Kā cīnīties ar grūtniecības toksikozi?

Kā cīnīties ar grūtniecības toksikozi?

01. Mar 2018, 11:13 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Grūtniecības toksikozi nekad nevar paredzēt. Kāda topošā māmiņa iespējams ir laidusi pasaulē vairākus bērniņus un rīta nelabumi viņu nav piemeklējuši ne reizi, savukārt, citai māmiņai toksikoze ir katras grūtniecības smagākais posms.

Ārsti joprojām nav vienisprātis par to, kas izraisa rīta nelabumu, tomēr vispopulārākā versija ir - hormoni. Ar toksikozi nesaskaras visas topošās māmiņas, bet ko darīt, ja līdz ar grūtniecību topošā māmiņa piedzīvo rīta nelabumu?

Grūtniecības toksikoze parasti sastopama laikā no 6 grūtniecības nedēļas līdz 12 nedēļai.

Kā palīdzēt sev un mazināt nelabumu? 

1. Visvairāk nelabumu raisa dažādi aromāti un ēdiens - tāpēc izvairies no tā, cik iespējams

  • dažādi ēdieni - gan smarža to gatavošanas laikā, gan ēdiena baudīšana. Aptuveni pirmo divu nedēļu laikā jau Tev vajadzētu saprast, kuras smaržas un ēdieni šo nelabumu izraisa. 
  • Mazas porcijas un bieži - tas attiecināms arī uz tiem, kas nav šajā īpašajā gaidību stāvoklī, bet grūtniecības laikā, šo ievērot būtu nepieciešams, jo īpaši.
  • sadzīves ķīmija - izvēlies ekoloģiskus/bioloģiskus tīrīšanas līdzekļus. Tiem nav aromāta un tie lieki nekairina ne ādu, ne elpceļus.

2. Grūtniecības laiks un ēšana par diviem? Aizmirsti, ja vien tas nav kas veselīgs. Trekni ēdieni ļoti bieži kļūst par toksikozes ierosinātāju, jo tauki noslogo gremošanas sistēmu, rada smaguma sajūtu. 

3. Grūtniecības laiks ir lai izbaudītu, ne steigtos.

  • Strauja pamošanās un uzreiz mešanās ikdienas pienākumu pildīšanā var veicināt rīta nelabumu. Izbaudi rītu, ja nepieciešams, mosties agrāk, nelec augšā strauji no gultas un labāk sarūpē sev pie gultas kādu sausu uzkodu - cepumiņu, sausiņu.
  • Sagatavo sev pirms brokastīm vieglu citonūdeni. 
  • Ingvers - tici vai nē, arī tas var palīdzēt pārvarēt nelabumu. Ingvera tabletes vai ingvera tēja - tas lai paliek Tavā ziņā.
4. Rīta higiēnas procedūras
  • Neizvēlies ķermeņa kopšanas līdzekļus ar ļoti intensīvu smaržu
  • Netīri zobus, kemēr neesi pabrokastojusi. Arī zobu pastas intensīvais aromāts var izraisīt vemšanu.
5. Ja esi saskārusies ar rīta nelabumu - vairāk par gulēšanu gultā, Tev var palīdzēt mierīgas pastaigas un darbošanās mājās
  •  Nesēdi visu dienu mājās - dodies ciemos un neatcel savus plānus
  • Veic mājas darbus, lēnām, bez liekas piepūles un dari to, kas Tev sagādā prieku!
  • Iespējams, ir īstais brīdis, lai pamazām sāktu veidot nepieciešamo lietu sarakstu - autiņbiksītes, drēbītes, gultiņa.. Tik daudz par ko domāt, vai ne? Nedomā par rīta nelabumu. Domā par pozitīvām lietām!

Ja rīta nelabums nomāc ilgu laiku un tam nevaru rast izskaidrojumu, noteikti dodies pie ārsta veikt nepieciešamās analīzes, jo iespējams, Tavā organismā ir pārāk maz B vitamīna, to ikdienā neuzņem. Savukārt - iespējams, ka pat lieto grūtnieču vitamīnus, bet tieši no viņiem Tev paliek slikti? Maini to dzeršanas paradumus. Nekādā gadījumā nedzer tos tukšā  dūšā un labāk, dari to vakarā.  Bet arī par vitamīnu lietošanu, konsultējies ar ārstu un pieņem pareizo lēmumu! 

Mazulīt - Jūs jau drīz tiksieties! Lai skaists gaidību laiks

20180301120410-71639.jpg

 Rūpēs par Tevi un Tava topošā mazulīša veselību -   Tavam bērniņam radītās autiņbiksītes - Huggies® Elite Soft - Kā otrā aizsardzība saskaroties ar plašo pasauli!

20180301112615-14618.jpg

Māmiņu klubs, 2018