai jaunā dzīvībiņa pareizi attīstītos. Viens no svarīgākajiem priekšnoteikumiem ir pilnvērtīgs māmiņas uzturs. Taču, protams, svars grūtniecības laikā ievērojami palielinās un tad- topošā māmiņa vienmēr domā, kā pēc bērniņa nākšanas pasaulē iespējami ātrāk atgūt figūru.

Apgalvojums, ka jāēd par diviem, nemaz nav tik nepareizs, ja runā nevis par apēsto daudzumu, bet gan par kvalitāti, jo vairāku uzturvielu patēriņš divkāršojas.

Grūtniecības laikā ķermeņa tauku daudzums palielinās aptuveni par 3,5 kg, bet ķermeņa masa pieaug vidēji par 12 kg. Pirmajos četros grūtniecības mēnešos nav pamata rūpēm par liekajiem kilogramiem, jo šajā laikā svars palielinās vienmērīgi. Izteikti slaidas sievietes visā grūtniecības laikā var pieņemties svarā arī vairāk par 12 kg, taču tikpat labi tauku rezerves tiks pēc tam iztērētas bērna zīdīšanas laikā.

Sākot ar ceturto grūtniecības mēnesi vajadzība pēc enerģijas palielinās par 300 kalorijām, kas atbilst vienai sviestmaizei ar sieru vai vienai musli porcijai ar augļiem. Vitamīnu un minerālvielu patēriņš pieaug 2-3 reizes. Tas nepieciešams audu veidošanai, vielmaiņas nodrošināšanai, fiziskajām aktivitātēm un termoģenēzei.

Ja sievietes ēdienkarte vienmēr bijusi sabalansēta, nekāda īpaša diēta nav nepieciešama, bet ja nē- īstais laiks izmainīt savus ēšanas ieradumus. 

Taukus ar mēru! Ar našķiem uz Jūs!

Hormonālo izmaiņu rezultātā asinīs palielinās visu tauku frakciju, arī holesterīna līmenis. Tas organismam rada papildus slodzi, tāpēc tauku patēriņš jāsamazina. Visbīstamākie ir tā sauktie slēptie tauki – gaļā un tās izstrādājumos, pienā un tā produktos, kā arī dažādos saldumos. Jāraugās, lai vismaz puse uzņemto tauku būtu augu tauki, jo organismam tos ir vieglāk pārstrādāt.

Bieži grūtniecības laikā rodas nepārvarama kāre pēc atsevišķiem produktiem, kas skaidrojams ar garšas izjūtas maiņu. Tomēr marinēti gurķīši, skābi kāposti vai siļķe nebūs tā lielākā bēda, sarežģītāk, ja kārojas ļoti saldi un trekni produkti. Ja rokas sniedzas pēc piena šokolādes tāfelītes vai kādas kūkas, izvēlieties gabaliņu melnās šokolādes, ledeni, zefīru vai marmelādi. Cukuru, ievārījumus un dažādus saldumus būtu vēlams svītrot no ēdienkartes vai vismaz samazināt to patēriņu, jo tādejādi tiek uzņemtas tukšās kalorijas, kas veidos tauku rezerves, bet nesniegs bērna attīstībai nepieciešamos vitamīnus un minerālvielas.

Svarīgi!

Pārmērīgs svara pieaugums grūtniecības laikā ir bīstams, jo var izraisīt komplikācijas ne tikai pašai grūtniecei, bet apdraudēt arī gaidāmā bērna veselību vai pat dzīvību.

mamma88 mamma88 25. Feb 2018, 16:36

Slaidas tiesam vairak pienemas, protams ja vien nesez uz salatiem 9men.