Dzemdības ar cieņu – tā ir divu pušu sadarbība

Dzemdības ar cieņu – tā ir divu pušu sadarbība

04. Jul 2018, 11:54 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Dzemdībās vienmēr būs iesaistīta gan topošā, kuras galvenais uzdevums ir parūpēties par to, lai dzemdības ritētu dabisku gaitu, gan parūpējoties par elpošanas tehnikas apgūšanu, gan dažādajām dzemdību pozām, ko izmantot dzemdību laikā.  Tāpat, dzemdībās kopā ar topošo māmiņu vienmēr būs vecmāte, kura palīdz dzemdību procesā un seko arī bērniņa stāvoklim dzemdību laikā. Tāpat dzemdībās var būt iesaistīts arī ārsts, kurš kontrolē dzemdību dinamiku un iesaistās procesā, ja dzemdībās rodas kādi sarežģījumi. 

Dzemdībās, neviena no iesaistītajām pusēm, nevar tikt vērtēta kā maznozīmīga.

Lai gan topošajai māmiņai nav jāorientējas medicīniskajā terminoloģijā un jāiegūst grāds medicīnā, dzemdībās tieši pati māmiņa būs atbildīga par to, kādas būs dzemdības.

Savukārt vecmātei un ārstam dzemdībās ir svarīgi izveidot veiksmīgu sadarbību ar topošo māmiņu tā, lai dzemdību laikā nerastos nevajadzīgi un lieki pārpratumi.

20180704115228-90273.jpg

Pacientu tiesību likums” norāda, ka ikvienam ārstam, šajā gadījumā  ginekologam vai vecmātei, visa informācija, kas saistīta ar sievietes grūtniecības norisi vai dzemdībām, pārbaudēm, kas veicamas, tiek izskaidrota saprotamā valodā. Un te jāsaprot tas, ka ja Tu neesi cilvēks, kura ikdiena saistīta ar medicīnu, tad ārstam nevajadzētu mēģināt izskaidrot lietas, izmantojot sarežģītus terminus.

Pirms katras manipulācijas, kas pacientei tiek veikta, vecmātei vai ārstam ir jāpārliecinās, ka viņa patiešām saprot, kāda būs sekojošā rīcība.  Paciente drīkst uzdot jautājumu un saņemt uz tiem atbildes, kā arī dot brīvprātīgu piekrišanu konkrētas manipulācijas veikšanai.

Ja topošā vai jaunā māmiņa neiegūst nepieciešamo informāciju no ārsta, pastāv risks, ka topošā māmiņa pārpratīs savus uzdevumus vai pienākumus un var rasties pārpratumi. Detalizēta informācija, ko saņem topošā māmiņa pirms dzemdībām ir svarīga, jo, ja vien tiek apzināti visi iespējamie riski un topošā māmiņa piekrīt, viņa no kādas manipulācijas var arī atteikties, neatsakoties no ārstēšanas kopumā, bet te vēlreiz – ļoti būtiski saprast – kādi var būs atteikšanās riski. Ārsts šādu atteikšanos var lūgt arī parakstīt. Bet ja ārsts lūdz parakstīt atteikšanos no ārstēšanas, sīkāk un saprotamāk to neizskaidrojot, topošā māmiņa to var neparakstīt.

“Pacientu tiesību likumā” tiek aprakstītas ne tikai pacientu tiesības, bet arī pienākumus, ka piemēram, pacientam ir jārūpējas par savu veselību un aktīvi jāiesaistās ārstēšanā, kas šajā gadījumā, kad runājam par bērniņa nākšanu pasaulē, ir tieši māmiņas atbildība un rūpes par grūtniecība norisi ikdienā un dzemdībām, kurās topošā māmiņa zina, ka arī viņai ir jāzina kā sadarboties ar vecmāti un ārstiem.

Ikvienai māmiņai būtu nepieciešams sagatavoties dzemdībām, izzināt grūtniecības norisi un tās procesus, ko ikdienā var izdarīt, piemēram, Māmiņu kluba Vecāku skolā.

20180704115132-90074.jpg

Šādās nodarbības, kopā ar speciālistu, ir iespēja gan lekciju veidā, gan ar praktisku nodarbību palīdzību izzināt gan topošās māmiņas anatomiju, tāpat arī izprast gan dzemdību norisi un uzdevumus, ko topošā māmiņa var veikt, lai dzemdības būtu pēc iespējas dabiskākas, pazīstamākas un mazāk biedējošas. Vecāku skolas speciālisti, tāpat, ik dienas sniedz atbalstu arī citiem ģimenes locekļiem, kas plāno piedalīties dzemdībās, lai zinātu – ko un kā darīt, lai atbalstītu topošo māmiņu dzemdībās. 

Kā atzīst vecmātes un dzemdību speciālisti Latvijā, nodarbībās apgūtās elpošanas tehnikas, pozas un teorētiskās zināšanas topošo māmiņu padara par zinošu māmiņu, kura zina, kā taupīt savus spēkus, kā iegūt papildus enerģiju, kā atpūsties arī tad, ja ir stipras kontrakciju sāpes, kā izvairīties no panikas lēkmēm, kas rodas, ja topošā māmiņa sākoties dzemdību procesam nezina, kā pareizi var izelpot dzemdību sāpes.

Ja māmiņa ir zinoša, ar viņu dzemdību laikā speciālistam ir daudz vieglāk saprasties un viņa izprot dzemdību norisi. 

  • Mamma, kura saprot, dzemdību sagatavošanas kursu nozīmīgumu un iegūto informāciju, zina, ka Latentā fāze dzemdībās ir tad, kad dzemdības ir tik tikko sākušas un kontrakcijas ir īsas, bet regulāras, viegli izturamas un izelpojamas. Izglītota mamma zina, ka pašā dzemdību sākumā pēc iespējas ir  jācenšas pagulēt, lai taupītu spēkus un būtu enerģijas pilna, kad būs nepieciešams vislielākais un svarīgākais darbs pie izstumšanas.
  • Mamma, kura saprot dzemdību sagatavošanas kursu nozīmīgumu, zina, ka Aktīvajā fāzē ir svarīga pareiza elpošana un, ka tieši šī, visbiežāk ir tā fāze, kurā ir laiks doties uz dzemdību iestādi
  • Mamma, kura ir apmeklējusi dzemdību sagatavošanas kursus, apzinās, ka iemācītās elpošanas tehnikas un dzemdību pozas viņai var palīdzēt dzemdību laikā. Tāpat, topošā māmiņa iemācās sevi nomierināt un sadzirdēt speciālistu teikto pat tad, kad dzemdību sāpju izraisītā satraukuma dēļ, emocijas vēlas ņemt virsroku.

Dzemdības ir ārkārtīgi atbildīgs notikums ikvienas sievietes dzīvē, jo tās paliek atmiņā uz visu atlikušo mūžu, tāpēc, ir tik ārkārtīgi svarīgi apzināties arī savu lomu šajā procesā, ne tikai paļauties uz ārstu un speciālistu darbu! Viņi var palīdzēt un atbalstīt tad, ja māmiņa šo palīdzību ir gatava pieņemt, zinot – ko un kāpēc speciālists vēlas viņai pateikt vai kādas manipulācijas veikt.

Māmiņu klubs un autiņbiksītes  Elite Soft aicina – piedzīvo dzemdības ar cieņu un sarūpē sev skaistas un priekpilnas atmiņas par pirmo satikšanās mirkli!

20180704115337-39543.jpg

 

Autiņbiksītes Huggies EliteSoft – tik maigas kā Māmiņas pieskāriens!

20180704115258-50852.jpg

Māmiņu klubs, 2018