Dziedi, kad gaidi bērniņu!

Dziedi, kad gaidi bērniņu!

07. Jun 2013, 14:04 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Mūsu mammas un vecmāmiņas, un viņu mammas un vecmāmiņas ir daudz dziedājušas kopš senseniem laikiem. Latvieši sevi sauc par dziedošo tautu, un dziedāšanā un dziesmās ir ielikts daudz vērtību: gan vārdi, gan melodija, gan tas, kāda enerģija rodas dziedāšanas brīdī, gan tas kā mēs dziedot maināmies paši. Dzīves laikā, visticamāk, mūzikas gaume nestāv uz vietas, tomēr mūzika tādā vai citādā veidā mūs pavada visu mūžu. Reti kurš tam varētu būt izņēmums.

Senie jogi uzskatīja, ka īpaši svarīgs laiks dziedāšanai ir bērna gaidīšana. Tam ir vairāki iemesli, no kuriem uzskaitīšu tikai dažus.

Dziesmas laikā mēs atrodamies iekšējas meditācijas stāvoklī, kad esam patiešām “šeit un tagad”, šajā dziesmā, tās vēstījumā un melodijā. Jogi saka, ka ciešanas ir iespējamas vien pagātnē un nākotnē, tādēļ svētīgi, ja dzīvojam apzināti, apzinoties šo mirkli – tad varam būt laimīgas un veselas. Tagad. Kad esam koncentrējušās uz dziesmu un dziedāšanu, aizmirstas bailes par nākotni vai pagātnes aizvainojumi. Tas sagādā patiesu atvieglojumu un atpūtu, dod enerģiju un iedvesmu.

Dziedot mēs elpojam noteiktā ritmā, vārdi virknējas noteiktā ritmā un ritms saskaņā ar jogas mācību ir veselības un harmonijas pamatā. Turklāt, ja vēl dziesmas “vārdi” ir mantra – senas, svētas skaņas, kuras “sarakstījuši” apgaismoti cilvēki, tad to izrunāšana vien jau sniedz dziedināšanu. Katrai mantrai ir savs ritms un savs dziedinošais spēks, par kuru mēs varam pārliecināties, bet kuru mūsu ierobežotajam prātam izprast ir grūti. Skandējot mantras, mēs mainām savu attieksmi pret dzīvi un vispār... visu savu dzīvi.

Mantras skandējot, mēle pret mīkstajām augslējām mutē veido noteiktu “rakstu”, jo, lai izrunātu mantru, mēle attiecīgjiem apgabaliem augslējās piesitas noteiktā ritmā, stiprumā un ilgumā. Šis raksts, izrādās, ietekmē to, kā pēc kāda laika jutīsies mūsu smadzenes, kā tas mainīs mūsu pašsajūtu, ieradumus un visbeidzot apziņu. Tādējādi ar mantras palīdzību mēs varam ļoti mērķtiecīgi risināt kādu savu problēmu, gūt emocionālu atvieglojumu vai dziedināšanu.

Gandrīz visi ir kaut ko dzirdējuši par japāņu zinātnieka Masaru Emoto pētījumiem, kā skaņa ietekmē ūdens molekulas. Mēs visi sastāvam no ūdens, bet gaidāmais bērniņš dzīvo ūdenī. Mammas spēkos ir “piedziedāt” sava bērna augļūdeņus ar savu mīlestību un sirds siltumu - tā, lai viņš burtiski peld mammas mīlestībā. Vai tā nav jauka apziņa? Visam, kam esam devušas savu sirds mīlestību un degsmi, ir īpaša svētība. Tā ir svētība, kuru vari dot savam bērnam, un tā ir milzīga vērtība.

Aicinām visas topošās māmiņas uz koncertiem, kuri notiks Kundalinī jogas festivāla laikā. Festivālā katru vakaru būs cits koncerts, šeit var gūt ieskatu, kāda veida mūzika tā būs!

Turklāt festivālā piedalīsies arī latviešu folkgrupas ar Vasaras Saulgriežiem atbilstošu repertuāru. Jogu un apzinātu cilvēku sabiedrība, koncerts brīvā dabā, svaigā gaisā – kas vēl labāks topošajai māmiņai varētu būt?! JUz tikšanos!

Agnese Guļāne, Kundalinī jogas skolotāja grūtniecēm, Urban Yoga