Izpušķotā grūtniecība

Izpušķotā grūtniecība

13. Sep 2019, 09:43 KSksksksksks KSksksksksks

Sveiki!

Pēdējā laikā , godīgi sakot, nedaudz "krīt uz nerviem" burblis (rozā smaržīgais un gardais), kas tiek potēts grūtniecēm un sievietēm, kas plāno bērnu (BĒRNU, ne mazulīti, bērniņu un citu deminutīva vārdu).

Paskatot sociālos tīklus, kur vecāki nezina kā izlikties, paziņojot bērna dzimumu radiniekiem vai uz 1 gada jubileju sīkajam ir armija ar HELIUM dizaina baloniem (man pat kāzās tādu nebija) vai influenceru kontos, kur perfekta sieviete grūtniecībā ar perfekti pozē savā rozajā ali express kleitā gaidību fotosesijā ceriņos, žurnālus, kur uz vāka ir uzspīlēti laimīga sieviete ar turošu vēderu un vīrieša rokas viņu maigi skauj - ir brīži, kad vēlos kliegt STOP!

Moments, kad uzzini par grūtniecību: visur sabildētie laimīgie video par paziņošanas momentu vai apčurātie grūtniecības testi ar pozitīvu atbildi un 2 strīpiņām. Super, apsveicu! Bet realitātē mēdz būt daudzas sievietes,  kuras to uzzinot jūtas apjukušas, citas par raud, raud, jo attiecīgajā dzīves momentā bērnu nevēlas vai raud, jo nezina, vai bērnu patiešām paturēs vai veiks abortu.

Grūtniecību&ārsti: aizejot pie ginekologa vai vecmātes, vislabāk var sajūt reālo grūtniecības garšu - reāli tur nav nekā rozā, puķaina un nesmaržo pēc siltas vaniļas. Ārsts liks Tev svērties, mērīs pulsu un asisnspiedienu (ja kaut kas nebūs kā vajag - esi gatava elektrokardiogrammai, eho kardiogrammai un kardiologa apmeklējumiem), katru reizi liks nodot urīnanalīzes/asinsanalīzes, sekos līdzi tavam vairogdziedzerim un tā rādītājam ( ja kas liksies aizdomīgs - sveiki, endokrinologa kungs,vairogdziedzera usg). Ārsts teiks, ka vajadzētu piedomāt pie uztura - kas normālā valodā nozīmē - beidz rīt cukuru, bulciņas, kūciņas un dzert frapi.  Cita vems pirmās 12 nedēļas, cita vems visu grūtniecību; citai sāpēs mugura; cita nekontrolēti svīdīs; citai pamps kājas;  citai svilinās kunģī; cita nevarēs pakakāt, jo būs aizietējumi;citai pateiks, ka dzemdes kakliņš ir pārāk īss, ka mazulis var priekšlaicīgi piedzimt. Katrs papildus izmeklējums Tevī, gribi vai negribi, kurinās stresu - tāpēc vēl jo vairāk teksts "dārgā, atpūties un atceries, nesatraucies" -  reāli kritīs uz nerviem. Šādos  momentos gribēsies jautāt: kur ir man solītais skaistais gaidību laiks? (es nezinu, kurš tādu vispār sola - maybe IG un citas sociālās platformas).

Protams, ir ideālās grūtniecības,kaut kur ir. Kādai ir. Ar rozēm no vīriem katru dienu, ar visu uķi puķi, bez puņķiem un asarām. Ir visādi. Bet vajag atccerēties, ka ir visādi. Nevajag sevi tramdīt, ka tev nav tā, kā ir citai.

 

Grūtniecība&esošie bērni

Neņemos spriest kā ir ar bērniem, kuriem ir saprātīgs vecums, bet, ja esi gaidībās un Tev ir, piemēram, 5 gadnieks  mājās un vēl, piemēram, 1,5 gadus vecs bērns mājās, gaidības pavisam noteikti var būt ne tādas kā bija ar pirmo bērnu. Ārsts, māte un citas zinošas personības teiks - atpūties, dārgā, nestreso, paguli vai arī atrodi laiku sev un savām lietām, pirms mazulis pieteicies. Realitātē vīrieši iet uz darbu, nestāvēs viņš tev blakus un nepalīdzēs, roku turot, gaidīt tev bērnu. Realitātē arī grūtniecei oficiāli  līdz 7.mēnesim ir jāstrādā - visas nav blogeres un dāvanu atvērējas pēc profesijas; ir grūtnieces, kuras strādā Maximā par preču krāvējām plauktos, pasaki viņas priekšniekam  - tu tikai necel neko vairāk par 5 kg. Ir grūtnieces advokātes, kurām grūtniecības laikā ir jāaizstāv slepkava ( Tu tikai, mīļā domā pozitīvi un nevāc sevī negatīvās emocijas). Ja arī neesi darba attiecībās oficiālās,  visticamāk, ka esi bezmaksas darbā, ko sauc bērnu aprūpe un mājas solis, kur visticamāk, Tev tie trauki jāmazgā,Tev tā veļa jāmazgā, jāsūc un jāmazgā grīda, jāsaslauka 1,5 gadus vecā esošā bērna čura no grīdas, jo mēģini  viņam dzīvot bez pampera; Tev jāiet uz veikalu pēc produktiem un tie maisi jāstiepj (lai gan paldies dievam, ir Barbora) un vēl jāatceras, kad jau esošiem bērniem ir dārziņa vecāku sapulces un kā viņi dārziņā svin dzimšanas dienas citiem bērniem.

Arī esošais bērns (tas, kurš nav vēderā) vai  bērni gribēsies samīļot, pacelt vai nocelt no kaut kurienes. Vai dosieties pastaigā un viens paziņos,ka vairs neprot iet - ņem tik un nes savu mazo ar savu vēderu - lai gan, mīļā, grūtniecībā to nedrīkst un vispār Tev jāatpūšas.

Mūsdienās tas viss šķiet nedaudz par tālu aizgājis, tas bums un bizness ap grūtniecību. Vajag gan skaisto, gan neglīto - visādi  stāsti ir internetā uzejami, atliek tikai pameklēt. Es brīžiem vispār domāju, vai vispār vajag tik daudz gan skaisto stāstu par grūtniecību, gan neskaisto - abi var izraisīt cilvēkos dažādas emocijas (sliktas, skumjas, skaistas,  mīļas). Dāmas, vai mūsdienu publiskais gadsimts mazliet neaizraujas ar visu? Nepārspīlē ar visu? Piedodiet, bet man trešo bērnu gaidot,nu neviens, neviens neiesmērēs dzemdību sagatavošanu kursus, mazuļa aprūpes vai krūtsbarošanas kursus - man no tiem nāk smiekli. Vai gaidību zvaniņus, vai saldās gaidību fotosesijas. Nesaku, ka,ja man to nevajag, to nevajag TEV. Īpaši, ja gaidi pirmo bērniņu, bet neaizraujies,  pēc tam sapratīsi, ka tas rozā  burblis nav nemaz rozā.

Bieži pieķeru pie domas, ka sieviete reāli saprot, ko viņai vajag un kas ir grūtniecība, tikai gaidot otro vai trešo bērnu. Atceroties sevi ar pirmo bērnu, arī mans prāts īsti loģiski nedarbojās.

Dāmas, būsim patiesākas par gaidību&bērnu kopšanas laiku, par savām sajūtām. Nemeklē pēc padoma par veselības jautājumiem forumos, ej pie ārsta. Ja jūti,ka gribi ar kādu parunāt, runā - aizej pie psihologa vai, ja paveicies ar vīru, runā ar vīru. Ja redzi, ka draudzeni cīnās ar savu gaidību laiku, nedod padomu, bet uzklausi viņu un vienkārši saproti. Ja Tev liekas, ka visām viss ir skaisti, rozes priekšā pakaļā un visām vīri ir ideāli un esošie bērni klausa uz vārda, tikai Tev tā nav - muļķības, nevienam viss nav ideāli. Tikai to ir grūti saprast. Mācies no sevis un savām sajūtām.

Zaiga77 Zaiga77 14. Sep 2019, 21:20

Te minēto ārstu pārbaudes ir īpašos gadījos nevis standarta grūtniecēm. Ja ar veselību viss ir ok, tad neviens grūtnieces nesūta pie kardiologa vai pārbaudīt vairogdziedzeri. Protams, ja nav pārbaudīta veselība un vainas ir sakrājušās, tad to liks pārbaudīt. Kadreiz visiem ir velams pārbaudīt vairogdziedzeri un citas lietas. Bet to tiešām neliek darīt visàm grūtniecēm, pat ne pusei no viņām.

mamma88 mamma88 13. Sep 2019, 15:09

Paldies par rakstu. Sis ir viens no retajiem MK rakstiem, kurs ir interesants.
Manuprat, tie kursi ir sava veida bizness. Ok,ja tu sevi izjuti tadu velmi, tad ar 1.mila miera labad jau nenaktu par sliktu apmeklet. Smiekligi man skita, kad ar 3.bernu(neatceros vai tas bija dzemdibu nodala vai pie kaut kada arsta) man pajautaja,kad uzdevu vienu jautajumu saistiba ar hendlingu, vai tad es tos kursus neesmu apmeklejusi. Ta vien skiet,ka vini bez maz vai ir obligati par savu naudu. Es piekritu,ka bernu aprupes tendences u.c. mainas(piemeram, agrak nelaida majas ar nabassaiti,kurai knagis virsu, hendlings utt),bet tada gadijuma med.personalam vai gim.arstam var vizites laika sev interesejoso pajautat.
Ig kontos ari sacukurotas bildes ar aprakstiem var manit. Bet cilvekiem jau laikam patik izcelt to pozitivo un parspilet. Pienemu, ka citu apbrina vai radita iluzija, ka mums viss ir viegli un harmoniski, kaut kada veida pasu autori pabaro. Piemeram,bilde ar 2 gadnieku no celojuma. Nezinatajam varetu skist, ka vai cik feini. Patiesiba ta ir liela laika menedzesana,atputas planosana,bernu niki,tikpat labi tas viss var nojukt slimosanas del utt.
Velreiz paldies par rakstu. Ta nu tas ir. Lielakoties viri darba, mes paliekam majas vai darba un majas ar saviem pienakumiem, citiem berniem un darbiem,kuri nav atcelti tikai tapec,ka esi stavokli un nejuties labi..
P.s. ara lietus list. Pec stundas pati slima ar 2 mazak slimajiem iesim vecakajam pakal uz skolu. Jamekle lietussargs un jacer,ka paries. Labi, ka diez ko talu nav.

lauvinja lauvinja 13. Sep 2019, 10:05

Grūtniecība un gaidīšanas laiks ir skaists, arī tad, kad ir slikti, arī tad, kad ir raizes, kopumā tas ir skaisti. BET skaistums nav rozā kleitā ar volāniem un nemitīgā koncentrēšanās uz sevi un ap sevi kā uz tādu neaizskaramu pūpēdi. Šis periods ir dabisks un pret to tā arī būtu jāizturas.