Ja vairākus mēnešus neizdodas palikt stāvoklī.. Ko darīt?

Ja vairākus mēnešus neizdodas palikt stāvoklī.. Ko darīt?

31. May 2013, 11:04 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Grūtniecība ne vienmēr iestājas uzreiz, un, ja arī tev ir jāapbruņojas ar ilgāku pacietību, nekā esi gaidījusi, uztraukums un vilšanās ir saprotama. Vairumam cilvēku ģimenes radīšana ir dzīves mērķis. Un, ja to neizdodas īstenot jau kādu laiku, rodas sajūta, ka kaut kas nav kārtībā ar pašu. Nevaino sevi un savu partneri. Dažkārt tā notiek.

Konsultē ginekologs Sandra Tamane.

Pastāvīgi centieni ieņemt bērniņu var kļūt par stresa iemeslu. Kad mēnesi no mēneša grūtniecības tests rāda vien negatīvu rezultātu, var rasties bezpalīdzības sajūta, kā arī - var iestāties depresija. Nesteidzies, izrunājies ar savu otro pusīti, atrodi domubiedrus, kam arī ir līdzvērtīga problēma, uzklausi viņu padomus. Neauglības speciālisti iesaka tiešām tikties arī ar citiem cilvēkiem, kas saskārušies ar šādu problēmu, jo tas mazina spriedzi, kā arī - tu ar savu problēmu vairs nejutīsies viena. Dažkārt atbalsta sajūta spēj pat palielināt izredzes tikt pie bērniņa. 

Ja tava dzīve riņķo ap bazālās temperatūras mērīšanas grafiku un mīlēšanās procesu noteiktos laikos, paņem pārtraukumu. Speciālisti uzskata, ka pieturēšanās pie grafikiem, ovulācijas testu veikšana, lai aprēķinātu laiku, kad nodarboties ar seksu, bērniņa ieņemšanas procesu padara par tiešām kaut ko stresainu. Un nav nekādas garantijas, ka tieši šīs metodes palielinās tavas izredzes kļūt par māmiņu dabīgā ceļā. Ievelc savās attiecībās siltu mīlestību un prieku, jūtas, pateicoties kurām esi kopā ar savu otro pusīti. Ne velti ir tik daudz pāru, kas patiešām pēc atvaļinājuma uzzinājuši, ka gaidāms bērniņš. Vienkārši reizēm no tā visa vajag atslābt.

Ja tev ir grūti noskatīties uz draugiem, kas nesen kļuvuši par vecākiem, ja tev ir sāpīgi apmeklēt draugu vai radu mazo bērnu ballītes, izvairies dažkārt no šiem pasākumiem. Bet, lai nevienu neaizvainotu, nosūti uz svinībām dāvaniņu mazajam. Tā tu varēsi izvairīties no uztraukumiem un sliktām emocijām. 

Neaizmirsti par visu, kas tev patīk. Atrodi sev kādu aizraušanos. Ja vienmēr esi vēlējusies iemācīties spēlēt ģitāru, tagad ir īstais laiks to uzsākt! Ja tev patīk doties pastaigās, dodies! Dodies uz kādiem kursiem, apgūsti jaunas zināšanas, dari to, par ko vienmēr esi sapņojusi. Neaizmirsti: smiekli ir labākās zāles. Uzdāvini sev biļetes uz labu, izklaidējošu, jautru šovu, vai dodies kopā ar draudzeni uz kino. No vienas puses, arī asarām reizēm ir terapeitisks efekts, tāpēc, ja gribas raudāt, nekautrējies, izraudies. Jūtām ir jāļauj vaļu, jo tikai tad kļūst vieglāk.

Un visbeidzot, ja neveiksmīgi mēģinājumi kļūt par grūtniecīti tev ilgst jau vairāk par gadu, padomā par to, ka būtu vērts griezties pie speciālista pēc palīdzības. Aizej pie ginekologa, pastāsti par savām iecerēm, pastāsti par grūtībām, ar ko tajā visā saskaras. Ārsts tevi apskatīs, novērtēs tavu veselības stāvokli, veiks analīzes, izvērtēs tavas iespējas kļūt par māmiņu un, ja būs kaut kādi veselības traucējumi, kopā varēsiet atrisināt arī tos, lai spētu atbrīvoties no tālākas vilšanās sajūtas.

Māmiņu Klubs