Diena: Valga atsauc dzemdētājas pat no Rīgas

Diena: Valga atsauc dzemdētājas pat no Rīgas

25. Jan 2013, 08:53 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Pērn 146 Latvijas bērni piedzimuši Igaunijā, Valgā. Diena pēta, kā šobrīd notiek pārrobežu medicīna.

Labāk ar visiem bērna ratiem skriet uz slimnīcu Igaunijā, nekā stundu braukt uz Valmieru – izsaucas kāda jauna māmiņa un viņai piebalso arī citi Valkā. Valcēnieši nepeļ medicīnu Valmierā, taču izmanto pārrobežu medicīnas iespējas starp dvīņu pilsētām Valku Latvijā un Valgu Igaunijā. Uz kaimiņzemi viņi dodas neatliekamos gadījumos, kad pašiem vai bērniem slikti.

Neatliekamas ir arī dzemdības. Par sniegtajiem pakalpojumiem Igaunija piestāda rēķinus nevis pacientiem, bet Latvijai. Pērn Valgā dzemdēja 146 sievietes no Latvijas. Par to Latvijas Nacionālais veselības dienests (NVD) gan rauc degunu.

Lai saņemtu neatliekamo palīdzību kādā no ES valstīm, pacientam tās klīnikā jāuzrāda Eiropas Veselības apdrošināšanas karte (EVAK). Sniegto neatliekamo palīdzību Latvija apmaksā no sava budžeta atbilstoši attiecīgās ārvalsts tarifiem. Pacientam savukārt jāmaksā līdzmaksājums, ja tāds ārvalstī noteikts. Taču plānveida pakalpojumus, piemēram, dažādus izmeklējumus un konsultācijas, ar EVAK nevar saņemt. Valkā dzīvojošie labi zina, kas ir EVAK un ka šī karte drošībai jāizņem NVD. Pašā Valkā jau krīzes laikā slimnīca kā neatliekamās palīdzības sniedzēja tika gandrīz pilnībā slēgta – palicis traumpunkts, aprūpes gultas un ambulatorā daļa. Tuvākā reģionālā slimnīca ir Vidzemes slimnīca Valmierā, apmēram 40 minūšu brauciena attālumā.

Atved laba reputācija

Pirms desmit gadiem būvētā Valgas slimnīcas vienkāršā āriene slēpj iekšieni, kura šurp atvilina arī dzemdētājas no Rīgas. Valgas slimnīcas galvenais ārsts Andress Sells iepazīstina ar slimnīcas profiliem: te ir ķirurģijas, internās medicīnas (tajā skaitā pediatrijas), ginekoloģijas un dzemdniecības nodaļas. Arī aprūpes gultas un ambulatorā daļa. Slimnīcā strādā trīs latviešu ārsti (viena no viņiem ginekoloģe), vairākas māsas un sanitāres.

Latvijas pacientus uz Valgas slimnīcu dzen vai nu dzemdību sāpes, vai arī traumas un akūtas kaites – lauztas kājas vai rokas, lielas brūces, augsts asinsspiediens. Viņus parasti atved tuvinieki, vai arī viņi ierodas paši, saka A. Sells. Latvijas ātrās palīdzības brigādes pacientus lielākoties gan nogādā Latvijas slimnīcās, pārsvarā Valmierā, Valgā – atsevišķos gadījumos. «Uz Valgas slimnīcu no pierobežas teritorijas nogādājam tad, ja pacienta vai cietušā stāvoklis ir kritisks un palīdzību slimnīcā nepieciešams saņemt nekavējoties,» saka Ilze Bukša, Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta pārstāve.

Arī Igaunijā ierobežotā valsts finansējuma dēļ ir rindas pie ārstiem, turklāt no reģioniem pēdējo desmit gadu laikā aizplūduši vismaz 20% cilvēku, liecina tautas skaitīšanas provizoriskie dati. «Mums būtu vairāk jaudas strādāt,» saka A. Sells. Tāpēc igauņi var tikai priecāties par pacientiem no Latvijas, kurus apmaksā Latvija.

Akūto pacientu ar traumām un kaitēm skaits nemainās, taču arvien no Latvijas šeit dzemdē. «Dzemdētāju skaits pieaug. Mums ir laba reputācija, un informācija izplatās no pacientes uz pacienti. Tā arī ir labākā publicitāte,» saka A. Sells. Tā kā dzemdības tiek uzskatītas par neatliekamu palīdzību, pacientēm pašām nekas nav jāmaksā. Igaunijā dzemdības vidēji maksā 560 eiro (ap 390 latu), saka A. Sells. Latvijas tarifs – no Ls 181 (fizioloģiskām dzemdībām) līdz Ls 347 (ar ķeizargriezienu).

Valgā jūtas gaidītas

Valkas pusē dzīvojošās Kristīnes (32) pirmais bērns piedzima Valmieras slimnīcā, bet otrais vēlējās pasaulē nākt ļoti steidzami, tāpēc viņa pasē dzimšanas vieta norādīta Igaunija. Kristīne saka: līdz slimnīcai Valmierā pavisam noteikti netiktu. «Naktī 3.15 es pamodos no sāpēm, man momentā nogāja ūdeņi, jutu – drīz jābūt. Kā likums – telefonam zonas nav, vīram nevaru piezvanīt,» viņa atminas pērnā rudens notikumus. Kad telefona «atjēdzies», viņa sazvanījusies ar radiem, un vīratēvs aizvedis uz tuvo Valgas slimnīcu. Pēc mazāk nekā desmit minūtēm viņa jau bija slimnīcā. «Uzlika man «toņus». 20 minūšu laikā [meita] bija klāt,» stāsta Kristīne.

Ar Kristīni un vēl pāris Valkas vecākiem ar «Igauņu bērniem» tiekamies bērnu rotaļu un attīstības centrā Mana kabatiņa Valkā. Mammas atklāti saka: vēlējāmies dzemdēt Valgas slimnīcā. Turp aizveda labās atsauksmes. Evijas un viņas vīra Gundara (abiem 25) abi bērni dzimuši Valgā. Gaidot savu pirmdzimto, 2010. gadā viņi izvēlējušies slimnīcu, kur bērnam nākt pasaulē. Ekskursija uz Rīgas Dzemdību namu topošos vecākus nepārliecināja, bet Valgas slimnīca gan.

Bērnu vecāki min virkni priekšrocību, kāpēc izvēlējās Valgu. «Slimnīca atrodas līdzās. Ļoti profesionāla un pretimnākoša attieksme. Nav nekas jāņem līdzi, tikai čības, visu nodrošina – higiēnas lietas, arī pamperus, knupīšus bērnam,» saka Evija. Vīrs Gundars piemetina – tētis var bez maksas piedalīties dzemdībās, slimnīcā neprasa uzrādīt zīmogu par izietām apmācībām. «Attieksme ir – ej, piedalies, palīdzi,» saka Gundars. Ja māmiņa vēlas dzemdības ūdenī, tās iekļautas valsts tarifā. Abi ar vīru izvēlējušies mazo luksusa numuriņu, kas vienīgais bija maksas pakalpojums. «Slimnīcā tu jūties īpašs un gaidīts,» saka Evija, atceroties – māsiņas piedāvājušas, ja nāk miegs, viņas paauklēs vecāko bērnu. Evija arī nosmejas – kad pērn septembrī dzemdēja otro bērnu, nodaļā latviešu sieviešu bija vairāk nekā igauņu. Valgas slimnīcā neesot valodas barjeru – gandrīz viss personāls pārzina krievu valodu.

Cita māmiņa – Ilze – gan norāda uz vienu problēmu, ar kuru jārēķinās, dzemdējot mazā slimnīcā. Proti, ja rodas sarežģījumi, piemēram, jaundzimušajam nepieciešama specifiska palīdzība, tad steigšus jāpārved uz augstāka līmeņa slimnīcu. Vēl viena neliela problēma – visa no slimnīcas nākusī dokumentācija ir igauņu valodā.

Aicina izvēlēties Latviju

Arī tad, kad nelaime notiek ar bērniem, daudzi valcēnieši trauc uz Valgu. Tā bijis, kad Evijas dēliņš nokritis pa kāpnēm un pārsitis pieri. Viņa tētis Gundars Valgā izmantojis arī maksas pakalpojumu – zobu rentgenu, jo Valkā tāds nebija pieejams un tuvākais būtu Valmierā. Abu bērni kopā ar vecākiem bijuši Valgas poliklīnikas lielajā džakuzi vannā. Rindā gaidījuši mēnesi, taču maksa par šo maksas pakalpojumu – pusstundu džakuzi četratā – bija viens eiro. Ilze neatliekamā kārtā vedusi savu mazuli uz Valgas slimnīcu, kad viņam bija laringīts. «Valgas slimnīcā iebraucot, esi gandrīz vienīgais pacients uzņemšanā – bez tevis ir tikai divi trīs akūtajā rindā. Valmierā parasti pamatīga rinda, arī akūtiem bērniem,» saka Ilze.

Par Latvijas pacienšu dzemdībām Valgā NVD pārstāve Laura Lapiņa norāda – Latvijā dzemdību palīdzība ir labā līmenī, to nodrošina un apmaksā 19 iestādēs. NVD direktors Māris Taube Baltijas Politikas dialoga sanāksmē decembrī Valgas slimnīcas vadītājam sacījis, ka neatbalsta plānveida dzemdību palīdzības sniegšanu, balstoties uz EVAK, jo normatīvie akti, kas regulē tā pielietojumu, to neparedz. Pamatoti izmantot EVAK esot, ja sieviete devusies ceļojumā uz ārvalsti. Drīzumā tiekoties ar Igaunijas Slimokases vadītāju, NVD direktors aktualizēšot šo jautājumu.

***

- ES direktīvai par pacientu tiesību īstenošanu pārrobežu veselības aprūpē spēkā jāstājas šāgada oktobrī. Šobrīd noteikumi par to, kā var saņemt veselības aprūpi ārzemēs un kompensāciju par izdevumiem, ne vienmēr ir skaidri un viegli saprotami

- 40 643 - tik latu 2011. gadā Latvija pārskaitīja Igaunijai kopumā gan par plānveida palīdzību, gan par neatliekamo un nepieciešamo palīdzību (tai skaitā pamatojoties uz EVAK)

- Lai citās ES valstīs saņemtu neatliekamās palīdzības pakalpojumus, nepieciešama Eiropas Veselības apdrošināšanas karte

Laura Dzērve 
Diena