Tas nav nekāds atklājums: grūtniecība pāra attiecības mainīs. Un kā vēl!

Tas nav nekāds atklājums: grūtniecība pāra attiecības mainīs. Un kā vēl!

22. Aug 2022, 00:05 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Piebriedušas krūtis, pieauguša vēdera izmēri, piepampušas potītes, biežāka iešana uz tualeti- grūtniecība sev līdzi sen dažādus jaukumus, kas ietekmē ne tikai sievietes ārējo izskatu, bet arī topošās māmiņas emocionālo pasauli, kas tieši ietekmē arī pāra attiecības. "Reizēm patiešām topošā mamma var justies kā cilvēks np citas planētas," iesāk Māmiņu Kluba Vecāku skolas psiholoģe, psihoterapeite Diāna Zande.  Ko sagaidīt no topošās māmiņas  un kā maksimāli censties pielāgoties, lai pāra attiecības ciestu vismazāk?

Jūs abi neesat uz viena viļņa

Ir dažādas sievietes. Reizēm jau mirklī, kad sieviete ierauga tās maģiskās divas strīpiņas grūtniecības testā, viņa jau sāk iejusties topošās māmiņas lomā. Kamēr partneris izrādīs prieku par šo notikumu, bet nekādas īpašas izmaiņas neievēros. Izņemot, protams, šaubas, kas šaudīsies topošā tēta prātā- kas nu tagad notiks, vai būs jāatsakās no visām izklaidēm un savas brīvības, kā vispār tikt galā. Ko darīt topošajai māmiņai? Pēc iespējas samazināt šaubas par to, cik labs tētis būs partneris pat tad, ja pašreiz viņš neizrāda mazāko interesi par bērnistabas krāsas izvēli un pūriņa iegādi. Dodieties kopā pie ārsta, lasiet grāmatas, ļauj viņam pataustīt punci, kad jutīsi mazuļa kustības. Šāda pakāpeniska ievadīšana topošā tēta lomā būs daudz mērenāka nekā to pieprasīt uzreiz.

Partneris var justies atstumts

Slkta dūša ir Tev, kustības izjūti Tu, pie ārsta dodies Tu, apkārtējie jautā Tev, kā jūties kā topošā mamma. Šis daļēji saskan ar ieprekš izteikto domu par to, ka topošie vecāki sākotnēji var nejusties uz viena viļņa, jo gluži vienkārši izjūt šo procesu atšķirīgi gan fiziski, gan emocionāli. Lai iesaisītu partneri gaidīšanas procesā, noteikti varat kopā dziedāt gaidāmajam mazulim, dalīties pārdomās. Psiholoģe noteikti atgādina, ka grūtniecības laikam nav jābūt koncentrētam tikai par un ap bērniņa gaidīšanu. Jūs joprojām esat partneri un mīļākie- mīlas ligzdiņa jāveido tikpat rūpīgi pirms tam, tāpēc pārsteidziet viens otru ar mīļiem nieciņiem, sarīkojiet kino vakaru vai dodieties randiņā, jo pēc bērna piedzimšanas laika tam atliks mazāk laika.

Seksa dzīve paliek pagātnē

Romantika un sekss kādu brīdi var palikt otrajā plānā, jo īpaši pirmajā trimestrī, kad lielākā daļa sieviešu var justies nogurušas un piedzīvot sliktu dūšu. Tāpat arī grūtniecības pēdējās nedēļās var būt izaicinājums iekārtoties kādā pozā, kas varētu būt ērta jums abiem, bet atkal psiholoģe Diāna Zande atgādina, ka ir svarīgi kopt ne tikai attiecības un romantiku,bet arī seksuālo dzīvi. Viennozīmīgi fiziskais kontakts un runāšana par to stiprinās jūs kā pāri

 Māmiņu Klubs

DIĀNAS ZANDES  SEMINĀRI: PIESAKIES SEMINĀRAM ŠEIT>>