Dzemdības pēc 40 nedēļas

Dzemdības pēc 40 nedēļas

13. Jan 2017, 00:05 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

„Pilnās 40 nedēļās ginekoloģe saka, ka bērniņš vēl nav noslīdējis un iespējams nenoslīdēs, jo ir vai nu liela galviņa vai pat pagriezis dupsīti uz leju. Labu analīžu un labu mazuļa sirds tonīšu dēļ ārste ļauj staigāt 10 dienas pēc plānotā dzemdību datuma. Kā man rīkoties pēc šīm 10 dienām – vai piekrist dabiskām dzemdībām, ja slimnīcā ārsti tā uzskata,” jautājusi kāda māmiņa.

Konsultē Māmiņu Kluba eksperte, vecmāte Inese Kampusa. 

Šajā gadījumā vajadzētu pārskatīt un pārrēķināt visus grūtniecības laikus. Jāņem vērā tādi parametri kā mēnešreizes, ovulācija, sonogrāfija, pirmais ārsta apmeklējums un pašas grūtnieces sajūtas.

Pēc šiem pieciem parametriem rēķina un izvērtē, cik ilga var būt grūtniecība. Tātad to ietekmē arī tas, cik ilgs ir topošās māmiņas menstruālais cikls: 25, 28 vai 30 dienas. Arī uz šī fona grūtniecība varētu ilgt kādu nedēļu ilgāk!

Tad, ja rit 40. nedēļas beigas, tad ik pāris dienas bērniņam vajadzētu izklausīt sirds tonīšus, veikt sonogrāfiskos novērojumus, lai pārliecinātos, vai ir pietiekami daudz ūdeņu un, ja nepieciešams – veikt arī asinsvadu izmeklēšanu – doplerogrāfiju, lai pārbaudītu bērniņa asinsriti. Ja viss ir normas robežās, tad mazuli var gaidīt līdz 41.nedēļas beigām.

Vēl, protams, jāskatās arī to, kas notiek ar dzemdību ceļiem un kādu iemeslu dēļ dzemdības nesākas. Iespējams, nepieciešams lietot prostaglandīna gēlu, kas sagatavo dzemdes kaklu un ierosina dzemdības, tomēr katrā gadījumā tas jāvērtē individuāli.

Bērni jau parasti zina, kad viņiem ir jāpiedzimst. Gadījumā, ja mazulis tiek „izrauts ārā ātrāk”, pirms laika, nedomāju, ka tas ir labāk! Tieši tādēļ vēlreiz būtu jāizskata un jāpārrēķina visus grūtniecības laikus. Iespējams, ir pilnīgi normāli, ka dzemdību laiks ir vēlāks.

Dabiskas dzemdības vai ķeizargrieziens?

Jābūt skaidri zināmam, vai priekšguļošā daļa bērniņam ir galva vai tūplis. Tad, ja mazulis ir tūpļa guļā, tā ir māmiņas brīva izvēle, dzemdēt pašai, vai pieprasīt ķeizargriezienu. Tomēr arī tad, ja bērniņš atrodas tūpļa guļā, sieviete var dzemdēt pati – tas jāskatās pēc augļa lieluma!

Gadījumā, ja grūtniece vēlas ķeizargriezienu, pirms izlemt par labu tam, labāk būtu pakonsultēties ar dzemdību iestādes speciālistiem, un tomēr uzticēties viņu viedoklim.

Dažkārt, kad dabīgu dzemdību vietā tiek izvēlēts ķeizargrieziens, tas nemaz nav tas labākais. Jāatceras, ka operācija ir operācija, un paiet laiks, līdz sadzīst rētas.

Protams, ir reizes, kad bērniņš nevar piedzimt pats, dabīgās dzemdībās, un tad veic ķeizargriezienu, tomēr, pēc manām domām, vispirms vajadzētu mēģināt mazuli piedzemdēt pašas spēkiem!

Tomēr vislabāk būtu, ja grūtniece dotos uz konkrēto iestādi, kur viņa gatavojas dzemdēt, un visos interesējošajos jautājumos konsultētos ar tur esošajiem speciālistiem. Dažkārt ginekologa, kurš nestrādā dzemdniecībā, viedoklis atšķiras no dzemdniecībā strādājošo speciālistu uzskatiem,” tā vecmāte Inese Kampusa.

Māmiņu Klubs

DZEMDĪBU SAGATAVOŠANAS KURSI MĀMIŅU KLUBA VECĀKU SKOLĀ! PIESAKIES ŠEIT->>>

Eksperts

Inese Valdmane

vecmāte Siguldas slimnīcā
Inese Valdmane Vecāku skolā