Janvārī dzīvību zaudējušas tikpat daudz grūtnieču, cik pērn visa gada laikā

Janvārī dzīvību zaudējušas tikpat daudz grūtnieču, cik pērn visa gada laikā

28. Jan 2015, 12:54 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Lai gan zīdaiņu mirstība Latvijā ik gadu samazinās, šis rādītājs Baltijas valstu vidū aizvien ir visaugstākais. Arī uz Eiropas fona nav ar ko lepoties, Latvija šajā antitopā ierindojas vienā no pēdējām vietām. Taču mirst ne tikai zīdaiņi, bet arī viņu mātes, kuras bieži vien līdz ārstam nemaz nenonāk.

Pēdējos gados Latvijā zīdaiņu mirstība būtiski sarukusi. Gadsimtu mijā uz tūkstoš dzimušajiem nomira 11 zīdaiņi,  savukārt 2013.gadā mirušo bērniņu skaits uz 1000 dzimušajiem sarucis līdz 4,5. Lai arī tendence ir pozitīva, tomēr rādītāji joprojām ir daudz sliktāki nekā citviet Eiropā, arī Baltijas valstu vidū. Tam par iemeslu visbiežāk ir augļa augšanas atpalicība, iedzimtas anomālijas vai infekcijas.

Liela daļa bērniņu vai nu dzimst nedzīvi, vai aiziet bojā vēl pirms dzemdību sākšanās. Pasaules veselības organizācija sola palīdzību.

Bojā iet ne tikai zīdaiņi, bet ari viņu mātes. Dati ir kliedzoši – janvārī vien dzīvību zaudējušas trīs grūtnieces, tas ir tikpat daudz, cik visa 2014. gada laikā. Lielākoties pie tā vainojami sociālie un finansiālie apstākļi.

Mediķi norāda – lai grūtnieču mirstību novērstu, daudz aktīvāk jāiesaistās  sociālajiem dienestiem, kā arī ģimenes ārstiem, jo laukos bieži vien ginekologi nemaz nav pieejami.

Avots: Skaties.lv