Gada Vecmāte- Ilze Veismane

Gada Vecmāte- Ilze Veismane

09. May 2017, 12:31 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Labdien!

Vēlos pieteikt Gada Vecmātes titulam vislabāko vecmāti pasaulē - Ilzi Veismani, kura pieņēma manas otrās dzemdības!
 
No pirmās dzemdību pieredzes man palika emocionālā trauma un es nemūžam vairs negribēju dzemdēt! Vajadzēja divus gadus, lai viss aizmirstos. Pirmajā reizē es vispār nesapratu vecmātes lomu dzemdībās, jo viņa stāvēja maliņā, neizdvesa ne vārda, procesu vadīja divas ginekoloģes. Nodomāju - gan jau viņa ir atbildīgā par bērna aprūpi pēc dzimšanas, bet dzemdībās nepiedalās ...
 
Iestājoties otrai grūtniecībai, mani pārņēma bailes no dzemdībām. Centos noskaņoties pozitīvi. Plānoju noslēgt līgumu, lai justos drošāk un mierīgāk. Bet lauzu galvu - ar ko? Esmu uzskaitē privātpraksē, neskatoties uz sāpīgu pirmo pieredzi, arī šoreiz dzemdēt plānoju Dzemdību namā.  Izmeklējos internetā, izrakstīju uz lapas 7 vecmāšu vārdus, ar domu - sāksies dekrēta atvaļinājums, es noslēgšu līgumu ar kādu no viņām un mierīgu sirdi došos dzemdēt. Laiks ritēja, līgumu nenoslēdzu ... 
Jo tāpat personiski nevienu nepazinu ... apmeklēju grūtnieču jogu un noskaņojos uz labāku dzemdību pieredzi vai centos nedomāt par to.
Kādu dienu uzraksīju dzemdību plānu ... būs skaista saulaina diena, es maksimāli ilgi būšu mājās, lai neviens neiejauktos procesā, dzemdību zālē būs miers un klusums,  būšu es un vecmāte ... intīmi. Harmoniski .. es baidījos no sāpēm. Jo 1.reizē man atvēra ūdeņus uz sāpem pār mani gāzās kā milzu lavīna. Es nebiju tam gatava... tāpēc šoreiz apsvēru domu par epidurālo analgēziju..
 
Kontrakcijas sākās pa dienu, vēlā vakarā tās kļuva stirpākas un bija skaidrs - naktī dosimies dzemdēt. Es saskumu - kur saulaina diena? Jau pirmais punkts nepiepildijas. Lai vai kā - pieņēmu to.
Pa ceļam uz RDzN sāku satraukties un gribēt EA, jo sāpes lēnītēm kāpa un sāku stresot. Atbraucot, vecmāte konstatēja 6cm atvērum un noteica - ātri dzemdēsi. Uzkāpjot 7.stāvā mūs sagaidīja vecmāte no mana saraksta ... redzēju viņu vienās Superbebītes dzemdībās Māmiņu klubā un sajutos mierīgi - čukstēju vīram - viss būs labi.  Man uzlika tonīšus. Pēc tonīšiem, plkst.3 naktī vecmāte teica - izklaidējaties, drīz ienāks daktere mani apskatīt .. Pēc 15 min ienāca ārste ... stādījās priekšā - Ilze. Iepazināmies. Aprunājāmies - jautāja kā jūtos vai vēlos, lai skatās atvērumu. Teica varam netramdīt mazo, atvērumu neskatīsies, jo viss labi rit uz priekšu. Ūdeņi vietā, bērnam viss labi. Viņas klātbūtne sajutos tik viegli. Ilze taisījas iet prom ... kad nākošās kontrakcijas laikā es iebļāvos no stiprām sāpēm un kustības manī. Vēlāk sapratu - mazā ieslīdzēja iegurnī. Ilze palika, pārbaudot mani, secināja, ka ir 10cm un jāsāk spiest. Negaidīts pavērsiens - tikko runājām: ienāks pēc laika, lai pagaidām pārelpoju kontrakcijas ... zibens ātrumā pēc 20 min meitiņa gulēja man uz punča!
Šoreiz vīrs apjuka un atteicās griezt nabassaiti. Ilze neapjuka un deva man šķēres, ar piebildi: viena meitiņa tētim, otra - mammai. Griezu arī :)))
 
Ilzes attieksme, profesionālisms, atbalsts, uzmundrinājumi un pat mātiškās rūpes bija zelta vērtas!
 
Viss bija kā vēlējos - tikai es un vecmāte,vīrs izgāja ārā, ginekoloģe iegāja vien pēdējās minūtēs, bija mierīga un harmoniska vide, pieklusināta gaisma (vienā brīdī Ilze ieslēdza spožāku, bet izslēdza, kad ieraudzīja manu reakciju - noraustījos un gribējās sarauties čokurā). Dzemdību namā pavadīju vien 2,5 stundas. Vien prātoju - es neplānoju dzemdēt naktī! saule? Kur saule?! Ilze Veismane ir tā saule! Kad viņa iegāja dzemdību zālē, viņa izstaroja siltumu, rāmu garu, mīlestību! Bija īsi pēc plkst.3:00 naktī, bet sajutos kā saules apspīdēta dienas vidū. Nekad neaizmirsīšu to sajūtu. Es biju eiforijā. Tagad es zinu - dzemdības var būt ļoti skaistas! Es jau nākošā dienā sapņoju par vēl vienām fantastiskām dzemdībām! Ilze mainīja manus priekšstatus.
 
Man bija viena vēlme - nakts vidū sūtīt vīru pēc milzīga ziedu pušķa! Lielākā pasaulē! Nožēloju, ka tonakt to neīstenoju ..
 
Kad atnesa papīrus. Lasu - Ilze Veismane ..  mmmmmm dzirdēts uzvārds ... atvēru savu sarakstu un ieraugu to tajā. Ar piebildi: profesionāli vada procesu!
300% taisnība!
 
Tāpēc - sapņo! Plāno dzemdības! Viss piepildīsies! Pirmajā reizē tā nedarīju un sanāca kā sanāca ... šoreiz visu izsapņoju un izdzīvoju!
 
Par Ilzi varu teikt - DARA SAVU DARBU NO SIRDS, AR VISU DVĒSELI! JEBKURĀ DIENNAKTS LAIKĀ!  Ar viņu es varētu dzemdēt vēl un vēl.
 
Patiesā cieņā, Jeļena, Ērikas mamma