GAIDĪBAS. SAJŪTAS. PĀRDOMAS: Ko nu tagad ēdīsim? Mana ēdienkarte gaidībās

GAIDĪBAS. SAJŪTAS. PĀRDOMAS: Ko nu tagad ēdīsim? Mana ēdienkarte gaidībās

16. Sep 2016, 12:49 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Vakardien, pēc brīnišķīgas un ļoti vērtīgas tikšanās ar dūlu Līgu Giniborgu, par kuru noteikti no manis dzirdēsiet vēl un vēl, es ar labpatiku paliku uz vingrošanu Stārķa Ligzdā. Pati vingrošana ir samērā viegla izkustēšanās, manā skatījumā, vērtīgi ir Kēgela vingrinājumi un elpošanas trenniņš. Tomēr pats lielākais ieguvums ir papildus sniegtā informācija – katru reizi jauna tēma, par ko stāsta pati Līga.

Vakardienas programmā iedziļinājāmies jautājumā par uzturu grūtniecības laikā. Izdales materiālā saņēmām arī mājas darbu – 3 dienas reģistrēt savu ēdienu/dzērienu karti dienasgrāmatā, lai var izkalkulēt uzturvērtības kalkulātorā un atbildēt uz sekojošiem jautājumiem ( ar nelielu manu korekciju):

¨     Kāda ir Jūsu uztura filozofija?

¨     Kā Jūs jutaties fiziski un emocionāli gatavojot, ēdot un pēc tam?

¨     Kādus produktus kārojas, kādi pieejami un kādi nē. Kāpēc? Kādas patīkamas/nepatīkamas sajūtas ir pēc konkrēto produktu izvēles?

¨     Vai ir laiks gatavot?

¨     Mīļakie produkti?

¨     Kādas jums ilgteriņā ir domas, sajūtas un emocijas, domājot par pārtiku, gatavošanu, savu uztura filozofiju?

Es jau kādu laiciņu pastiprināti sekoju savai ēdienkartei, padalīšos ar vidējo salikumu un tā aprēķiniem.

Mans rīta cēliens parasti sākas ar glāzi ūdens vai siltu citronūdeni vēsajā sezonā, ziemā vēl maza daiviņa ingvera, un tas jau ir rituāls vairāku gadu garumā.

Tam seko zaļā kokteiļa pagatavošana. Mana pēdējā recepte ir – 2 paipalu olas, puse avokādo, banāns, spināti, saujiņa auzu pārslas, ābols, valrieksti vai mandeļu rieksti un granātābolu sula. Pašai par pārsteigumu – izdodas vienmēr ļoti garšīgi. Granātābolu sula ir pavisam jauna sastāvdaļa iepriekš izmantoto paniņu vietā, jo esmu saskārusies ar hemoglobīna krišanos manā organismā. Šī paša iemesla dēļ esmu sākusi biežāk gatavot biešu sulu, kas nostāvās uz nakti un tad tiek sajaukta ar – ābolu vai dzērveņu sulu un karoti medus. Šo eleksīru lietoju vairākas reizes dienā mazās devās. Nātru tēja man bija atklājums – 2 reizes dienā ar baudu izdzeru arī to, pievienojot tējkaroti medus. Visur, kur man ir iespējams  - dzeru ūdeni. Agrākās kafijas vietā, piemēram, blogu rakstot vai jaunos modeļus izstrādājot, līdzās turu siltu citronūdens krūzi. Mani apgrūtina doma par 2l ūdens pudeles staipīšanu līdzi, tāpēc cenšos ievērot principu padzerties vismaz glāzi ūdens pirms un pēc katras ēdienreizes un dienas aktivitātēm. Kopā dienas laikā sanāk vidēji 10 dažāda izmēra glāzes, neskaitot tējas un sulas.

Atļaušos pieminēt, ka esmu liela kafijas baudītāja. Pirmajā trimestrī, protams, negribējās kafiju tāpat kā visu pārējo. Bet tad pamazām manas garšas kārpiņas atdzīvojās un viena kafija pa dienu tika izdzerta ar lielu baudu. Samazinoties hemoglobīna līmeniem, es uzzināju, ka kafija, melnā tēja un piena produkti kavē dzelzs uzsūkšanos organismā un ar bažām nodomāju – mokas sākušās. Tomēr ieviešot jaunas receptes un jaunu sulu maisījumu patēriņu savā ēdienkartē kafija tika nemanāmi aizstāta, nemaz tik lielas grūtības neradot. Un tas pierāda sen zināmu principu – ja vēlies no kaut kā atteikties, nedari to ar varu, bet atrodi tīkamu aizstājēju un izbaudi pārmaiņas.

Dzelzs preparātu vietā esmu izvēlējusies lietot Floradix uztura bagātinātāju, jaucot to pusi uz pusi ar smiltērkšķu sulu. Skatīšos pēc pāris nedēļām, kā būs mainījušās manas analīzes.

Atgriežoties pie ēdienkartes – otrajās brokastīs bieži vien tiek pagatavotas biezputras – auzu pārslu vai kukurūzas, pārmaiņu rītos omlete ar sieru un zaļumiem vai karstmaizītes ar tītara gaļu.

Pusdienās un vakariņās pēdējā laikā gatavoju kaut ko no dārzeņiem un jēra gaļas, ko mums bija tā iespēja iegādāties no pašiem jēra audzētājiem. Dārzeņu un jēra gaļas sautējums, plovs ar jēra gaļu, jēra gaļas dārzeņu zupa... Dažādībai šad un tad veikalā paņemu teļa gaļu, ko gatavoju gulašā vai cepetī. Tāpat arī truša gaļa cepta ar āboliem cepeškrāsnī ir īsts gardums. Izteiktu pretestību jūtu pret veikala vistām, bet tā kā Kasparam vistas gaļa garšo, šad tad izmantoju arī tās, turpinot meklēt bioloģiski audzētās.

Tikai nepārprotiet – es neesmu pavārs un ēst gatavošana nav mans aicinājums nekādā mērā, bet, līdz ar ģimenes izveidi, esmu pieņēmusi to kā daļu no savas ikdienas. Es mācījos gatavot it visu no nulles ļoti apzinātā vecumā, kad piedzima pirmā meitiņa. Pie saviem vecākiem es baudīju un vēl joprojām ciemojoties izbaudu mammas un savas vecākās māsas gatavotos gardos ēdienus, ar kuriem man nebija ne mazākās vēlmes sacensties. J

Vēl man ļoti garšo kartupeļu un kabaču pankūkas, kas bieži tiek ceptas mūsmājās. Ķirbju biezzupa ar jūras veltēm. Kaspara kroņa numurs ir biezpiena plācenīši svētdienas rītos. Lai neizklausītos pārāk pareizi, atdzīšos – mums garšo arī saldumi: saldējums, kēksi, auzu vai sēklu cepumi. Ik pa laika pašgatavotas piccas, makaroni ar malto gaļu vai pelmeņi ar tītara gaļu ir uz mūsu galda. Pēdējie minētie ir vidēji reizi mēnesī uz Luīzes pieprasījumu.

20160915211401-65854.jpg 

Vasarā daudz dažādu ogu izgaršoju un saldētas saglabāju ziemas sezonai. Tagad ābolu laiks mūs lutina – apēdu vismaz 2-3 ābolus dienas laikā.

 

Un tad nu tabulas formā aptuvens uzmetums manai dienas ēdienkartei uzturvielās:

Zaļais kokteilis:

Kalorijas kcal

Ogļhdrāti g

Olbaltum-vielas g

Tauki g

Kalcijs mg

Dzelzs mg

Balast-vielas g

Banāns 150

132

30

1,8

 

 

 

 

1/4 avokādo ap 100gr

190

1,9

 

19,5

 

 

3,4

Āboli 3 gab vid 150x3=450gr

242

51,3

1,35

2,7

31,95

2,25

9

2 paipalu olas 25gr

39,5

0,3

3,25

2,75

31,95

 

 

Valrieksti 20g

133

2,12

2,88

12,5

17,4

0,5

1,22

Auzu pārslas 100g

366

63,3

12,5

7

54

4,6

5,4

Spināti 20g

3

0,12

0,5

0,06

 

 

0,52

Kukurūzas putra 200g

650

148

17,6

2,2

 

 

10

FLORADEX

 

 

 

 

 

 

 

Smiltērkšķu sula

 

5,3

0,02

1,5

 

 

 

Dārzeņu sautējums 250g

120

12,5

4,5

5,5

 

 

9

Plovs ar teļa gaļu 250g

 

 

 

 

 

 

 

Rīsi 250

218

48,75

5

0,5

7,5

0,25

 

Burkāni 100g

26

4,8

1

0,2

41

2,1

3,6

Teļa gaļa 150

124

 

28,2

1,2

 

 

 

 

2243,5

368,39

78,6

55,61

183,8

9,7

42,14

Dati ņemto no www.carrotparrot.com

Pēc pārtikas centra sniegtās informācijas , grūtniecei būtu jāuzņem:

Kalorijas (E): 2000- 2300 (pēdējā trimestrī) Sanāk, ka dienas devā man kcal jau ir mazliet par daudz!?

 

Ir trīs galvenie enerģijas avoti mūsu organismā - tauki, olbaltumi un ogļhidrāti. Enerģiju mēra kilokalorijās (kcal) vai kilodžoulos (kJ).

•   1 kj = 0,239 kcal

•   1 kcal = 4,18 kJ

Atsevišķas uzturvielas dod šādu enerģijas daudzumu:

•   1g olbaltumu 4 kcal jeb 17 kJ

•   1g tauku        9 kcal jeb 38 kJ

•   1g ogļhidrātu 4 kcal jeb 17 kJ


Ogļhidrāti E%: 55-60 , cik saprotu, manā gadījumā 55% ir 1234kcal – ko saražo 308,5g ogļhidrātu

Olbaltumvielas E%: 10-15 +30, manā gadījumā, ņemot 15% no E, saražo 84,11g olbaltumvielas  (neskaidrs man tas +30)
tauki E%: 25-30 (Piesātināto taukskābju tauki: mononepiesātināto taukskābju tauki : polinepiesātināto taukskābju tauki = 1 : 1,2 : 0,8), manā gadījumā atlikušos 30%E =672,9kcal, saražo 75g tauku

kalcijs: 1200 mg

dzelzs: 30 mg


Un tas tik īsumā, viela pārdomām. Lai skaista un daudzveidīgiem gardiem ēdieniem bagāta jums šī diena.

Informācijas avoti:

¨      Dūlas Līgas Giniborgas izdales materiāls.

¨      http://www.partikasdb.lv/veseliga-uztura-forums/partika-un-veseliba/ar-uzturu-saistitas-saslimsanas/diena-ieteicamas-energijas-un-uzturvielu-videjas-devas/

¨      http://www.vesels.lv/vinnija-pka-skola/mcbu-materili/vecakiem-par-uzturu.html