Droša mājokļa uzkopšana grūtniecības laikā

Droša mājokļa uzkopšana grūtniecības laikā

07. Aug 2017, 00:03 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Grūtniecības laikā ierastā ikdienas uzkopšana ir sarežģītāka. Ar katru grūtniecības nedēļu arvien vairāk jāpiespiežas, lai visu izdarītu. Un vēl  - jāievēro, ka visam jābūt drošam - gan topošajai māmiņai, gan mazulim. Mēs, sievites, saprotam, ka mājas uzkopšana ir tas, no kā izvairīties nevaram, un tomēr - kā uzkopt māju, lai nenodarītu sev un gaidāmajam bērniņam kaitējumu?

Darba apstākļi

Ja tev jāizkustas, nodarbojoties ar mājas lietām, atver logu plašāk. Muskuļi darbošanās laikā sarausies, un process prasīs daudz skābekļa. Problēmas ar tā trūkumu tev var robežoties ar aizdusu, kad organisms cīņā par skābekli, elpošanu padara biežāku, bet bērniņam tas pats skābekļa deficīts, kas tev, jo mammas skābekļa trūkums tiks aizpildīts ar viņa rezervēm.

Otrs nosacījums labai pašsajūtai mājas uzkopšanas laikā ir  - miers un nesteidzīgums. Tev tiks nodrošināts gan skābeklis, gan arī komforts un atbrīvosi sevi no trauksmes sajūtas.

Stiepšanās uz augšu

Lai nesāpīgi varētu tikt galā ar uzdevumiem, kas prasa stiepšanos uz augšu, tev var noderēt kāds kāpslītis vai pat trepes. Ja stiepsies uz augšu ar vienu roku, esot uz pirkstgaliem, arī mugurkauls dabūs ciest.

Vispār, darbojoties ar mājas lietām, vienmēr jācenšas izmantot abas rokas, jo vienpusīga slodze var izraisīt vājumu un pārāk spēcīgu tonusu darbīgajai rokai. Ar laiku šis stāvoklis maina pat stāju.

Kaut ko pārkārtot?

Ja tev jāpārvieto kāds nepārāk liels priekšmets no vienas vietas uz otru, turi to tuvāk vēderam, lai smaguma centrs neizvirzītos vēl vairāk uz priekšu. Pretējā gadījumā tiek pārlieku noslogoti jostasvietas muskuļi.

Pietupies un iztaisnojies

Paceļot kādu priekšmetu no grīdas, neliecies pēc tā, bet gan pietupies, un muguru turi taisnu. Ņem priekšmetu ar abām rokām un celies augšā, iztaisnojot ceļgalus. Šīs kustības palīdzēs izvairīties no jostasvietas pārslodzes.

Stāvot vienā vietā

Ja jāstāv vienā vietā ilgāk, neaizmirsti stāvēt ar kājām plecu platumā, lai būtu pareiza svara pārnese. Tas ļaus sajust, kur atrodas smaguma centrs, noturēsi to un tā būs iespēja izvairīties no liekas slodzes uz muguras lejasdaļu. Bet, ja ķeries pie putekļu sūcēja, izvirzi vienu kāju nedaudz uz priekšu, šāds stāvoklis būs drošs tavam mugurkaulam. Nesteidzies liekties uz leju arī tad, ja tev kas izbiris uz grīdas un jāsaslauka. Pietupies un tikai tad izdari, kas darāms.

Laiks pārtraukumam!

Pātraukumam jābūt ik pēc 15-20 minūtēm, lai muskuļi pagūtu atslābināties. Atgulies vai iekārtojies ērtāk - asinis brīvi virzīsies no kājām uz sirdi. Ja tevi satrauc nepatīkamas sajūtas jostasvietā, izstaipies. Palīdzēt var nomešanās četrāpus un kaķa pozas ieņemšana.

Māmiņu Klubs