Dzimumzīmes, pigmentācijas plankumi un saule. Kā to visu apvienot?

Dzimumzīmes, pigmentācijas plankumi un saule. Kā to visu apvienot?

17. Aug 2015, 00:03 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Māmiņas gaidību laikā bieži saskaras ar pigmentācijas pleķu rašanos, un tas nav nekas patīkams. Tiek lietoti dažādi balinošie līdzekļi, taču - cik tie patiesībā ir labi, un kā vispār atbrīvoties no šādiem pleķiem? Un kā ar dzimumzīmēm? Vai tās vasarā drīkst sauļot? Uz šiem māmiņu jautājumiem atbildes sniedz Ulmaņu privātklīnikas dermatoloģe Džuljeta Ulmane.

Kā ar dzimumzīmēm vasarā?

Dzimumzīmes ir iedzimtas vai parādās dzīves gaitā. Ir bērniņi, kam ir ļoti daudz dzimumzīmju un tad saulē iet nevajadzētu. Ideālā gadījumā dzimumzīmes būtu 1 reizi gadā jāpārbauda, sevišķi, ja kāda dzimumzīme parādās pēkšņi.

Ja dzimumzīmes ir daudz, ne tikai bērniem, bet arī mammām būtu savu ādu jāsargā no saulītes. Šad un tad ar dzimumzīmēm var kaut kas tomēr atgadīties, un tā kā šāds risks ir, ir jēga padomāt par īpašu aizsardzību.

Pigmentācijas pleķi

No tiem ir iespējams izvairīties, bet grūtniecības un bērniņa barošanas laikā tie rodas biežāk saskarē ar sauli. Vēlāk no tiem ir grūtāk tikt vaļā. Pasargāt sevi no tiem var katru dienu ieziežot sejas, kakla ādu ar saules aizsardzības krēmiem. Ne vienmēr pleķi parādās atkārtoti, bet tā tomēr gadās.

Diemžēl, pat, ja sievietei ziemā pigmenti izbalē, pie nākošajiem saules stariem, bez SPF krēmiem, sievietei atkal parādās pigmentācijas pleķi. Jāizvēlas pēc iespējas spēcīgāki aizsargkrēmi, sevišķi sievietēm, kam ir jau bijuši pigmentācijas pleķi.

Balinošie krēmi

Eiropā stingri tiek regulēts tas, kādām vielām būtu jābūt krēmos, tie nedrīkst būt kaitīgi. Daļu no krēmiem vispār drīkst lietot tikai kā recepšu medikamentu.

Pilnībā no pigmentācijas izvairīties tik un tā nav iespējams. Pigments tiek noņemts, bet pigmenta šūna paliek, kas nozīmē, ka nekur nav garantijas, ka pie ultravioletā starojuma pigmentācija var parādīties no jauna.

Pēdējā desmitgadē mūsu platuma grādos pigmentācijas tendence palielinās. Sievietes vairāk ceļo, vairāk un biežāk dodas uz solārijiem. Agrāk tā visa nebija. Tāpat to ietekmē arī paštonējošie krēmi, hormonālā kontracepcija. Viss tas var izdarīt ietekmi uz ādu.

Solāriju ar sauli nekad nevar salīdzināt. Solārijs ir mākslīgs apgaismojums un mūsu platuma grādos tas reti kad izskatās dabiski, ja runājam par solārijā iegūto iedegumu.

Saulei ir antibakteriāla iedarbība, tā veicina D vitamīna veidošanos, un vasarā to vajadzētu izmantot. D vitamīnu var uzņemt vasarā pat visam gadam. D vitamīns tiek uzņemts arī esot ārā ēnā.

Pēc dzemdībām pagājis pusotrs mēnesis, bet hormonu svītra ir joprojām. Sauļoties drīkst?

Sauļojoties svītra nepazudīs, bet pastāv iespēja, ka tā paliks tumšāka kā pārējā āda. Svītra pazūd dabiskā procesā aptuveni gada laikā.

Māmiņu Klubs

Eksperts

Džuljeta Ulmane

sertificēts ārsts-dermatologs
Džuljeta Ulmane Vecāku skolā