Kā grūtniecības laiks var ietekmēt zobu veselību

23. Feb 2018, 00:05 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Kādreiz zobārsta apmeklējums gaidību laikā bija obligāta prasība, taču tagad gan tā ir mūsu izvēle un reizēm mēs nez kādēļ izvēlamies to nedarīt, lai gan patiesībā tas būtu ļoti vajadzīgs, jo zobu veselība ietekmē mūsu vispārējo veselības stāvokli.

Konsultē Dr. Renāte Dimante – zobārste zobārstniecības klīnikā “Sky Dream Clinic”.

Protams, vislabāk, ja mēs par savu zobu veselību esam parūpējušās vēl pirms bērniņa plānošanas, tāpēc vizītē pie zobārsta vēlams doties vismaz reizi gadā, ideālā gadījumā – divas reizes gadā.

Ja gaidību laikā ir kādas sūdzības saistībā ar zobu veselību, ir vērts uzklausīt zinoša zobārsta ieteikumus.

Kā uzsver zobārste Dr.Renāte Dimante, arī labot zobus grūtniecības laikā var un vajag: "Ja ir caurumi vai akūtas sāpes, protams, grūtniecības laikā zobus labot var un vajag. Vislabāk izvēlēties 2.trimestri, kad topošā māmiņa jūtas vislabāk un arī bērniņš nostabilizējies, jau aug. Tāpat ir ar zobu higiēnu- nekādu ierobežojumu gaidību laikā nav."

Zobārste atklāj, ka ar zobu higiēnu topošajai māmiņai ir jābūt īpaši vērīgai, jo pastāv tāds gingivīds, kas hormonālu izmaiņu rezultātā veicina smaganu iekaisumu- smaganas apsārst, iekaist, asiņojo pie tīrīšanas vai diegošanas.

Tāpat svarīgi topošajām mammām rūpēties mājas apstākļos par savu zobu higiēnu – regulārī tīrīt zobus ar fluoru saturošu zobu pastu. Ir dzirdēts, ka fluors varētu negatīvi ietekmēt gaidāmā mazuļa veselības stāvokli, tomēr ārsti pagalvo, ka tas neesot iespējams, jo fluorīdi caur placentu neuzsūcoties. 

Ja esam iecienījušas zobu balināšanas procedūras, tās gan vēlams atlikt uz vēlāku laiku, gaidības nebūs piemērots brīdis, lai to darītu, jo zobu balināšana gan var ietekmēt gaidāmā mazuļa veselību.

Grūtniecības laikā māmiņai svarīgi ievērot pilnvērtīgu uzturu, uzņemt dažādas barības vielas, lai uzturs būtu daudzveidīgs, lietot vitamīnus un minerālvielas. Noteikti ginekoloģe seko līdzi tam, lai bērniņš nepaņem pārāk daudz no topošās māmiņas.Turklāt ceturtajā embrionālajā mēnesī, bērniņam sāk attīstīties piena zobi, tāpēc šis laiks ir svarīgs lai minerālvielas būtu pietiekamā daudzumā topošās māmiņas ēdienkartē. 

Pēc mazuļa piedzimšanas gan mēs jau salīdzinoši drīz varam būt zobārsta kabinetā, ja jūtamies fiziski un emocionāli gatavas parūpēties par zobu veselību, tas var būt jau tad, kad mazulim apritējis pirmais dzīves mēnesis. Tad gan drīkstam droši veikt rentgenu, arī labot zobus, tas mūsu pienam un mazulim nekaitēs.

 Zobu veselību noteikti nevajadzētu atstāt novārtā, tāpat atceramies pie zobārsta aizvest arī savus bērnus!

Māmiņu Klubs

PALDIES

20161202113945-78578.jpg