Dzemdību aprūpe Latvijā. Kā ir piedzīvot dzemdības mājās?

05. Dec 2023, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Arlita Laine ir otrā bērniņa gaidībās. Sarunā ar Māmiņu Klubu viņa atklāj savu mājdzemdību pieredzi. Kā ir piedzīvot dzemdības mājās?

Lai gan mājdzemdības var radīt lielāku mieru un komfortu, ir arī citi aspekti, kas jāapsver, izvēloties sev vēlamo dzemdības vietu. Piemēram, lai dzemdību laikā paņemtu mazuļa cilmes šūnas, likums nosaka, ka to var darīt tikai ārstniecības iestādē. “Lai arī cik ļoti mēs vēlētos mājdzemdības, skaistu vidi, likums nosaka, ka procesiem jābūt stingri izsekojamiem, tāpēc to nevar darīt mājās,” stāsta ārste ķirurģe, Cilmes šūnu bankas medicīniskā konsultante Inese Bolmane.

Viņa stāsta, ka nereti ir gadījumi, kad pirmais bērniņš tiek sagaidīts mājdzemdībās, bet otro mazuli mamma izvēlējusies dzemdēt medicīnas iestādē, lai varētu paņemt cilmes šūnas. “Tādējādi tiek izbaudīta gan vēlamā pieredze, gan arī padomāts par bērniņa nākotni,” saka ārste.

Lai paņemtu jaundzimušā cilmes šūnas, māmiņai iepriekš jānoslēdz līgums, kā arī sākoties dzemdībām par to jādod ziņa personālam, vecmātei. “Ja vien nav neatliekamas situācijas, kad jācīnās par mammas vai bērniņa dzīvību, cilmes šūnu paņemšana tiek nodrošināta visos stacionāros,” skaidro Inese Bolmane.