Kā ģimenes dzemdības ietekmē attiecības pēc dzemdībām

Kā ģimenes dzemdības ietekmē attiecības pēc dzemdībām

17. Sep 2015, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Bērniņa ieņemšanā vienmēr piedalās divi cilvēki. Ģimene pilnvērtīga kļūst tikai tad, kad tajā ienāk mazulis. Un tomēr joprojām izplatīts ir viedoklis, ka dzemdības ir sieviešu lieta, un vīriešiem tajās nav, ko darīt. KĀ ir patiesībā? 

"Nē" - apgalvo lielākā daļa Māmiņu Kluba vecāku. Ar viņiem vienisprātis ir arī ārsti un psihologi, kas ir pārliecināti par to, ka mīļotā cilvēka piedalīšanās grūtniecības procesā un dzemdībās ne tikai ir dabiska, bet arī nepieciešama lieta. Tādā gadījumā starp tēvu un bērnu izveidojas ļoti ciešas saites, maiga pieķeršanās. Tādi tēvi atšķiras ar savām rūpēm un patiesu ieinteresētību visā tajā, kas notiek ar bērniņu. 

Trīs nosacījumi

Partneru dzemdības nevis vienkārši vīra atrašanās dzemdību zālē ir ļoti noderīgas gan sievai, gan vīram, gan bērnam un ģimenei kopumā. Galvenais, lai tajā visā tiktu ievēroti daži nosacījumi. 

Pirmais nosacījums: pilnīga uzticēšanās ģimenē, nekādu kompleksu, gatavība pieņemt palīdzību no otra cilvēka. 

Otrais nosacījums: topošajam tētim ir jāsagatavojas. Konkrētāk - kopā ar māmiņu vairākas reizes jātiekas ar sertificētu vecmāti, lai noklausītos lekcijas, iegūtu zināšanas, noskatītos filmu par dzemdībām. Bez vecmātes paraksta topošās māmiņas dokumentā - mātes pasē, viņu var neielaist dzemdību zālē. 

Papildus vīrs var lasīt literatūru par dzemdībām, parunāties ar draugiem, kas "dzemdējuši" kopā ar savām sievām. 

Un visbeidzot, trešais nosacījums: vīrs nedrīkst baidīties no asinsainām, jo nereti gadās dzemdību laikā palīdzību sniegt nevis dzemdētājai, bet viņas vīram, kurš uztraukumā ir noģībis. Lai pārbaudītu sevi šajā ziņā, vīram būtu noderīgi noskatīties filmu par dzemdībām. Sliktākā gadījumā var pabūt kopā ar sievu pirmdzemdību palātā, sāpju laikā, bet uz laiku, kad notiek bērniņa izstumšana, vīrs var paiet nostāk vai atrasties citā telpā. 

Galvenais - vīrietim dzemdību laikā jābūt vīrišķīgam

Ja esat nolēmuši dzemdēt kopā, atcerieties: vīra psiholoģiskā gatavība dzemdībām ir tikpat svarīga, cik sievas gatavība dzemdībām. Speciālisti uzsver: vīrietim jābūt stingrai nostājai par to, ka jaunas dzīvības dzimšana - tas nav nekas briesmīgs vai netīrs, bet tieši otrādi - skaists, apbrīnojams, svinīgs un pats svarīgākais notikums ģimenes dzīvē (jā, tieši ģimenes, nevis tikai sievietes dzīvē!)

Vīrietim dzemdību laikā jābūt vīrišķīgam, mierīgam, pārliecinātam par sevi. Viņa uztraukums, protams, var aizceļot arī pie sievietes, un tad kļūs tikai sliktāk. Tāpēc - nenervozējiet, sniedziet sievai mīlestību, visādi viņu atbalstiet, centieties atvieglot viņas sāpes. 

Kādas ir sekas? 

Dažas topošās un esošās māmiņas uzskata, ka kopīgas dzemdības var atstāt negatīvas sekas uz pāra dzimumdzīvi. Daļēji - novest pie vīrieša nevēlēšanās vai pat potences zuduma. Psihologi tam nepiekrīt. 

Ekspertuprāt, ja jūsu vīrs ne tikai atrodas ar jums kopā dzemdībās, bet arī aktīvi tajās piedalās, līdzpārdzīvo sievai, tad tas tikai stiprina attiecības, tajā skaitā arī seksuālās attiecības. 

Tiesa, ir eksperti, kas atzīst: ja dzemdību laikā ir nelabvēlīga vide ap topošajiem vecākiem (pelēkas sienas, rupjš personāls vai vēl sliktāk - ir sarežģījumi), tad vīri dažkārt apjūk un nezina, kā vispār palīdzēt sievai. Tādās situācijās diemžēl ir iespējama arī vīra atslābums pret seksu, kā arī ir iespējams, ka viņš krīt depresijā. 

Bet jāatceras: noslēdzošais faktors tomēr ir tas, cik dziļas, tuvas un patiesas ir pāra attiecības. Dzemdības pašas par sevi nekļūst par iemeslu, kāpēc vīrieša seksuālā dziņa atdziest, bet, ja ģimenē jau pirms bērniņa parādīšanās bijušas nopietnas problēmas pāra attiecībās, tad kopīgas dzemdības situāciju var tikai padarīt sliktāku. 

Tāpēc, pirmkārt, - vīrietiem un sievietei ir jāmīl vienam otru! Un ļoti svarīgi, lai topošie tēti kopā ar savām mīļotajām gatavotos dzemdībām, apmeklējot vecmāšu vadītas nodarbības un ne tikai zinātu, kas notiek dzemdību procesā, bet arī saprastu, kā savai mīļotajai palīdzēt. 

Māmiņu Klubs

DZEMDĪBU SAGATAVOŠANAS KURSI MĀMIŅU KLUBA VECĀKU SKOLĀ


20150723185255-65646.jpg