Dzemdības ar hipnozi jeb pārvēršam dzemdību sāpes patīkamās sajūtās

Dzemdības ar hipnozi jeb pārvēršam dzemdību sāpes patīkamās sajūtās

13. Aug 2018, 00:10 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Pirms pāris gadiem, kad pasaulē nāca Kembridžas hercogienes mazulis, tūkstošiem māmiņu pasaulē, savās dzemdībās vēlējās izmantot hipnozi, jo tieši to, savas dzemdībās izmantoja Keita Midltone. Lai gan šī metode pasaulē ir pazīstama jau sen, par to vairāk topošās māmiņas sāk interesēties tieši pēdējo gadu laikā.  

Pastāv dažādi hipnoterapijas veidi un pašhipnoze dzemdības ir viens no tiem. Dažādas klīnikās pasaulē, speciālisti tiek apmācīti šīs metodes pielietošanā, kā arī jaunie vecāki krietnu laiku pirms dzemdībām apgūst šo metodi, jo tas ir veids kā dzemdību laikā palīdzēt topošajai māmiņai pēc iespējas vairāk relaksēties. Dzemdības ar hipnozes palīdzību ir ļoti populāras arī ASV. Aktrises Džesika Alba un Tifānija Tīsena arī ir izmantojušas hipnozi dzemdību laikā.

20180731014038-87331.jpg

Ko par hipnozes izmantošanu saka dzemdību speciālisti Latvijā? Jautājām vecmātei Aijai Mikovai,kura  ir pieredzes bagāta vecmāte, no sirds mīl savu darbu un veic to jau 40 gadus. Aija savā praksē ir strādājusi arī ar dzemdībām, kurās tiek izmantota hipnoze.

“Dzemdības ar hipnozi ir normālu dzemdību atsāpināšanas metode. Katrai dzemdētājai attieksme pret sāpēm ir dažāda un dzemdībās, tas ir darbs ar jūtam un emocijām -  tā ir zemapziņas zona, ar kuru tad arī tiek strādāts. Piemēri rāda, ka hipnoze, arī pašhipnoze var palīdzēt dzemdībās, kad viena dzemdību stunda var pārvērsties piecās minūtēs un sāpes nomainīties pret patīkamām izjūtām.”

Hipnozes izmantošana dzemdības ir veids kā sagatavoties vieglām, instinktīvām un dabiskām dzemdībām, kas notiek pilnīgi relaksētā stāvoklī, tajā pat laikā, esot pie pilnas apziņas.

20180731013726-24461.jpg

Vecmāte Aija Mikova stāsta, ka dzemdību, kurās tiek izmantota hipnoze, galvenā priekšrocība ir tāda, ka tajās netiek izmantoti medikamenti. “Sieviete netiek iemidzināta, viņa visu laiku ir kontaktējama un vadāma. Jebkurā laikā to var arī pārtraukt.”

Dzemdības, izmantojot hipnozi ir piemērotas gandrīz katrai grūtniecei, kura ir gatava apgūt šo dzemdību tehniku iepriekš, nevis pēdējā brīdī mācīties elpot vai sevi mierīgi noskaņot. Dzemdības ar hipnozi ir darbs ar savu ķermeni, zemapziņu un apziņu, kā arī spēju mācīties veidot kontaktu ar mazulīti, iegūt zināšanas un pēc tam tās pielietot arī praksē.

Ar hipnozes palīdzību dzemdību laikā ir iespēja atbrīvoties no baiļu sajūtas, tās pārvarot, palīdzot ķermenī atbrīvoties “laimes hormoniem”, jeb endorfīniem, kas mazina sāpes.

Runājot par topošajām māmiņām, kurām šāds dzemdību veids nebūs piemērots, vecmāte stāsta, ka “hipnozi nedrīkst pielietot tām sievietēm, kuras ir garīgi nenosvērtas. Psihiskas saslimšanas, alkohola, narkotisko vielu lietotājām.”

Lai pielietotu hipnozi dzemdībās, speciālisti var iziet attiecīgus kursus, lai tālāk šīs zināšanas nodotu topošajām māmiņām un pielietotu dzemdībās. Tāpat, ja runājam par pašhipnozi – to ir iespējams apgūt arī pašmācības ceļā, stāsta vecmāte Aija, tomēr, ne katrā dzemdību iestādē to var izmantot.

Dzemdības ar hipnozi topošajai māmiņai palīdz saprast to, ka dzemdības ir pilnīgi dabisks process, kuru nevajadzētu uztvert tikai kā sāpīgu pieredzi.

20180731013754-72818.jpg

Dzemdības ar hipnozi, praktiski palīdz:

  • Iemācīties dzemdībās pieskaņoties savam ķermenim, un palīdzēt tam darīt savu darbu, ne to ierobežot
  • Pozitīvi noskaņoties visam dzemdību procesam
  • Saglabāt mieru un pārliecību. Nezaudēt pārliecību un aktīvi iesaistīties dzemdību norisē, nevis doties uz dzemdību iestādi ar domu, ka esi vienkārši dzemdību iestādes pacients
  • Lai dzemdības noritētu viegli un pirmie satikšanās brīži ar mazulīti būtu harmoniski un prieka pilni, gatavojoties dzemdībām ar hipnozi, būs iespēja izveidot saikni gan māmiņai ar mazulīti, gan mazulītim ar topošo tēti un nostiprināt arī topošā tēta un mammas saikni.
  • Elpošanas tehnikas un dažādie paņēmieni, kas tiek izmantoti dzemdībās ar hipnozi, ļaus mazināt negatīvo dzemdību stāstu ietekmi, palīdzēs mazināt negatīvās iepriekšējās pieredzes sekas un nomāks sliktās domas, izveidojot spēcīgu, pozitīvu ietekmi.

Pasaulē viedoklis par hipnozes izmantošanu dzemdībās ir dažāds, tomēr to kā labu psiholoģisko atbalstu dzemdības atzīst daudzas Dzemdību asociācijas un akadēmiķi, jo šīs tehnikas izmantošana pieprasa elpošanas vingrojumu apgūšanu, kas ir ļoti svarīga dzemdību sastāvdaļa. Galvenais uz ko tiek likts uzsvars – izvēloties šādu, salīdzinoši jaunu dzemdību metodi, neaizmirst arī par tradicionālajām metodēm, lai vajadzības gadījumā būtu iespēja reaģēt un rīkoties.

20180731013829-58571.jpg

Ja topošā māmiņa grūtniecības laikā saprot, ka vēlas izmantot hipnozi dzemdību laikā, kā vispiemērotākais laiks šīs metodes apgūšanai, tiek minēts 20 līdz 30 grūtniecības nedēļa, kad organisms jau ir pieradis pie grūtniecības, pirmā trimestra grūtības, iespējams, toksikozes arī jau ir pagātne, bet paliek vēl gana daudz laika arī pēc šādu zināšanu apgūšanas, nostiprināt tās pildot praktiskos vingrinājumus un mācoties atslābināties, jebkurā situācijā.

14. augustā, Grūtnieču dienas ietvaros, Māmiņu kluba Vecāku skolā, ikvienai topošajai māmiņai būs iespēja tikties ar vecmāti Aiju Mikovu, kura savā praksē izmanto arī hipnozi kā dzemdību sastāvdaļu, tāpat būs iespēja satikties ar māmiņu Inesi, kura hipnozi apguva pašmācības ceļā un pielietoja šo “pašhinozes” metodi dzemdībās.

GRŪTNIEČU DIENAI VARI PIETEIKTIES >>>>>>>ŠEIT

Mācāmies mazināt sāpes dzemdībās un piedzīvot pozitīvu dzīves sākumu kopā ar autiņbiksītēm Huggies® Elite Soft

20180731014100-68647.jpg

Māmiņu klubs, 2018

 

 

 

Eksperts

Aija Mikova

vecmāte, ūdensdzemdību speciāliste
Aija Mikova Vecāku skolā