Ieteikumi, kas Tev varētu noderēt, gatavojot pūriņu jaundzimušajam

19. Mar 2018, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Rubrikas “Laimīga mazuļa dienasgrāmata” ietvaros mēs sekojam līdzi topošās māmiņas Melānijas mazulīša gaidīšanas stāstam un līdz lielajam satikšanās brīdim vairs palicis tikai mēnesis.

Teju viss nepieciešamais mazulītim jau ir sagādāts, tagad vien atliek kopā pacietīgi gaidīt lielo satikšanās brīnumu, kas kā dakteri noteikuši, varētu būt jau šī gada aprīļa otrajā nedēļā.

Kās jāņem vērā veidojot mazulīša pūriņu? Topošās māmiņas Melānijas pieredze un sertificētas bērnu māsas, Māmiņu kluba Vecāku skolas speciālistes Elitas Svarenieces ieteikumi.

Ko topošajām māmiņām, gatavojot pūriņu, iesaka topošā māmiņa Melānija?

20180312133313-20515.jpg

  • Daudz noderīgu informāciju ir iespējams atrast Māmiņu kluba mājas lapā. Te arī būs raksts, kurš palīdzēja Melānijai saprast, kāds apģērbs būs nepieciešams mazulītim.  http://www.maminuklubs.lv/jaundzimusais/mazula-purins-nepieciesamais-apgerbs-283955/
  • Nevajag iegādāties pārāk daudz pirmā izmēra apģērbu – mazulītis strauji aug un iespējams, ka daudzas no lietiņām nemaz nepaspēsiet uzvilkt
  • Pirmās drēbītes – 56. izmēra. Pūriņā var sarūpēt arī kādu 62 izmēra apģērbu.
  • Izmantot gaidību laiku un brīvās dienas, lai radītu ko pati savām rokām, piemēram uzadītu zeķītes
  • Vēl Melānija pūriņā ir sarūpējusi Yappy Kids barošanas spilvenu un lielo mammas spilvenu, tāpat jaundzimušā gultas veļu un īpašu atmiņu grāmatu, kurā dažādos ar mazulīša attīstību saistītos notikumus varēs pierakstīt līdz pat 5 gadu vecumam.  ir atrodama Melānijas mazuļa pūriņā.
  • Izvēloties gultiņu jaundzimušajam, Melānija uzsver, ka būtiskākais kritērijs ir bijusi gultiņas piemērotība bērniņam, sākot ar drošību, beidzot ar materiāliem, kādi izvēlēti gultiņas izgatavošanai un krāsošanai. Šajā gadījuma izvēlētā Yappy kids gultiņa – gatavota no bērza un krāsota ar krāsu uz ūdens bāzes, kas draudzīga mazuļiem. 

Ko topošajām māmiņām, gatavojot pūriņu, iesaka bērnu māsa Elita Svareniece?

20180312132106-75224.jpg

  • Drēbītes– izmazgātas, izgludinātas – ir svarīgi šādā veidā drēbītes pirms. lietošanas sagatavots. Jaundzimušā apģērba mazgāšanai un tīrīšanai, nekādā gadījumā nevar izmantot ierastos, ķīmiskos mazgāšanas līdzekļus. Ja ģimene gatavojas mazulīša sagaidīšanai, tad vēlams izmantot bērnu apģērba kopšanai piemērotus mazgāšanas līdzekļus. Bērniem ir piemēroti Ekoloģiski apģērba kopšanas līdzekļi, kurus, noteikti var atpazīt arī pēc speciāla marķējuma.
  • Drēbītēm, jābūt atbilstošām mazulīša augumam. Par to, cik liels vai mazs bērniņš gaidāms, noteikti ir jājautā pēdējās ultrasonogrāfijas laikā, kurā ir iespējams noteikt gan bērniņa svaru, gan augumu.
  • Pirmajiem bodijiem jābūt tādiem, lai to aizvēršana būtu ar spiedpogām, visa apģērba garumā, lai būtu viegli atvērt un uzvilkt veļot mazulīti caur sāniņiem
  • Izvēlēties bodijus, atcerieties, ka atverot spiedpogas uz pleciņiem un starp kājiņām, apģērbu var uzvilkt arī no apakšas, ne pāri mazuļa galviņai
  • Mazuļa pūriņā nepieciešams iekļaut arī mazuļa ādai draudzīgu krēmu, jo iespējams, ka jau pirmajā dienā pēc dzmedībām, bērniņa āda paliek sausa vai veidojas iekaisumi no autiņbiksītēm - tad būtu labi, ja palīdzība šādā gadījumā būtu uzreiz pieejama. Tam noderēs krēms, kura sastāvā ir cinks.
  • Mazuļa pūriņā noteikti jāiekļauj arī vienreizējie paladziņi – tie var noderēt gan mājās, gan dodoties pie speciālistiem, gan aprūpes laika, gan vienkārši, ja ir nepieciešama vieta, kur noguldīt bēbīti.
  • Mazulīša gultiņā matracītim jābūt  peitiekami stingram. Tam nevajadzētu būt mīkstam un amortizēties. 
  • Mazulītim noteikti nevajag spilvenu. Varam spilventiņa vietā nolikt tikai spilvendrānu vai pagalvīti, jo mazulītis var atgrūst pieniņu. Nomainīt pagalvīti būs daudz vieglāk, nekā visu gultasveļu. 

Lai skaists gaidību laiks! 

Māmiņu klubs, 2018