Grūtniecība rudenī. Kam jāpievērš uzmanība?

Grūtniecība rudenī. Kam jāpievērš uzmanība?

31. Aug 2020, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Gaidības rudenī ir lielisks laika posms, jo pēc vasaras ķermenis ir uzkrājis spēku, ir enerģiski uzlādēts un saujām vien saņēmis vitamīnus. Otrkārt, rudenī par pieņemamām cenām pieejams plašs klāsts sezonālo dārzeņu un augļu.

Tomēr ir arī atsevišķi jautājumi, kam šajā zelta gadalaikā ir jāpievērš pastiprināta uzmanība.

Svara kontrole

Pēc siltās vasaras, kad daudz laika pavadīts pastaigās un svaigā dabā, līdz ar lietainākām dienām daudz vairāk laika gribās uzturēties mājās, ieritinoties uz dīvāna un našķojoties ar ko gardu. Tas ir normāli, taču zini, ka tāda nekontrolēta mielošanās un mazkustīgs dzīvesveids būs labi redzams uz svariem, kaitējot gan māmiņai, gan arī bērniņam. Grūtniecības laikā ir svarīgi kontrolēt savu svaru, sekot līdzi uzturam un nepārsniegt maksimālo svaru, ko katrai topošajai māmiņai noteikts ārsts.

Vīrusu profilakse

Par vīrusiem runājam bez mitas jau kopš agra pavasara, taču, diemžēl, nekas vēl nav beidzies, tāpēc ļoti rūpīgi izvērtē vietas un pasākumus, kurus apmeklēt, regulāri mazgā un dezinficē rokas, kā arī lieto sejas aizsargmasku. Tuvojoties gripas laikam obligāti arī vakcinējies pret gripu, jo tas pasargās jūs abus - gan tevi, gan mazuli.

Profilaktiski rūpējies par savu veselību, lietojot vitamīnus, dzerot siltu tēju, pietiekami izguļoties un regulāri vēdinot telpas.

Neļauj vaļu depresijai

“Rudens depresija” ir bieži dzirdēts vārdu salikums, un noteikti par to dzirdēsim drīz atkal, jo rīti kļūs tumšāki, vakaros ātrāk satumsīs, tāpēc centies savu laiku piepildīt ar dažādām aktivitātēm, kas tev sniedz prieku. Piemēram, dodies pastaigāties, lasi, izmanto laiku, lai piedalītos dažādās topošajām māmiņām paredzētās lekcijās, ko tagad Māmiņu Klubs Tev piedāvā darīt, neizejot no mājām, – mūsu e-lekciju sadaļā atradīsi sev noderīgas lekcijas par mazuļu hendlingu, krūts zīdīšanu, dzemdību pozām un arī otrā bērniņa ienākšanu ģimenē, kā arī gan klātienē, gan neklātienē tiek piedāvātas dažādas nodarbības mūsu Vecāku skolā, kā arī joga, vingrošana un masāža topošajām māmiņām. Katrā gadījumā, ja jūti, ka tuvojas skumjāks noskaņojums, velc mugurā savas košākās drēbes un dodies satikties uz tasi tējas ar savu labāko draudzeni.

Seko līdzi asinsspiedienam

Speciālisti teic, ka starpsezonā asinsspiediens ir visnestabilākais, paaugstinoties vai pazeminoties mainīgo laika apstākļu dēļ. Tas, protams, negatīvi ietekmē mazuļa labsajūtu un veselību, tāpēc seko līdzi savam asinsspiedienam, neignorē galvassāpes un reiboņus, kā arī nepieciešamības gadījumā konsultējies ar savu ārstu, kurš ieteiks labākās un tev piemērotākās metodes tā kontrolei.