Mūsu organisms ir kā smalks mehānisms, kurā katrai lietai, katrai šūnai un orgānam ir sava funkcija un uzdevums un mūsu uzdevums ir parūpēties par to, lai ikdienā nodrošinātu ar visu, kas tam nepieciešams.
Topošās māmiņas nu jau zina, ka ēšana “pa diviem” ir tāds diezgan sen iesakņojies mīts un grūtniecības laikā ir nepieciešams uzņemt vien par 500 kalorijām vairāk, nekā pirms grūtniecības. Bet tomēr – kāpēc mēs apēdam krietni vairāk, nekā vajadzētu un to, ko mums patiesībā nemaz negribas?
Organisms dažādos veidos mums mēģina pateikt priekšā, kādus vitamīnus un minerālvielas tas vēlas, bet bieži vien šos signālus mēs patiesībā pārprotam.
Tātad, vitamīni, kas nepieciešami grūtniecības laikā:
Dzelzs - vissvarīgākā minerālviela grūtniecības laikā
- Caur asinīm tas iznēsā skābekli pa ķermeni
- stimulē svarīgus šūnu procesus
- vienu trešdaļu no tās bērns uzņem, lai izveidotu sev asinis un uzkrājumus aknās
Kādos produktos atrodams?
Ķiršu sula, jūraszāles, raugapulveris, brūnā gaļa, aknas, zaļie lapu dārzeņi, rupja maluma putraimi, zirņi un pupas, diedzētas sēklas un graudi, saulespuķu sēklas, žāvēti augļi, arbūzi, olas dzeltenums, rieksti, sēnes, bietes.
Kalcijs - Nepieciešams mammas un bērna kaulu un zobu veidošanai
- Nodroršina normālu nervu un muskuļu darbību
- Dabīgs trankvilizators - novērš trauksmes sajūtu, bailes un sasprindzinājumu
Kādos produktos atrodams?
Pilnpiens, piena produkti, tumši zaļie lapu dārzeņi, krevetes, lasis, melase, melnās plūmes, mandeles, olas dzeltenums, rieksti, sēklas, diedzētas sēklas un graudi, jūraszāles, sezama sēklas, apelsīni, papaijas, arbūzi, kaulu milti, burkāni
Fosfors - Nepieciešams veseliem zobiem un kauliem
- Palīdz uzturēt asiņu sārmainību
- Nepieciešams dziederu darbībai
- Darbojas kopā ar kalciju un D vitamīnu
Kādos produktos atrodams?
Kviesu graudu apvalki, diedzēti kvieši, piena produkti, rupja maluma putraimi, zirņi un pupas, olas dzeltenums, zemesrieksti, baltā gaļa, rieksti, tunzivs, visas ūdenszāles
Kālijs - Nepieciešams priekš muskuļu saraušanās
- Uztur ogļskābā nātrija līdzsvaru ķermenī
- Aktivizē daudzus fermentus
Kādos produktos atrodams?
Banāni, avokado, dateles, papaijas, sautētas melnās plūmes, zirņi un pupas, žāvētas aprikozes, saulespuķu sēklas, rupja maluma putraimi, dārzeņi
Magnijs - Uztur kalcija līdzsvaru
- Trankvilizators un antidepresants
- Veicina olbaltumvielu asimilāciju
Kādos produktos atrodams?
Visi diedzētie graudi un sēklas, zaļie lapu dārzeņi, kviešu graudu apvalki, jūraszāles, jūras zivju un augu ēdieni, rieksti, avokado, dateles, žāvētas aprikozes, kaulu milti
Cinks - Smadzeņu un nervu attīstībai
- Vajadzīgs veselīgai augšanai
- darbojas kopā ar citām minerālvielām
- saistīts ar fermentu izstrādāšanu