Dzemdību sagatavošanas kursi – vai obligāti?

13. Dec 2012, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Tuvojoties dzemdību dienai, topošās māmiņas un tēti dodas uz dzemdību sagatavošanas kursiem,lai iegūtu nepieciešamās zināšanas par to,kas notiks dzemdību laikā, kā aprūpēt mazulīti un kā mainīsies ikdiena pēc dzemdībām. Bet vai šie dzemdību sagatavošanas kursi ir obligāti apmeklējami? Konsultē Nacionālā veselības dienesta Ambulatoro pakalpojumu nodaļas vadītāja Līga Gaigala.

Pirmsdzemdību kursiem ir tikai rekomendējošs raksturs. Kursi ir jāiziet vecākiem, lai viņi dzemdību procesā varētu veiksmīgāk orientēties. Arī ārstiem ir vieglāk strādāt ar vecākiem, kas ir bijuši kursos un ir zinoši.

Ja tētis vai cits grūtnieci pavadošais cilvēks neiziet kursus, vēlas piedalīties dzemdībās un viņam prasa samaksu – jāvēršas Veselības inspekcijā, jo par tēta klātbūtni ģimenes dzemdībās nav jāmaksā.

Arī zīmodziņu mātes pasē, lai atļautu tētim piedalīties dzemdībās, neprasa neviena dzemdību iestāde.

Neviens ārstniecības iestādes piedāvātais maksas pakalpojums nedrīkst būt kā obligāts nosacījums no valsts budžeta līdzekļiem apmaksāta veselības aprūpes pakalpojuma saņemšanai. Piemēram, ja slimnīca topošajiem vecākiem par maksu piedāvā dzemdību sagatavošanas kursus, tai nav tiesību pieprasīt, lai kursuspārisapmeklē obligāti, un kursu neapmeklēšana nevar būt iemesls tam, lai prasītu maksu par ģimenes dzemdībām.

Skaties ONLINE TV videosarunu un uzzini atbildes uz visiem jautājumiem par valsts garantēto aprūpi topošajām māmiņām! 

Veselības ministrija un Nacionālais veselības dienests informē par valsts apmaksāto grūtnieču aprūpi un dzemdībām

20121130105302-18140.jpg

Ipad un Iphone videosarunas ierakstu skaties šeit!

Sandija Māmiņu Klubs Sandija Māmiņu Klubs 13. Dec 2012, 09:06

Jā, tas ir traki,ka jāiet uz kursiem tikai dēļ zīmodziņa! Bet kursi taču ir domāti, lai patiešām sagatavotos dzemdībām! Uzzinātu visu! Vismaz pasaulē uz kursiem iet tāpēc, lai kaut ko uzzinātu, iegūti praktiskas iemaņas, nevis dzemdētu lētāk.