Apstājas dzemdības: kas notiek tālāk?

Apstājas dzemdības: kas notiek tālāk?

16. Aug 2017, 00:03 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Dzemdības ir dabīgs, bet samērā grūts process. Ar ko tas beidzas, visiem zināms, bet, cik ilgu laiku un cik daudz spēka tas prasīs, noteikt ir grūti. Gadās, ka viss sākas normāli, bet pēkšņi process apstājas. Ārsti arī tad tiek galā lieliski, bet topošās māmiņas dažkārt uztraucas, ja viņām tiek paziņots, ka dzemdības tiks stimulētas. Kāpēc tā, uzzināsi, lasot. 

Konsultē vecmāte Inese Kampusa.

Ķēdes reakcija

Dzemdības iedalās vairākos periodos. Kamēr viens periods nav noslēdzies, otrs sākties nevar. Tā nu pirmajā dzemdību periodā dzemdes kakls kļūst mīkstāks un pakāpeniski veras vaļā. Ja dzemdes audi nav gatavi dzemdībām, kontrakcijas nesākas vai arī ir neefektīvas, un dzemdes kakls neveras vaļā. Otrajā periodā pats būtiskākais ir spiešana, un jāsāk spiest ir vien tad, kad dzemdes kakla atvērums ir 10cm. Dažādas aizķeršanās var būt jebkurā no dzemdību stadijām, bet riska grupā iekļūst pavisam jaunas māmiņas, kas jaunākas par 20 gadiem, jo viņu reproduktīvā sistēma ne vienmēr ir nobriedusi pietiekami, kā arī - sievietes pēc 35 gadu vecuma jo viņām var nepietikt arī fiziski spēka šim grūtajam procesam. Dažkārt dabīga notikumu gaita tiek traucēta arī dēļ dažādiem iekaisumiem, hroniskām, hormonālām kaitēm. Bet visbiežāk dzemdības nesākas, kā nākas, jo sieviete nav noskaņojusies šim svarīgajam procesam un ārkārtīgi baidās no sāpēm.

Visas neplānotās "apstāšanās" ārsti novērš ar mākslīgu hormonu un bioloģiski aktīvu vielu palīdzību. Ja dzemdību darbību jāturpina, vecmātes un ginekologi runā par dzemdību ierosināšanu jeb stimulēšanu.

Ja dzemdes kakls neatveras..

Lai izvairītos no vājas dzemdību darbības, ārsti iesaka speciālu vingrošanu, pareizu dienas režīmu un uzturu, kā arī - vitamīnu lietošanu, jo sievietei ir jābūt spēcīgai ne tikai garīgi, bet arī fiziski.

Pirmā problēma: neatveras dzemdes  kakls. Par dzemdes gatavību dzemdībām atbild bioloģiski aktīvās vielas prostaglandīni. Tie ir audu sastāvā un palīdz tiem sarauties. Galvenais to uzdevums ir mīkstināt dzemdes kaklu, lai tas spētu atvērties. Tieši no šī procesa ir atkarīga dzemdību darbības norise. Ja dzemdes kakls neveras, bet dzemdības nevar ilgāk gaidīt, tiek ievadīts vaginālais gēls, vai arī īpaša viela vēnā, kas palīdz atvēršanās procesam noritēt veiksmīgāk. Dažkārt 4 stundas pēc tam dzemdes kakls kļūst mīkstāks un sākas īstās kontrakcijas, līdz ar to sākas arī dzemdes kakla atvēršanās.

Durvis ciet: dzemdes kakla atvēršanās apstājusies

Var gadīties arī, ka dzemdes kakla atvēršanās apstājas. Normālā gadījumā kontrakcijas sākas, kad augļa ola ir vēl vesela, tā spiež uz dzemdes kaklu un palīdz tam atvērties. Kad dzemdes kakla diametrs sasniedz 4cm, spiediens dzemdē paaugstinās. Augļa ola tajā mirklī var plīst, ja tas tā nenotiek, process ievelkas. Pat, ja tā neplīst, ārsti to pārdur ar speciālu instrumentu, sāk tecēt augļūdeņi un arī tad dzemdes kakls var neatvērties pilnībā. Tādā gadījumā dzemdību norisi aktivizē ar mākslīgu hormonu, kas regulē audu saraušanos arī reproduktīvajos orgānos.

Palielināta deva. Kāpēc tā?

Zāļu devu aprēķina, ņemot vērā grūtnieces svaru. Organismā preparātu ievada caur katetru. Kamēr oksitocīns nokļūst organismā, intensīvās kontrakcijas un mazuļa stāvokli ārsti vēro īpaši rūpīgi ar kardiotokogrāfa palīdzību. Tā ir ierīces, kuras vadiņu galus piestiprina topošajai mammai pie vēdera. Monitorā parādās dati par mazuļa sirdspukstu intensitāti. Tie atkarīgi no māmiņas kontrakciju biežuma un intensitātes. Kad dzemde saraujas, asinsrite placentā palēninās. Tāpēc samazinās arī skābekļa daudzums mazuļa asinīs, un tas var izraisīt skābekļa trūkumu mazulim. Sirds sitas mazulim biežāk, un to visu var redzēt arī kardiotokogrāfā. Normālā gadījumā dzemdību noslēgumā sāpju ilgums ir viena minūte un tās atkārtojas ik pēc 2-3 minūtēm. Pauzēs mazuļa organisms pagūst atgūt skābekli un sirds ritms atjaunojas, rādītāji ir normāli. Ārsti ļoti rūpīgi seko līdzi tam, kāda ir dzemdes reakcija uz preparātu. Ja tā sāk atvērties pārāk intensīvi, pārtrauc oksitocīna ievadi. Lai izvairītos no hipoksijas, stimulāciju var atjaunot pēc 4-6 stundām, pat, ja dzemdes kakls joprojām nav atvēries. Tādā gadījumā var veikt arī ķeizargriezienu.

Pēdējā sērija

Oksitocīnu izmanto arī, lai atrisinātu galveno otrā dzemdību perioda posmu problēmu - vāju spiešanu. Normālu dzemdību gadījumā spiešanas rezultātā kustību spēks rodas diafragmai, vēderpresei un dzemdei. Šo orgānu spiediena rezultātā mazulis virzās pa dzemdību ceļiem un atrod izeju. Ja dzemdību laikā sievietei neizdodas efektīvi sasprindzināt diafragmu un vēderpresi, tad dzemdei jātiek ar darbiņu galā vienai. Tai vairākas reizes ļoti spēcīgi jāsaraujas un bez oksitocīna tāda jaudīga darbība nav iespējama, diemžēl.

Citas stimulācijas metodes

Dažas no netradicionālajām metodēm dzemdību procesa stimulēšanā ir homeopātija, fizioterapija un akupresūra, kas oficiāli ir atļautas daudzās valstīs. Homeopātijai priekšroku dod ārsti Anglijā, Vācija un Čehijā, akupresūrai - aziātu speciālisti. Fizioterapja populāra ir ASV, kad sievietei jau ir grūti spies, viņai piedāvā aveņu lapu tēju. Un tikai tad, kad ārsti pārliecinās, ka šoreiz tas nelīdz, tiek veikta medicīniska stimulācija.

Un tomēr, ar tādā, metodēm nevajadzētu aizrauties, jo, ja pusstundas laikā uzlabojumu nav, jārīkojas ir ātri un saskaņā ar oficiālo ārstu protokolu,  kas jāievēro vecmātēm un ginekologiem visā plašajā pasaulē.

Māmiņu Klubs

DZEMDĪBU SAGATAVOŠANAS KURSI MĀMIŅU KLUBA VECĀKU SKOLĀ

20121024224919-34628.jpg

Eksperts

Inese Valdmane

vecmāte Siguldas slimnīcā
Inese Valdmane Vecāku skolā