VIDEO: Cilmes šūnas Tavai veselībai nākotnē

31. Jan 2018, 10:34 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Tās ir kā ķieģelīši mājas pamatos, kas nepieciešami pilnvērtīgai mūsu organisma funkcionēšanai. Tās darbojas kā dzīvības pamats no cilvēka dzimšanas brīža visas viņa dzīves garumā. Ja gadījumā bērna dzīvē notiek neparedzētais, cilmes šūnas ir tās, kurām piemīt unikāla spēja atjaunot bojātās orgānu un audu šūnas. Slimību, traumu vai šūnu novecošanās gadījumā cilmes šūnas nodrošinās bojāto vai atmirušo šūnu dabisku atjaunošanos.

Nabassaites asinīs esošajām cilmes šūnām piemīt unikāla spēja pārvērsties jebkura cita tipa asins šūnās, piem., baltajās asins šūnās jeb leikocītos, ko var izmantot reģeneratīvās ārstēšanas nolūkos.

Sekojot nabassaites audu cilmes šūnu ārstniecības pētījumu un atzinumu progresam, par realitāti kļūst iespēja šīs cilmes šūnas izmantot arvien plašāk, pat tādu saslimšanu ārstēšanā kā cerebrālā trieka, diabēts un reimatoīdais artrīts. Pašlaik noris vairāk kā 300 klīniskie pētījumi, kas koncentrējas uz šo cilmes šūnu sniegtajām iespējām dažādu dzīvību apdraudošu saslimšanu ārstēšanā.

Nabassaites audu cilmes šūnas tiek paņemtas vienlaicīgi ar nabassaites asins cilmes šūnām. Šis vienkāršais process paredz audu paraugu paņemšanu, apstrādi un uzglabāšanu mūsu Notinghemas laboratorijā.

20180131133506-20460.jpg