Jaundzimušā cilmes šūnu saglabāšanas perspektīvas

Jaundzimušā cilmes šūnu saglabāšanas perspektīvas

28. Mar 2018, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Izskatot iespēju saglabāt nabassaites asins vai nabassaites audu cilmes šūnas , daudzus vecākus interesē, kuru slimību gadījumā cilmes šūnu paraugs var būt noderīgs, kā arī vai ārsti ir gatavi izmantot šīs cilmes šūnas.   Atbildes uz šiem un līdzīgiem jautājumiem tika iegūtas iVF Riga Cilmes šūnu centra rīkotajā konferencē "Postnatālo cilmes šūnu izmantošanas iespējas onkoloģijā un onkohematoloģijā", kura norisinājās 2018. gada 1. martā, Rīgā.

Vadošais Izraēlas speciālists hematoloģijas un kaulu smadzeņu transplantācijas jomā, "Haima Šibas Medicīnas centra" kaulu smadzeņu transplantācijas hematoloģijas nodaļas un nabassaites asins bankas direktors, profesors Arnons Naglers (Arnon Nagler) savā lekcijā "Nabassaites asins šūnu transplantācija hematoloģisko audzēju ārstēšanā un pielietojums akūtās leikēmijas gadījumā" stāstīja par nabassaites asins cilmes šūnu transplantācijas īpatnībām leikēmijas gadījumā. Leikoze vai leikēmija - tā ir asinsrades sistēmas slimība, kura tiek dēvēta arī par "asins vēzi". Atkarībā no slimības dinamikas, to var iedalīt akūtā leikozē un hroniskā leikozē, tomēr abos gadījumos šī slimība pilnībā traucē normālu asinsrades procesu. Lai apturētu vēža šūnu veidošanos ir nepieciešama ķīmijterapija vai staru terapija, pēc kuras noteikti ir jāatjauno vitāli svarīgās asins šūnas.  Tam tiek izmantotas hematopoētiskās (asinsrades) cilmes šūnas. Tādēļ hematopoētisko cilmes šūnu, kā arī no nabassaites asinīm iegūto cilmes šūnu transplantācija ir standarta ārstēšanas metode onkohematoloģisko slimību gadījumā.

Pasaulē tiek veikti klīniskie pētījumi, kuri balstās uz hematopoētisko cilmes šūnu izmantošanu dažādās medicīnas jomās, piemēram, tādu neiroloģisku traucējumu gadījumā kā cerebrālā trieka, galvas smadzeņu trauma un muguras smadzeņu trauma, kā arī sirds un asinsvadu slimības, autoimūnās saslimšanas un aknu slimības.

20180327192459-93887.jpg

Piemēram, tiek uzskatīts, ka bērnu cerebrālas triekas gadījumos nabassaites asins šūnas stimulē reģeneratīvos procesus pacienta organismā, un pēc sava darba pabeigšanas tās 1-2 mēnešu laikā dabīgā veidā tiek izvadītas no organisma.

2013. gadā A. Jensen un E.  Hamelmann publicēja rezultātus, kuri atspoguļoja autologā nabassaites asins cilmes šūnu parauga izmantošanu 2,5 gadus vecam puisēnam ar globālu išēmisku smadzeņu bojājumu. Līdz 2,5 gadu vecumam puisēna attīstība noritēja normāli, tomēr šajā vecumā galvas smadzenes tika ievērojami bojātas, kā rezultātā bērns atradās gandrīz veģetatīvā stāvoklī. Pēc piedzimšanas tika saglabātas puisēna nabassaites asinis. 9 nedēļas pēc galvas smadzeņu traumas iegūšanas, puisēnam tika intravenozi ievadītas autologās nabassaites asinis.  Protams, kopā ar nabassaites asins injekcijām tika veikta arī aktīva rehabilitācija (fizioterapija un ergoterapija). Ārstēšanas rezultātā, pēc divu mēnešu novērošanas, puisēna kontrole par kustībām uzlabojās, spastiskā parēze ievērojami samazinājās un redze atjaunojās. Viņš smaidīja spēlējoties, spēja sēdēt un izrunāt vienkāršus vārdus. 40 mēnešu laikā tika atjaunota viņa spēja patstāvīgi uzņemt barību, rāpot un pāriet no guļoša stāvokļa sēdošā stāvoklī, kā arī ievērojami uzlabojās runas kompetence (tika veidoti teikumi no četriem vārdiem, vārdu krājums - 200). Šo funkcionālo neiroreģenerāciju ir grūti izskaidrot tikai ar intensīvu un aktīvu rehabilitāciju. Tiek domāts, ka autologo nabassaites asiņu transplantācija varēja būt par papildus stimulu bērnu cerebrālās triekas ārstēšanai pēc galvas smadzeņu bojājuma.

Nabassaites asins cilmes šūnas tiek uzskatītas par perspektīvu ārstēšanas veidu multiplās sklerozes, Krona slimības, 1. tipa cukura diabēta, kā arī kritiskās kāju išēmijas gadījumā.

iVF Riga Cilmes šūnu centrs piedāvā iespēju saglabāt nabassaites asins cilmes šūnas bērna piedzimšanas brīdī.

iVF Riga Cilmes šūnu centrs ir:

  • Laboratorijas, kuras atbilst pasaules kvalitātes un drošības standartiem (GMP - labas ražošanas prakse).
  • Nabassaites asins un audu cilmes šūnu iegūšanas un uzglabāšanas vieta.
  • Vienīgā nacionālā cilmes šūnu banka Latvijā.

www.ivfrigastemcells.lv 

20180327133317-40032.jpg

Kvalitāte. Drošība. Pārliecība.