Hormoni, kas ietekmē ovulāciju

Hormoni, kas ietekmē ovulāciju

05. May 2017, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Sievietes organismā, atbilstoši individuālajam ciklam, harmoniski mijiedarbojas dažādi hormoni. Turpinājumā ginekoloģe Dace Matule skaidro, kādu hormonu ietekmē sievietes organismā notiek ovulācija! 

"Patiesībā tas, kas veidojas sievietē, un ko mēs tautā kļūdaini dēvējam par olšūnu, ir ovocīts. Par olšūnu tas kļūst tikai tad, kad ir saticies ar spermatozoīdu un apaugļojies! Ovocītu var saukt arī par galveno dzimumšūnu.

Izstāstīšu pasaku par ovulāciju!

Abās olnīcās kā mazi bērniņi šūpulīšos, nelielos pūslīšos, ko sauc par folikuliem, guļ dzimumšūniņas. Tās visas guļ un gaida savu kārtu.

Katru mēnesi sāk nobriest vairākas, bet viena no šīm dzimumšūnām šajā mēnesī būs galvenā. Kopumā sievietes auglīgajā vecumā ir tikai 400 – 450 galveno dzimumšūnu, bet pārējās aiziet bojā.

Ja olnīca ir kā lielā mamma, kuras šūpulītī guļ dzimumšūnas, tad dzimumšūnām ir arī vairākas aukles.

Aukles, kuras darbojas nepārtraukti, visu gadu, ir estrogēns un progesterons, bet sievietes organismā ir vēl divi hormoni. Viens no tiem – folikulus stimulējošais hormons FSH.

Tajā mēnesī, kad viena no dzimumšūnām ir paredzēta iesvētībām, šis, folikulus stimulējošais hormons, gādā par to, lai dzimumšūna izaugtu pietiekamā lielumā.

Tad kad, tā ir gatava iziet tautās, sāk darboties luteotropais hormons (LTH), kurš nodrošina dzimumšūnas izkļūšanu no folikula.

Folikulus stimulējošā hormona (FSH) un luteotropā hormona (LTH) mijiedarbība ir tā, kas nodrošina ovulāciju. Paralēli, joprojām darbojas arī sievietes pamathormoni – estradiols un progesterons," skaidro ginekoloģe.