INNA: MK kursi - maksimāli daudz informācijas un atbilžu uz jautājumiem

INNA: MK kursi - maksimāli daudz informācijas un atbilžu uz jautājumiem

07. Aug 2016, 00:10 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Šodien gribu pastāstīt par to, kā un kāpēc es devos uz Māmiņu Kluba Vecāku skolu, kur apmeklēju dzemdību sagatavošanas kursus.

Šī ir mana pirmā grūtniecība. Ilgi gaidītā. Bet, kā izrādās, es praktiski neko par to nezinu. Un vēl izrādījās, ka esmu bailīga, un ir brīži, kad mani pārņem spēcīgas bailes par gaidāmo lielo notikumu.

Es nekādi nevarēju savākties, tikt skaidrībā pašas spēkiem ar domām un konstruktīvi plānot, izprast, kā gatavoties sava pirmā bērniņa dzimšanai. Saprast, kas būs vajadzīgs man, un kas mazajam cilvēciņam. Svaidījos no nepieciešamo lietu pirkšanas plānošanas uz domām par dzemdībām un mēbeļu un ratiņu iegādi, kas būs vajadzīgi jau pēc tam. Un galvenais, ne par ko nevarēju izlemt tā kārtīgi, jo nesapratu, ar ko vispār sākt.

Pēc kārtējās prātošanas es tomēr sapratu, ka runa nav par šīm lietām, bet gan par to, ka man nav ne mazākās saprašanas par to, kā norit dzemdības, kas priekš tām ir vajadzīgs un uz ko man jābūt gatavai gan fiziski, gan morāli.

Tāpat es ļoti vēlējos un vēl joprojām vēlos, lai ar mani kopā būtu arī vīrs. Bet izrādījās, ka viņš pats par to nav domājis, un nav arī sapratis, kāpēc viņam tur vispār būtu jābūt. Viņam nebija priekšstata par pašu dzemdību procesu.

Es sapratu, ka ar šo putru mūsu galvās ir kaut kas jādara, un pieteicos kursu apmeklējumam. Vīram piedāvāju nākt kopā ar mani, lai gūtu vispārīgu priekšstatu par to, kas un kā notiek. Bet par to, vai nākt kopā ar mani uz dzemdībām, vai nē - lai izlemj pats.

Kursi sastāv no četru nodarbību cikla. Pa vienai nodarbībai nedēļā. Tāpēc jāsaplāno ir tas grūtniecības laiks, kad kursi būtu optimāli paši nepieciešamākie.

Ja pierakstās pārāk agri, piemēram, 15. vai 20.grūtniecības nedēļā, tad visa svarīgā informācija var aizmirsties, neskatoties uz visiem konspektiem. Bet, ja nāk pārāk vēlu, var arī nepagūt izmantot daudzos padomus, un pats galvenais - var arī nepagūt iziet visas nodarbības, ja nu gadījumā mazulis izlemj nākt pasaulē pirms laika.

Personīgi es izlēmu nākt uz kursiem 2 mēnešus pirms noteiktā dzemdību laika, lai vēl pēc kursiem būtu laiks sagatavoties.

Tātad, noteiktā laikā, noteiktā dienā ieradāmies mēs Māmiņu Klubā. Atmosfēra ļoti patīkama, atslābinoša, varētu teikt, ka brīva. Jūs sagaida, visu parāda, paskaidro. Pacienā ar kafiju, tēju, cepumiņiem.

Nodarbību telpā ir iespēja izvēlēties - sēdēt uz krēsliem vai arī uz sēžammaisiem. Ir pat spilventiņi, ko var palikt aiz muguras, vai zem kājām.

1.nodarbība bija veltīta jaundzimušā aprūpei. To vadīja ļoti brīnišķīga sieviete un ļoti laba speciāliste Alika Sorokina. Viņa izstaro tādu pozitivitāti un optimismu, ka visas bailes atkāpjas otrajā plānā.  Alika visu salika pa plauktiņiem un pastāstīja, kas patiešām ir nepieciešams jaundzimušajam, un bez kā var iztikt, un kas nu galīgi nav vajadzīgs. Viņa pastāstīja, ko, kad un kā darīt, kādus līdzekļus un lietas iekļaut vajadzīgo lietu sarakstā un kad un kas vislabāk noderēs, kāds apģērbs būs mazulim ērtāks. Un vēl daudz nianšu, par kurām es pat neiedomātos.

2. un 3.nodarbība noritēja pieredzes bagātās vecmātes Baibas Zelkas pavadībā. Likās, viņa nelaiž garām nevienu niansi. Ar prieku atbildēja uz visiem jautājumiem un sniedza tik smalku informāciju, cik vien tas ir iespējams. Pēc viņas pirmās nodarbības parādījās galvā skaidrība par to, kas un kā notiek dzemdību iestādē. Kādas vispār ir dzemdību iestādes un dzemdību iespējas tajās, ar ko jārēķinās, kam jāpievērš uzmanība. Protams, no bailēm par dzemdībām tas mani neizārstēja, bet vismaz bija skaidrs priekšstats par procesu. Un, ja esi informēts, esi tomēr apbruņots.

Trešā nodarbība iedalījās divās daļās. Pirmajā daļā Baiba mums pastāstīja, kā saprast, ka dzemdības ir sākušās, kā atšķirt viltus pazīmes no īstajām, kā atvieglot sāpes, tāpat saņēmām arī daudz citas noderīgas informācijas.

Otrā daļa bija praktiska, tajā Baiba parādīja un pastāstīja, kādus vingrinājumus var veikt uz bumbām, kādas pozas atvieglo sāpes kontrakciju laikā, un kā pareizi elpot. Tāpat viņa pastāstīja, kā var palīdzēt partneris, ja viņš piedalās dzemdībās.

Palika atmiņā un iepatikās tas, ka Baiba neizmantoja vārdu dzemdības. Viņa šo notikumu sauca par dzimšanas dienu. Vispār tā jau arī tas ir.

Man tas viss deva pozitīvu noskaņu, tāpat arī lika saprast, ka tomēr es dodos uz dzemdību iestādi nevis izciest sāpes, bet gan satikties ar savu bērniņu viņa pirmajā dzimšanas dienā. Tas ir tik aizkustinoši un satraucoši, pirmkārt, jau pašam mazulim. Tāpēc ir ļoti svarīgi, lai mamma, tātad - es, būtu maksimāli gatava un atvērta šim tikšanās brīdim.

Nodarbības bija ļoti noderīgas, deva priekšstatu par to, kas un kā notiek. Un, kas patīkami, arī vīrs apstiprināja, ka iegūtā informācija ir tiešām noderīga, un tagad viņš jau gatavojas kopā ar mani būt dzemdībās (ja darba vieta atļaus).

Godīgi sakot, es baidījos, ka kursos dzirdētais viņu sabiedēs. Bet tieši otrādi, kursi ienesa mūsos skaidrību, tika izskaidrots arī viņam, kā un kāpēc viņš dzemdībās var būt noderīgs. Mani tas ļoti iepriecināja, jo man ir ļoti svarīga man tuva cilvēka klātbūtne tādā brīdī.

Nu un noslēdzošā, ceturtā nodarbība, uz kuru devos viena, bija par krūts ēdināšanas tēmu. To arī vadīja brīnišķīga, mierīga un patīkama sieviete - Sandra Lase, kas ir pieredzējusi speciāliste, krūts ēdināšanas konsultante. Viņa pastāstīja visu, kas jāzina topošajai māmiņai par mazuļa ēdināšanu pašā sākumā, paskaidroja arī, kā pareizi mazuli likt pie krūts, kādās pozās viņu ēdināt, kā arī sniedza ļoti daudz citas noderīgas informācijas. Viņa atbildēja arī uz visiem jautājumiem, un izkliedēja daudzus mītus par krūts ēdināšanas procesu un sievietes pašas veselību.

Un tāpat pastāstīja, kur tieši un kādus speciālistus meklēt, ja nepieciešama palīdzība jau tad, kad māmiņa un mazulis ir mājās, gadījumā, ja ir radušies kādi jautājumi, problēmas, vai vienkārši nepieciešams speciālista padoms.

Kopsavilkums -

Esmu ļoti priecīga, ka devos uz šiem kursiem. Viennozīmīgi iesaku tos apmeklēt visiem, īpaši tām sievietēm, kas gaida pirmo bērniņu.

Tā ir vieta, kur katrs speciālists ir jūsu rīcībā šo divu stundu garumā, un sniedz jums maksimāli daudz informācijas, kā arī tā ir iespēja saņemt atbildes uz saviem personīgajiem jautājumiem.

Manā gadījumā jautājumu nebija, jo es pat nezināju, ko jautāt. Un kursos ieguvu informāciju, par kuru nebūtu pat aizdomājusies.

Noslēgumā gribas teikt, ka man ir priekšstats par to, kur un kā vēlo dzemdēt, bet esmu morāli gatava tam, ka viss var notikt arī citādāk.

Vīrs tagad ir noskaņojies doties man līdzi un aptuveni arī saprot, kas tur varētu būt jādara. Nu ir atlicis tikai salikt visu nepieciešamo, izmest ārā pašai savas trauksmainās domas, cik vien tas ir iespējams, un gaidīt tikšanos ar mūsu jauno ģimenes locekli.

Un, kā teica Alika "stāvoklī no dzemdību nama vēl neviens pēc dzemdībām nav mājās atgriezies".

Inna (maminklub.lv)

UZ TIKŠANOS

MĀMIŅU KLUBĀ!

Dzemdību sagatavošanas kursi Māmiņu Klubā->>>


Kontakti: Māmiņu Kluba Vecāku skola - Vīlandes ielā 1, tel.: 67350750

 20160524225011-22690.jpg