Gaidību laikā taviem matiem nepieciešamas īpašas rūpes

Gaidību laikā taviem matiem nepieciešamas īpašas rūpes

01. Jul 2018, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Mazuļa gaidības ir nozīmīgs dzīves notikums, kurā sievietei jājūtas un jāizskatās skaistai. Māmiņu Klubs skaidro, kā topošajai māmiņai rūpēties par savu matu veselību un skaistumu. Konsultē Clear Consulting valdes priekšsēdētāja, matu kopšanas speciāliste Jolanta Reihmane. 

Gaidot bērniņu, sievietes organisms ļoti daudz atdod augošajam auglim, līdz ar to, uz hormonālās bāzes rēķina, var nomainīties arī galvas ādas tips.

Piemēram, ja pirms grūtniecības tā bija sausa, gaidot bērniņu galvas āda var kļūt taukaina.

Vēl sievietes organisma hormonālās bāzes ietekmē, topošā māmiņa var kļūt jūtīga pret atsevišķām sastāvdaļām, kas iekļautas šampūnos, trauku vai veļas mazgājamajos līdzekļos.

Tajos visos ir tensīdi jeb virsmas aktīvās vielas, kas var izraisīt alerģiju gan māmiņai, gan arī ģenētiski pārmantoties gaidāmajam bērnam.

Galvas ādas tipa maiņa

Tātad topošajai māmiņai ir jāskatās, kā izmainījies viņas galvas ādas tips.

To, ka galvas āda sataukojas ātrāk, veicina tensīdu aktīvāka darbība, atdalot uz tās esošos netīrumus.

„Ja topošajai māmiņai kļuvusi taukaina galvas āda, šampūnu jānomaina uz kādu no apjomam paredzētajiem šampūniem. Šajā gadījumā nav būtiski, mats ir krāsots, balināts, vai tas ir dabīgs. Taukainai galvas ādai būs piemērots jebkurš matu apjomu palielinošais šampūns,” zina teikt Jolanta Reihmane.

Grūtniecības laikā galvas āda var kļūt arī sausa. Sausa āda vienlaicīgi var izraisīt arī blaugznas. Tomēr blaugznas un sausa galvas āda nav viens un tas pats! Blaugznas ir sēnīte, kura arī var attīstīties un kļūt aktīva, uz grūtnieces organisma hormonālās bāzes rēķina.

Tad, ja galvas āda ir sausa, arī šajā gadījumā jāmaina šampūns. „Vislabāk es ieteiktu izvēlēties tādu, kura sastāvā ir piroktona olamīns. Šai vielai ir nomierinoša iedarbība un tā ādai palīdz pašai atjaunot dabīgo PH balansu, kas ir 5,5,” skaidro speciāliste.

Matu kondicionieris

Šampūns ir paredzēts galvas ādas kopšanai, bet kondicionieris – balzāms vai matu maska – ir domāts mata ķermenim – galiem, kas šķeļas vai pašam matam, kas ir krāsots vai balināts, ķemmēts un bužināts ar dvieli, tādējādi mehāniski traumējot mata kutikulu, virsmas zvīņas.

Pēc tam, kad ar šampūna palīdzību esi parūpējusies par galvas ādu, katrā mazgāšanas reizē mata ķermenis noteikti jāpabaro ar matu masku vai balzāmu. „Izvēloties matu kondicionieri, gan jāpievērš uzmanība tam, vai mats ir balināts, krāsots vai dabīgs, un jāizvēlas pareizo matu kopšanas līdzekļa intensitāti! Gluži tāpat kā iegādājoties kopšanas līdzekli sejas ādai, var būt nepieciešams vai nu viegls pieniņš vai barojošs nakts krēms. Tas katrai ir individuāli,” skaidro matu košanas speciāliste.

Izvēlies patīkamu smaržu!

Vēl grūtniecības laikā ļoti būtiski izvēlēties matu kopšanas līdzekļus ar patīkamu aromātu. Vai nu tas ir neitrāls, ar citrusa vai ābolu smaržu, bet tam jābūt tādam, kas topošajai māmiņai patīk! „Produktam var nebūt nekādas vainas un arī efekts, kādu tas dod, var būt ļoti labs, bet kā ir pierādījies, grūtniecības laikā sievietes ir ļoti jūtīgas pret smaržām. Tādēļ pat, ja līdzeklis ir labs, to jānomaina, ja nepatīk, kā tas smaržo! Nevajag kairināt ne sevi, ne gaidāmo bērniņu. Labāk iegādāties citu šampūnu, kura smarža šķiet patīkama, un tad arī rezultāts būs labs,” tā Jolanta Reihmane.

 Māmiņu Klubs 

Kā tu rūpējies par savu matu veselību un skaistumu?