Dzemdību somas "zelta sastāvs": lietas jaundzimušajam

Dzemdību somas "zelta sastāvs": lietas jaundzimušajam

29. May 2017, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Sveika! Šodien kārta bloga otrajai daļai, kurā padalīšos ar savu viedokli, kā kārtot dzemdību somu. Aizvadītajā reizē stāstīju par māmiņai vajadzīgajām lietām, kuras jāieliek somā.

Šoreiz kārta parunāt par dzemdību somas „zelta sastāvu” mazulim.

Ja Tu lasīji manu iepriekšējo blogu, tad noteikti atceries, ka somas sastāvu esmu veidojusi, balstoties uz savu pieredzi, kā arī ņemot vērā jauno māmiņu viedokļus un dzemdību speciālistu rekomendācijas.

Sākam: jaundzimušajiem nepieciešamās lietas.

20170526124734-13530.jpg

Jaundzimušo mazgāšanas gēls (šķidrās ziepes)

Man mazgāšanas gēls bija palīgs ar lielo burtu. Protams, šeit nav runa par mazuļa vannošanu. Taču bērna dibentiņu nomazgāt vajag! Jo sevišķi pirmajās dienās, kad ir jaundzimušā pirmā vēdera izeja - mekonijs (tas līdzinās tumšai masai tumši zaļā vai olīvu krāsā).

Runājot mammu vārdiem, tad mazuļa pirmās vēdera izejas līdzinās plastilīnam un ir ļoti grūti nomazgājamas no mazā dibentiņa. Piedevām, mazuļa pirmajām kakām ir teju melna krāsa un daudzas mammas, ieraugot autiņbiksītēs tādu pārsteigumu, izbīstas. Taču baidīties nevajag, jo tāda vēdera izeja pirmajās divās diennaktīs pēc piedzimšanas ir visiem mazuļiem. Piedevām, kā jau minēju, mekoniju ir ļoti grūti nomazgāt. Tādās reizēs labs palīgs ir mazgāšanas gēls un mitrās salvetes (pār tām stāstīšu vēlāk).

Mūsu somā atradīsi mazo 50ml jaundzimušajiem domātā gēla iepakojumu. Ar to pietiks gan esot dzemdību iestādē, gan arī vēl kādam laiciņam mājās.

Pieniņš - losjons, krēms, eļļiņa

Šo pozīciju esmu apvienojusi, taču pastāstīšu par katru atsevišķi.

Ļoti bieži tikko dzimušiem mazuļiem ir sausa āda. Mazulis mammas puncī komfortā un siltumā atradies 40 nedēļas.

Pēc tam, kad mazulis visu šo laiku pavadījis ūdenī, nonākot jaunajā vidē, mazuļa āda piedzīvo stresu. Maniem bērniem jau no pirmajām dzīves dienām ļoti lobījās āda, jo sevišķi āda no kājiņām. Lobījās nost plēksnītēm.

Šādos gadījumos jums talkā nāks ādas mitrināšanai paredzētie līdzekļi. Maniem bērniem, lai arī cik tas dīvaini nebūtu, katram piemērotāks izrādījās cits līdzeklis. Kādam tas bija vieglas konsistences, kādam – bagātīgāk barojošs, bet vēl kādam – eļļiņa.

Tāpēc somā ir visu trīs iepriekš pieminēto līdzekļu mini iepakojumi. Izvēlieties sev piemērotāko vai arī mainiet tos pēc vajadzības.

Ziepes zīdaiņiem

Es zinu, ka daudzām mammām daudz labāk patīk lietot ziepes, kuras ir gabaliņos. Viņām šķiet, ka tā ir daudzkārt ērtāk.

Taču es gribu padalīties, kā man noderēja ziepes, un kā tās es izmantoju.

Dažkārt jaundzimušajam par lielu ir pat vismazākā izmēra autiņbiksītes, tāpēc pirmajā un otrajā nedēļā nereti nākas saskarties ar noplūdēm. Taču tas ir nevis tāpēc, ka autiņbiksītes būtu neuzticamas, bet gan tāpēc, ka mazulītis vēl ir pavisam maziņš. Dažreiz gadās, ka garām autiņbiksītēm tiek arī kakas, kuras, kā jau minēju, ir ļoti grūti notīrīt un arī izmazgāt no drēbītēm. Tāpēc bērnu ziepītes izmantoju, lai ar tām mazgātu traipus no drēbītēm un tās atkal būtu kā jaunas. Ņem vērā, ka, jo ilgāk traips iestāvās drēbītēs, jo grūtāk to būs izmazgāt. Tas ir pārbaudīts gadiem! Tāpēc izdariet to uzreiz, lai paildzinātu mazuļa drēbīšu mūžu.

Autiņbiksītes Huggies Elite Soft

20170526125034-23442.jpg

Kas jums ir vissvarīgākais, izvēloties autiņbiksītes?

Materiālam, no kā tās izgatavotas, jābūt ar labu uzsūktspēju un uzticamam, tāpat arī ir svarīgi, kā uz autiņbiksīšu „pieskārieniem” reaģēs mazuļa āda.

Padomājiet par to, ka vismaz gadu kā minimums vai pat divus jūsu mazulis katru dienu nēsās autiņbiksītes un tās būs neatņemama ikdienas garderobes sastāvdaļa. Svarīga izvēle? Svarīga!

Ja ar pirmo bērnu es eksperimentēju, izvēloties dažādas autiņbiksītes, tad nākamajā reizē es bez domāšanas izvēlējos tās autiņbiksītes, kuras bija radījušas labāko iespaidu. Un tās izrādījās Huggies Elite Soft. Tās neizraisa kairinājumu, ir no mīksta un patīkama materiāla, un ir uzticamas, runājot par noplūdēm. Ko gan vairāk var vēlēties? Rekomendēju! Gadiem pārbaudīta kvalitāte!

Mitrās salvetes Huggies PURE

20170526125154-49739.jpg

Mitrās salvetes ir lielisks palīgs ikvienai māmiņai. Es izvēlējos „Pure” sērijas salvetes, jo, manuprāt, tām ir mazulim vispiemērotākais un „tīrākais” sastāvs. To sastāvā ir 98% tīra ūdens! Tās ir ļoti maigas un lieliski palīdz notīrīt mazulīša ādu. Lielisks palīgs arī reizēs, kad nepieciešams ātri nomainīt autiņbiksītes.

Starp citu, nebaidīšos apgalvot, ka mitrās salvetes ir arī lielisks palīgs māmiņu intīmai higiēnai. Aktuāli vienmēr!

Māneklītis

Šajā jautājumā vienmēr būs gan „par”, gan „pret” viedokļi. Taču es vienmēr esmu uz dzemdību iestādi ņēmusi līdzi māneklīti. Un tikai vienreiz tas man nenoderēja.

Iepriekš jau stāstīju, ka divi no maniem bērniem pēc dzemdībām uzreiz nonāca intensīvās terapijas nodaļā. Vecāko meitiņu es ieraudzīju tikai trešajā dienā, jo viņu aizveda uz bērnu slimnīcu, bet mani uzreiz pēc dzemdībām negribēja izrakstīt no dzemdību iestādes. Saprotams, ka bērni tur guļ gultiņās, uz 10 bērniem ir viens ārsts un dažas māsiņas. Neviens jūsu bērnu uz rokām nenēsās un nemierinās. Tāpēc, lai viņi nekliegtu (tas skan briesmīgi, zinu), viņiem deva māneklīšus.

Taču es biju šausmās ne jau par to! Bērniem mutēs bija vēl no padomju laikiem saglabātie māneklīši, kurus kādreiz izmantoja stikla pudelītēm! Tajos bija iestūķēta vate, lai bērni nesarītos gaisu. Un bērni zīda šīs ŠAUSMAS! Piedevām, tas bija 2008.gads, kad bērnu precēm jau bija plaša izvēle un tās bija viegli pieejamas ikvienam. Mēģināju internetā atrast ko līdzīgu, lai jums būtu vieglāk uztverama ideja, kas mutē atradās bērniem.

20170526123910-61910.jpg

Lūk, kas mutē bija bērniem

Es nevainoju ne personālu, ne slimnīcu, jo viņi nav vainīgi. Viņi lieliski dara savu darbu. Gluži vienkārši, viņiem nav cita risinājuma, jo knupīšus viņiem neviens nepiegādā. It kā tie nebūtu vajadzīgi... Labi, ka man līdzi bija māneklītis un no sava bērna mutes varēju izņemt tās šausmas.

Otrs gadījums bija 2013.gadā. Dēlam iedeva jau mūsdienīgu māneklīti, taču tas bija kopīgs uz vairākiem bērniem. Nevienam mazulim netika dots savs māneklītis. Pasūc, sterilizē un dod nākamajam to pašu. Un kas dīvaini, māneklīši bija nevis silikona, bet gan lateksa. Sterilizēšanas laikā tas bija kļuvis divas reizes lielāks un mazuļa mazajai mutītei tas praktiski bija daudz par lielu.

Es zināju, ka bērna muti „aizbāzīs” ar māneklīti, tāpēc, tiklīdz pēc ķeizargrieziena varēju piecelties, devos pie dēla, ņemot līdzi savu māneklīti.

Jābūt gatavai visam!

Pudelīte

Šeit stāsts ir līdzīgs kā iepriekšējā punktā. Kamēr mammas nebija blakus, viņus baroja ar pudelīti. Vecāko meitu nedrīkstēja zīdīt ar krūti, tāpēc viņa jau kopš dzimšanas ēda no pudelītes. Un, protams, viņu baroja no stikla pudelītes.

20170526124128-26362.jpg

No šādas pudelītes bērni kādreiz dzēra pienu

Starp citu, slimnīcā mēs pavadījām 2 mēnešus, tāpēc nopirku vairākas labas pudelītes, lai bērniņš tiktu barots no tām. Manam paraugam sekoja arī citas mammas un pēc tam mēs šīs pudelītes atstājām slimnīcā, lai tās varētu lietot arī citu bērnu barošanai.

Dēlam pienu es atslaucu vai nu uzreiz pudelītē vai arī piena uzglabāšanai paredzētajos maisiņos, par kuriem stāstīju jau iepriekšējā blogā. Un mans bērns ēda pienu no pudelītes līdz brīdim, kamēr man neatļāva viņu zīdīt ar krūti. Tā, lūk, mums izdevās izvairīties no kopējo pudelīšu lietošanas.

Manuprāt, esmu uzskaitījusi visas mazulim nepieciešamās lietas, kuras būs jums palīgs pirmajās dienās pēc dzemdībām.

 

Atkārtošos: Šis saraksts izveidots, balstoties uz personīgo pieredzi, dzemdību speciālistu un veselības iestāžu ieteikumiem. Tā sastāvs var tikt mainīts un papildināts pēc jūsu vēlmēm un vajadzībām.

Tagad kārta salikt punktus uz "i". Pilns saraksts ar mazuliem nepieciešamajām lietām:


•    Gēls jaundzimušā mazgāšanai
•    Pieniņš - losjons
•    Krēms jaundzimušā ādai
•    Eļļa jaundzimušā ādai
•    Ziepes jaundzimušajiem
•    Autiņbiksītes Huggies Elite Soft
•    Mitrās salvetes Huggies PURE
•    Māneklītis
•    Pudelīte

20170526124348-33135.jpg

Mani abi pirmie blogi veltīti jaunās māmiņas un mazuļa higiēnas un pirmās nepieciešamības lietām.

Nākošajā, noslēdzošajā blogā, saliksim visus punktus uz „i” un izstāstīšu par pārējām lietām, kuras nepieciešams ņemt līdzi uz dzemdību iestādi.

Padalīšos, kādas lietas ērtāk ņemt līdzi māmiņai un mazulim, ko ņemt līdzi uzkodām, kādi dokumenti nepieciešami, kā sagatavot pārskatāmāku vajadzīgo lietu sarakstu, lai neko neaizmirstu!

Rakstiet un sūtiet savus komentārus, pastāsiet par savu pieredzi. Man tā ļoti noderēs. Kopīgi izveidosim dzemdību somas „zelta sastāvu”!

 

Uz drīzu tikšanos!

RUBRIKU ATBALSTA

20170526203053-70753.jpg

 

DZEMDĪBU SOMA

20170526124607-99153.jpg

 

www.dzemdibusoma.lv

DianaGreidane DianaGreidane 29. May 2017, 01:26

Ceru, ka pedejo blogu sagaidisu pirms busu jau cela.😀
Nemaz nebiju iedomajusies par ellinu. Paldies.😀