Dzemdību sagatavošanas kursi: KAS, KUR, KĀPĒC?

Dzemdību sagatavošanas kursi: KAS, KUR, KĀPĒC?

05. Jul 2022, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Speciālās nodarbības palīdz topošajai māmiņai izdzīvot grūtniecību, fiziski un psiholoģiski gatavojoties dzemdībām, gūstot priekšstatu par to, kā norit dzemdības un pēcdzemdību periods, sieviete iemācās rūpēties arī par jaundzimušo.

DZEMDĪBU SAGATAVOŠANAS KURSI MĀMIŅU KLUBA VECĀKU SKOLĀ: PIETEIKŠANĀS ŠEIT->>>

Neskaitot lekcijas par grūtniecības anatomiju, fizioloģiju un psiholoģiju, kursos parasti tiek piedāvāts apmeklēt arī speciālo topošo māmiņu vingrošanu, kurā ir ietverta fiziskā sagatavošanās dzemdībām, kuras ietvaros tiek sagatavoti tieši sievietes muskuļi šim grūtajam darbiņam. Iemācīties var arī elpošanas vingrinājumus.

Daudzos kursos dod informāciju par grūtniecību un dzemdībām no dabīgā skatu punkta raugoties: grūtniecība nav slimība, dzemdības - viens no spilgtākajiem sievietes dzīves pārdzīvojumiem.

Var izvēlēties arī pakalpjumu, kura ietvaros kāds no kursu pasniedzējiem kopā ar jums ir dzemdībās.

Kāpēc dzemdību sagatavošanas kursi ir vajadzīgi?

Daudzām sievietēm ir vieglāk orientēties lielajā informācijas apjomā, ko piedāvā dažādie informācijas avoti, pie tam - kursos informācija ir strukturēta, un tā tiek piedāvātā ērtā, saprotamā formā. Dzemdības ir sarežģīts process, un - jo labāk topošā māmiņa sagatavojusies gan fiziski, gan psiholoģiski, jo lielāka varbūtība, ka viss noritēs veiksmīgi. Daudzām grūtniecēm un pāriem vispār, kas gaida bērniņu, ir svarīga komunikācijas iespēja ar tiem, kas gatavi emocionāli viņus atbalstīt šajā posmā.

Cik gari var būt sagatavošanas kursi?

Kursi var būt ilgstoši, līdz 22-30 nedēļām, un tos apmeklēt var jau no pirmajiem grūtniecības mēnešiem. Tādi fundamentālie kursi sniedz sīkāku informāciju par normālu grūtniecības norisi, pareizu uzturu dažādos trimestros, rūpēm par sevi, un, protams, šādi kursi sevī var ietvert arī: mākslas terapiju, jogu grūtniecēm, grūtnieču dienu lekcijas.

Ekspreskursi ir sievietēm, kas turpina strādāt, un šādā gadījumā kursi parasti sākas no 32.-33.grūtniecības nedēļas. Informācija tiek piedāvāta saspiestākā veidā, un pamatā uzmanība tiek akcentēta uz fizisko un psiholoģisko sagatavošanos dzemdībām, apgūtas tiek arī elpošanas tehnikas, optimālā rīcība dzemdībās, atsāpināšanas metodes un rūpes par jaundzimušo.

Vai var iziet arī individuālo dzemdību sagatavošanas kursu kopumu?

Dažkārt tiek piedāvāti tiešām topošajai māmiņai vai pārim, kam nav iespēju apmeklēt grupas nodarbības, arī individuāli kursi vai nodarbības.

Kā izvēlēties dzemdību sagatavošanas kursus?

Viss atkarīgs no katra individuālajām prasībām. Ja sieviete strādā, viņai ir iespēja apmeklēt kursus tikai pēc 30.grūtniecības nedēļas, kad sāksies pirmsdzemdību atvaļinājums.  Dažkārt ir iespējams apmeklēt kursus vakaros, sievietēm, kam ir brīvāks darba grafiks, var noderēt arī dažādas zīmēšanas, mūzikas, jogas vai vingrošanas nodarbības grūtniecēm. Svarīgi ir izvēlēties tādus kursus, kuri apmeklējami oficiālā, ērtā iestādē, pēc iespējas tuvāk mājām. Protams, kursu izvēlē svarīgs ir arī cilvēciskais faktors - citu māmiņu rekomendācijas, kā arī - zinoši speciālisti.

Ja topošajai māmiņai nav iespējas izvēlēties, vai arī nav vēlmes apmeklēt dzemdību sagatavošanas kursus, viņa var iegūt informāciju par dzemdībām, pēcdzemdību periodu un rūpēm par jaundzimušo savā poliklīnikā. Lekcijas tur vada vecmātes - ginekoloģes un pediatri. Viens no trūkumiem ir - medicīniska rakstura informācijas pamats, kā arī - nepietiekoši individuāla pieeja grūtniecēm.

Vai arī tētim jādodas uz dzemdību sagatavošanas kursiem?

Ja tiek plānotas pāra dzemdības, kurās, tātad, piedalās arī topošais tētis, vai arī - ja pāris vēl prāto par šādām dzemdībām, arī vīram būtu vēlams iegūt informāciju par katra dzemdību posma īpatnībām, atsāpināšanas metodēm, dzemdību pozām, rīcību kontrakciju laikā. Ja nav iespējas apmeklēt kursus ilgstoši, informāciju var iegūt arī grāmatās, rakstos vai arī - doties uz kādu ekspresnodarbību pie vadošajiem dzemdību speciālistiem.

Māmiņu Klubs

DZEMDĪBU SAGATAVOŠANAS KURSI MĀMIŅU KLUBA VECĀKU SKOLĀ: PIETEIKŠANĀS ŠEIT->>>