Jelgavas slimnīcas dzemdību nodaļas apskats: Tava nākamā izvēle?

13. Jun 2014, 11:03 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Māmiņu Klubs devās nelielā ekskursijā uz Jelgavas dzemdību nodaļu, jo tā ir piedzīvojusi lielas pārmaiņas – visas telpas ir tikko izremontētas, ir iegādāts jauns aprīkojums un aparatūra.

Ekskursijā pavadīja Eva Vingre, Jelgavas dzemdību nodaļas galvenā vecmāte.

20140609093503-82727.jpg

Kā jau visās dzemdību iestādēs, pirmā vieta, kur topošie vecāki nokļūst brīdī, kad pasaulē gatavojas pieteikties mazulītis, ir uzņemšanas palāta.Uzņemšanas palātā grūtniecei vai dzemdētājai uzdoti jautājumi saistībā ar grūtniecības norisi, tiek pierakstīti augļa sirds toņi, vajadzības gadījumā dakteris vai vecmāte apskata.

Jelgavas slimnīcas dzemdību nodaļā bērniņi nāk pasaulē ne tikai jelgavniekiem, ļoti bieži ierodas ģimenes no Bauskas, jo Bauskā slimnīca tika slēgta pirms kāda laika, tāpat braucot no Rīgas un Jūrmalas. 

Jelgavas dzemdību nodaļā ir 3 dzemdību zāles, kuras aprīkotas ar visu nepieciešamo, lai bērniņi pasaulē varētu ierasties droši.

20140609093453-44126.jpg

Dzemdību zāles Jelgavas slimnīcā ir teju identiskas. Tīri tehniski dzemdību zālē atodas dzemdību galds, gulta un jaundzimušo reanimācijas galds.

"Protams, dzemdību zālē ir svarīga visa aparatūra, šeit tā ir mobila, uz riteņiem. Ja jāsniedz akūta palīdzība, visus skapjus pievelk tuvāk, arī reanimācijas galdi var tikt pārvietoti. Tas patiešām atvieglo ikdienas darbu," atklāj Eva Vingre.

Tas, ka dzemdību zālē ir dzemdību galds jeb gulta, nenozīmē to, ka māmiņai noteikti bērniņš pasaulē jālaiž šādā veidā, patiesībā mēs pašas nosakām to, kā mums ir ērtāk.

To apstiprina arī galvenā vecmāte: "Īstenībā tā tendence arvien pieaug, sievietes paliek brīvākas, uzvedība, vēlmes, savas tiesības sāk izmantot, tad viņas pieprasa dažādas pozas, kā viņai ir ērtāk, nevis tikai kā medicīnas personālam ir ērtāk pieņemt dzemdības."  

20140609093510-18967.jpg 

Mūsdienīgas dzemdību zāles ir iekārtotas tā, lai gan medicīnas personālam, gan māmiņām būtu vieglāk paveikt darbiņu, kas patiesībā nav nemaz tik viegls. "Dzemdībās tiek izmantotas bumbas, duša, pufi, soliņš," dažādos palīglīdzekļus uzskaita Eva Vingre.

Liels prieks par to, ka arvien vairāk māmiņu gatavojas bērniņa nākšanai pasaulē, lasa, uzzina, dodas uz dzemdību sagatavošanas kursiem.

"Ja sieviete nav apmeklējusi kursus un nav informēta par dzemdību norisi, viņa nesaprot, kas ar viņu notiks, viņai liekas, ka process ir ļoti ilgs, ļoti sāpīgs. Loģiski, ka viņš tāds ir, tādas ir tās dzemdības diemžēl. Tas nenotiek minūtes laikā. Pirmās dzemdības, tai skaitā fizioloģiskas ir 10-15 stundas, ja sieviete to nezina, ka tas būs tik ilgi, viņai ir pretenzijas dažkārt, kāpēc tas ir tik ilgi notiek," pieredzē dalās vecmāte.

Visi speciālsiti, kuri ir svarīgi dzemdību un pēcdzemdību procesā, Jelgavas dzemdību nodaļā ir pieejami jebkurā diennats laikā – vecmātes, ginekologs, neonatologs, bērnu māsiņas.

 

20140609093516-83825.jpg

"Kad sieviete gatavojas izstumšanas periodam, atnāk bērnu māsiņa, tiek saslēgts galds, te ir siltums, temperatūra, kāda bērniņam vajadzīga. Ja vajadzīgs, tad ir skābekļa aparāts, viss, kas paredzēts, sirdsdarbību, pulsus, visu var izmērīt," par nodrošinājumu dzemdību zālē stāsta Eva Vingre.

Dzemdību zālē pēc bērniņa nākšana spasaulē māmiņa uzturas vēl pāris stundas, kuru laikā vecmāte novēro jaunās māmiņas veselības stāvokli. Tad māmiņa un mazulis dodas uz pēcdzemdību istabiņu.

Kā jau ikvienā dzemdību iestādē, ir istabiņas, kurās var uzturēties vienlaikus vairākas māmiņas pēc dzemdībām, taču ir iespēja palikt arī ģimenes istabiņā, kas gan ir maksas pakalpojums. Tāpat visas pēcdzemdību istabiņas ir aprīkotas ar skābekļa padeves aparātu, lai nepieciešamības gadījumā māmiņai varētu sniegt palīdzību.

Jelgavas dzemdību nodaļā ir pieejamas divas ģimenes istabiņas, taču, ja māmiņa zina, ka tētis nevarēs palikt kopā ar ģimeni pa nakti, ir pieejamas trīs vienvietīgas istabiņas.

Visbiežāk jaunie vecāki kopā ar mazulīti dodas mājup trešajā dienā pēc dzemdībām, lai gan viss ir atkarīgs no māmiņa sun bēbīša veselības stāvokļa.

Jelgavas dzemdību nodaļa nu izskatās pavisam citādāk, prieks, ka dzemdniecība Latvijā mainās – tā ir kļuvusi atvērtāka māmiņu vēlmēm un vajadzībām, mēs pašas varam izvēlēties to, kā piedzims mūsu mazulīši, mūsu lielākie dārgumi.

Māmiņu Klubs

Ja Tu laidi savu mazulīti pasaulē Jelgavas slimnīcas dzemdību nodaļā, padalies komentāros savā pieredzē!