Eksperta viedoklis: 10 satraucoši jautājumi un atbildes par grūtniecību

Eksperta viedoklis: 10 satraucoši jautājumi un atbildes par grūtniecību

10. Mar 2016, 00:05 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Atbildam uz Maminuklubs.lv lasītāju iesūtītajiem jautājumiem par grūtniecību.  Konsultē dr.Daiga Baranovska, ārstu prakse QUARTUS.

1. Grūtniece un antibiotikas

„Pirms nedēļas gulēju slimnīcā, kur man neziņojot, deva antibiotikas. (PAMECIL 500, 4x dienā) Bija nozīmēts 5 dienu kurss, bet lietoju tikai 2 dienas. Vēlējos uzzināt kādu iespaidu tās atstās uz mazuli? Šobrīd rit 18 nedēļa. Sazinoties ar savu ginekoloģi un nosaucot analīžu rezultātus iestāšanās brīdī, viņa pateica, ka nebija pamata dot antibiotikas”. 

Pamecil ir ampicilīns, sintētisko penicilīnu grupas medikaments, kas pieder pie B grupas medikamentiem lietošanai grūtniecības laikā pēc FDA klasifikācijas. Tas nozīmē, ka nav kontrolētu pētījumu par ietekmi grūtniecības laikā, taču lielākā daļa retrospektīvo pētījumu apliecina, ka medikamentam nav teratogēna (kas traucētu normālu attīstību) ietekme uz augli. Turklāt jāpiebilst, ka ampicilīns ir viens no pirmās izvēles antibakteriāliem līdzekļiem grūtniecēm pie akūtiem bakteriāliem iekaisumiem – elpošanas ceļu vai urīnceļu infekcijām, kā arī BGS infekcijas ārstēšanai grūtniecības laikā.

2. Muguras operācija un ķeizargrieziens.

„Ja pirms gada bijusi muguras operācija (diskektomija), vai ir vēlams izvēlēties ķeizargriezienu vai arī varu dzemdēt pati?”

Tiešas saiknes dzemdību norisei ar iepriekšēju muguras operāciju nav, taču, lai pilnvērtīgi situāciju izvērtētu, Jums nepieciešams operējošā vertebrologa slēdziens par muguras veselību un tad ~ mēnesis pirms plānotajām dzemdībām jākonsultējas izvēlētajā dzemdību vietā. Tur kopā ar dzemdību speciālistu atkarībā no grūtniecības gaitas un muguras veselības arī izlemsiet, kāds dzemdību veids Jums ir piemērotākais.

3. Hormonālās iesnas.

„Vai tās iesnas, kas parādās 7-8 mēnesī un ir kaut kas līdzīgs alerģijai (visu laiku kņudina degunu), ir tās hormonālās iesnas? Vai tās kaut kā īpaši jāārstē vai var mēģināt sadzīvot?”

Grūtnieču iesnas parasti vairāk saistītas ar gļotādas tūsku un līdz ar to apgrūtinātu elpošanu. Ja sūdzības saistītas ar kņudēšanu un niezēšanu degunā, šķaudīšanu, tad tomēr vairāk jādomā par alerģisku reakciju, kas var piemeklēt arī grūtnieces. Dažreiz šāda alerģiska reakcija pirmo reizi var parādīties tieši grūtniecības laikā. Ja sūdzības turpinās ilgāk nekā 2 nedēļas un Jūsu ārsta dotie padomi nelīdz, ieteiktu konsultēties ar LOR speciālistu.

4. Mezgls nabassaitē

„Kādas ir iespējas pārbaudīt vai nabassaitē nav mezgla. Vai to var redzēt 3D sonogrāfijā? Šobrīd ir 17. nedēļa. Grūtniecības sākumā ir bijis diezgan daudz stresa, tādēļ vēlētos pārliecināties, ka viss kārtībā”.

Noteikt, vai nabassaitē ir mezgls, grūtniecības laikā praktiski nav iespējams. Izsekot nabassaites gaitai visā tās garumā ar ultrasonogrāfijas palīdzību diemžēl nav iespējams, taču dažreiz tā var būt nejauša atrdane izmeklējuma laikā. Īstā nabassaites mezgla noteikšana gandrīz vienmēr ir diagnoze post factum – to atklāj tikai pēc mazuļa piedzimšanas.

5. Bruka vai kas cits

„Esmu 33 nedēļā un man ir sapampis zem vēdera, virs kaunuma lūpām tas rajons un no rītiem ir sāpīga un jūtīga tā vieta, turklāt tur parādās tādas zilas vēnas starp kāju un to vietu! Biju pie 2 dakteriem. Vienam tā kā aizdomas, ka kaut kas līdzīgs brukai, bet otra saka, ka nekas tāds tur nav, vienkārši blīvāki audi”.

Varikozi paplašinātas vēnas starpenē ir ne tik ļoti reti sastopama parādība. Iespējams, ka šī vaina ir piemeklējusi arī Jūs. Otra lieta, kas iespējams, atbilst aprakstītajai situācijai varētu būt akūts simfīzes bojājums, bet labākais diagnosticētājs šajā situācijā būtu Jūsu ārsts vai vecmāte. Varikozu vēnu gadījumā var mēģināt periodiski pagulēt ar nedaudz paaugstinātu iegurni, tas ir, 20-30 minūtes guļot zem iegurņa palikt spilvenu vai salocītu segu. Ja īpaši pieaug saspringums starpenē, var tūsku mazināt ar atvēsinošām kompresēm. Par iespējamu medikamentu lietošanu gan konsultējieties ar savu ārstu.

Savukārt, ja īstā problēma ir simfīzes bojājums, tad pirmais un galvenais ir pēc iespējas mazināt fizisko slodzi, ievērot maksimāli saudzējošu, ideāli - gultas režīmu un lietot grūtnieču jostu.

Par brukas diagnozi labākais eksperts būs kāds ķirurgs.

6. Kā mazināt tūsku un roku tirpšanu?

„32. grūtniecības nedēļa. Ļoti tirpst rokas, pirkstus gandrīz nejūtu, arī ir tūska. Kā to mazināt, varbūt kādi vingrinājumi vai procedūras, vai masāžas”.

Tūskas mazināšanai būtiska loma ir adekvātai šķidruma uzņemšanai. Vienkāršākā formula kā aprēķināt nepieciešamo šķidruma daudzumu ir 30 ml šķidruma uz kg svara. Lai mazinātu tirpšanas sajūtu rokās un kājās, svarīgi uzņemt papildus magniju, sākumā 300 mg dienā, vēlāk situācijai uzlabojoties, devu var samazināt. Pašsajūtas un mikrocirkulācijas uzlabošanai svarīga ir fiziskā aktivitāte – vismaz 30 min vidēji intensīva fiziska slodze 3-4 reizes nedēļā. Pie izteiktām kāju tūskām var izmantot arī limfodrenāžas procedūras, kā arī labi palīdz slingu terapija sadarbībā ar fizioterapeitiem. Katrā ziņā konsultējieties ar savu ārstu par labākajiem iespējamajiem variantiem tieši Jums.

7.Velkošas un smaguma sajūtas ķermeņa lejasdaļā.

“Sāksies 35 nedēļa. Vēdera lejasdaļā, intīmajā daļā un pat, šķiet, dibena vaidziņus arī velk, tiešām liekas, ka kā ar magnētu velk pie zemes. Saprotu, ka viss stiepjas un gatavojas bērniņa nākšanai pasaulē. Šī ir trešā grūtniecība, abās iepriekšējās neko tādu nejutu. Vai šīs velkošās sajūtas uz 35 nedēļu varētu nozīmēt ātrāku bērniņa ierašanos vai tam nav konkrēta izskaidrojuma, kā vienkārši gatavošanās dzemdībām”

Ar katru nākamo grūtniecību iegurņa gatavošanās dzemdībām norit nedaudz ātrāk un tas parasti nav saistīts ar augstāku risku reāli ātrākām dzemdībām. Ar velkošajām sajūtām vēdera lejas daļā jāmēģina sadzīvot jebkādos veidos. Relaksācijai labi var palīdzēt peldēšana, ūdens fitness vai grūtnieču joga. 

8. Par mazu dvīnīšu iznēsāšanai?

„Kā ir ar dvīnīšu attīstību? Bail, ka piedzims par mazu, jo pati esmu maza un tieva.
Man viņi ir dažādu olšūnu.” 

Ja Jūs pati esat smalka auguma, arī bērniņi, iespējams, var būt smalkāki pēc savas konstitūcijas, taču lai sekotu mazuļu attīstībai parasti pie daudzaugļu grūtniecības pietiekami regulāri tiek veikti US izmeklējumi, kas pilnīgi objektīvi seko tam, kā bērniņi aug un vai viņiem viss ar attīstību ir kārtībā.

9. Ja durstošas sāpes olnīcās.

„Esmu 16. grūtniecības nedēļā. Straujāk ceļoties tā kā iedur olnīcās. Daktere saka, ka tas esot tā, jo dzemde stiepjas. Cik ilgi tas mani mocīs? Pirms paliku stāvokli, nepaspēju saārstēt iekaisumu (nebija ļaundabīgs), jo lasīju, ka tad varot būt ārpusdzemdes grūtniecība”. 

Velkošas sāpes vēdera lejas daļā grūtniecības laikā, it īpaši tās pirmajā pusē mēdz traucēt diezgan bieži. Tam iemesls var būt augošā dzemde un saišu iestiepšanās, dzemdes tonizēšanās, arī saaugumi pēc iepriekš pārslimotiem iekaisumiem var stiepties un sāpēt. Šādā situācijā var palīdzēt magnija preparāti vai spazmolītiķi, kā arī vingrošana fizioterapeita uzraudzībā vai grūtnieču joga.

10. Ja bijis lauzts astes kauls. Hemoroīdi.

„Pirms pusgada man bija lauzts astes kauls, vel joprojām dažreiz tāda nepatīkama sajūta ilgi sēžot. Tagad esmu 3 mēnesī. Kad puncis paaugsies lielāks, vai man nebūs liels diskomforts tā dēļ? Un kā būs dzemdībās? Lasīju, ka, ja astes kauls ir bijis lauzts, tad ir grūti pašai piedzemdēt. Vai man būtu jāinformē vecmāte par to, ka astes kauls bijis lauzts? Un vēl jautājums par hemoroīdiem. Man tie pavisam nesen parādījās, sākumā bija traki aizcietējumi, un tagad parādījās asiņaini izdalījumi no tā un diezgan daudz. Ko var darīt, lai tie pāriet?” 

Astes kaula traumatisks bojājums var ietekmēt gan pašsajūtu grūtniecības laikā, radot diskomfortu un sāpes, gan arī ietekmēt dzemdību norisi. Taču, lai šo situāciju izvērtētu maksimāli objektīvi, vajadzētu ar pēc traumas veiktajiem izmeklējumu rezultātiem – rentgena uzņēmumiem vai CT attēliem konsultēties ar vertebrologu, kā arī, protams, par šo faktu informēt gan savu vecmāti, gan ginekologu.

Apgrūtināta vēdera izeja, aizcietējumi un hemoroīdi ir samērā bieži ar grūtniecību saistīti veselības traucējumi, kam galvenais iemesls ir hormonālās izmaiņas, kas rodas grūtniecības laikā, kas savukārt rada gremošanas izmaiņas un asinsrites izmaiņas. Centieties ievērot diētu, kas mazina aizcietējumus – daudz šķidruma, šķiedrvielām bagāts uzturs, skābpiena produkti, mazāk baltie milti, asi, trekni ēdieni. Vairāk fiziskās aktivitātes, jo kustības veicina asinsriti mazajā iegurnī. Par medikamentozām ārstēšanas iespējām vaicājiet savam ārstam. Bet ja iepriekš minētie padomi tomēr nelīdz, par tālākām ārstēšanas iespējām konsultējieties ar proktologu.

20150319143359-52744.jpg