Epiziotomija dzemdību laikā. Kādos gadījumos to veic?

Epiziotomija dzemdību laikā. Kādos gadījumos to veic?

27. Sep 2015, 00:02 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Reizēs, kad dzemdību laikā bērniņam jāpalīdz piedzimt, vecmāte vai ārsts veic epiziotomiju. Kas tā ir un kādos gadījumos to veic, lasi turpinājumā. Konsultē vecmāte Inese Kampusa.

Kas ir epiziotomija?

Epiziotomija ir ķirurģisks grieziens muskuļu zonā starp maksti un anālo atveri jeb starpenē dzemdību laikā, lai palielinātu vaginālo atveri, kas savukārt palīdzētu mazulim piedzimt.

Ārsti un vecmātes iepriekšējos gados mēdza veikt epiziotomiju, lai paātrinātu dzemdību gaitu un novērstu maksts plīsumus, uzskatot, ka šāds iegriezums varētu sadzīt labāk nekā spontāna audu plīšana. Tāpat agrāk tika uzskatīts, ka epziotomija var palīdzēt novērst tādas komplikācijas pēcdzemdību periodā kā urīna nesaturēšanu.

Tomēr ārzemju pētījumi pēdējos 20 gados ir parādījuši, ka tā nav patiesība. Faktiski nav pierādījumu, kas liecinātu, ka epiziotomija piedāvā maksts audiem un iegurņa pamatnes muskuļiem aizsardzību, drīzāk šāda procedūra var radīt problēmas. Un tieši šī iemesla dēļ vecmātes un ārsti šo procedūru veic tikai nepieciešamības gadījumā.

Epiziotomija vai spontāns starpenes plīsums?

Pētījumi atklāj, ka sievietes ar spontānu starpenes plīsumu atlabst īsākā laikā un parasti ar mazāk komplikācijām nekā tās, kurām tikusi veikta epiziotomija.

Sievietēm, kurām bijusi epiziotomija parasti ir lielāks asiņu zudums dzemdību laikā, kā arī ir sāpīgāks atlabšanas periods, tāpat jāgaida ilgāks laika periods, lai varētu atsākt nodarboties ar seksu. Epiziotomija palielina infekcijas risku un ārzemju pētījumi parāda, ka epiziotomija, kas veikta pirmo dzemdību laikā, ir saistīta ar paaugstinātu starpenes plīsumu risku nākamajās dzemdībās.

Kāpēc topošajai māmiņai varētu  būt nepieciešama epiziotomija?

Kā stāsta vecmāte Inese Kampusa, ir iespējamas vairākas situācijas, kad ir nepieciešams veikt epiziotomiju: „Ja bērniņš ir liels vai bērniņam ir liela galva un ir nepieciešama papildus telpa, tad ar epiziotomiju tiek paplašināts atvērums, kas var palīdzēt bērniņam piedzimt. Tāpat iegriezums iespējams jāveic gadījumos, ja sieviete nespēj kontrolēt spiešanās sajūtu, ir pasliktinājušies bēbīša sirdstoņi un jāpaātrina bērniņa nākšana pasaulē. Iespējams, ka jāveic iegriezums, ja ir augsta starpene vai izskatās, ka būs lieli plīsumi, kad audi nav pietiekami iestiepušies.”

Kā izvairīties no nevajadzīgas epiziotomijas?

Lai gan ārsti dara visu, kas nepieciešams, lai piedzimtu vesels mazulis un māmiņai viss būtu kārtībā, ir iespējami gadījumi, kad bez epiziotomijas varētu arī iztikt, bet tomēr tā tiek veikta. „Šādos gadījumos svarīgs ir dialogs un izrunāšanās ar vecmāti vai ārstu, kas pieņems bērniņu. Nekas nav akmenī iekalts un visu var izrunāt,” pārliecināta vecmāte. „Starpeni ir iespējams masēt jau grūtniecības pēdējā trimestrī ar speciālām masāžas eļļām, kas var palielināt starpenes audu elasticitāti.”

Kāds ir atlabšanas periods?

Kad dzemdētājai tiek veikta epiziotomija vai starpene plīst, šuves tiek liktas ļoti jutīgā vietā, tāpēc ir nepieciešams laiks, lai viss sadzītu. Diegi mūsdienās nav jāizņem, tie paši uzsūca pāris nedēļu laikā pēc dzemdībām.

Dažām sievietēm var būt jutīgums vai sāpīgums nedēļu vai divas, kamēr citām sievietēm diskomforts var saglabāties mēnesi vai ilgāk.

Taujāta par šīs zonas kopšanu, vecmāte Inese Kampusa iesaka ievērot higiēnu, apmazgāties ar ūdeni un ziepēm un nepieciešamības gadījumā lietot pūšamus aerosolus, kas iegādājami aptiekās.

Kad atkal drīkst nodarboties ar seksu?

Starpenei ir pilnībā jāsadzīst 6-8 nedēļu laikā un kad Tavs ginekologs apmeklējuma laikā saka, ka viss ir kārtībā, tad nav iemesla nepamēģināt seksu ar savu partneri. Protams, sākumā var izjust jutīgumu, tomēr ar siltu vannu, ilgāku priekšspēli visu var labot. Tāpat speciālisti iesaka lietot lubrikantus, kas palielinās slīdamību.

Vai arī Tev tika veikta epiziotomija dzemdību laikā?

Māmiņu Klubs

Eksperts

Inese Valdmane

vecmāte Siguldas slimnīcā
Inese Valdmane Vecāku skolā
mardza30 mardza30 27. Sep 2015, 07:51

Man tika veikta epiziotomija,kad dzima pirmais bernins.. Nebija patīkami..sāpīgi pēc tam,tas gan! Urinet bija pavisam traki,likās ,ka visu tur dedzina.. Sedēju diezgan ilgi uz vienu pusi,par to cik ilgi bija šī sajūta,neatceros ,jo tas jau 11 gadus atpakaļ bija.. Bet kā šodien atceros kā iegrieza un šuva..