Tava mazuļa cilmes šūnas - iespēja nodrošināties ar inovatīvu ārstēšanās metodi

Tava mazuļa cilmes šūnas - iespēja nodrošināties ar inovatīvu ārstēšanās metodi

22. Mar 2017, 00:10 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Par nabassaites cilmes šūnām ir jau runāts, un tomēr daudziem topošajiem vecākiem vēl nav īsti skaidrības par tām. Vēl uzzināsi, kā tās tiek paņemtas un kur tās tiek uzglabātas. Iepazīsies arī ar plašām to izmantošanas iespējām un iegūsi informāciju par jaunpienācēju tirgū – cilmes šūnu banku LYL BioBank, ar laboratoriju Apvienotajā Karalistē.

Viss dzīvē sākas no mazas, mazas šūniņas, kas attīstas, aug, veidojas par cilvēciņu, piedzimst un, tas ir tikai kā jauna sākums. Nabassaites cilmes šūnu paņemšana un uzglabāšana ir sava veida dāvana mazuļa veselībai un dzīvībai visa mūža garumā. Tās ir mūsu asiņu un imūnsistēmas pamats. Nabassaites cilmes šūnas var pārveidoties par jebkuru mūsu organisma šūnu. Kaulu, audu, arī muskuļu šūnām. Uz šodienu ar nabassaites asins cilmes šūnām var ārstēt vairāk kā 85 saslimšanas. Šo šūnu izmantošana ir standartterapija tādu saslimšanu ārstēšanā kā dažādas leikēmijas formas, ļaundabīgi audzēji, piemēram, neiroblastoma, limfomas, anēmijas, asins vēzis, smags kombinēts imūndeficīts, kaulu smadzeņu vēzis, piemēram, mieloma. Klīniskās izpētes procesā patreiz ir sekojošu saslimšanu ārstēšana ar nabassaites audu šūnām: cerebrālā trieka, autisms, muguras smadzeņu bojājumi, dzirdes zudums, Krona slimība, diabēts, multiplā skleroze, trieka, sirds slimības, artrīts, Alcheimers.

Oficiāli sniegtie fakti liecina, ka pasaulē uz šo brīdi veiktas vairāk kā 40 000 transplantācijas, izmantojot nabassaites asins (hematopoētiskās) cilmes šūnas. Cilmes šūnas tiek uzglabātas privātajās un publiskajās cilmes šūnu bankās. Ja rodas nepieciešamība, no privātās bankas konkrētā mazuļa cilmes šūnas tiek izsniegtas uzreiz pēc pieprasījuma. Savukārt, ja ārstniecībai ir nozīmēta šo cilmes šūnu transplantācija, bet vecāki tās nav paņēmuši savulaik uzglabāšanai, ir iespējams vērsties ar lūgumu pie publiskās bankas. Jārēķinās, ka tas aizņems laiku, lai tiktu piemeklētas cilmes šūnas pēc saderības, kā arī parauga piekļuves maksa var būt pat augstāka par EUR 25 000.

Ieguldījums dzīvības vērtībā

Jebkurš vecāks ir gatavs darīt visu iespējamo un neiespējamo, lai pasargātu sava bērna veselību. Iespēja nodrošināties īpašā veidā, saglabājot sava mazuļa nabassaites cilmes šūnas, tiek sniegta vienu reizi bērna mūžā – dzemdībās.

Jaunums Latvijas tirgū - cilmes šūnu banka LYL BioBank - iesaka apdomāt topošajiem vecākiem iespēju, saglabāt mazuļa cilmes šūnas no nabassaites asinīm un audiem. Mums pašsaprotami šķiet apdrošināt savu auto, bet neiedomājamies, ka šādā veidā varam apdrošināt arī sava bērna dzīvību.

Ko darīt, ja vēlies uzglabāt sava bērna nabassaites cilmes šūnas?

Ja topošajiem vecākiem rodas šāda doma, tad vismaz mēnesi pirms dzemdībām ir jāizvēlas sava banka, kas uzņemsies cilmes šūnu paņemšanu un uzglabāšanu, un jāparaksta sadarbības līgums.

Kā izvēlēties banku?

Kad jāpieņem lēmums par sava mazuļa nākotni un jāveic investīcija tajā, ir svarīgi izvēlēties partnerus, kas spēj jums sniegt garantiju un drošības sajūtu. Ņemiet vērā kritērijus – bankas akreditācijas un licences – tas būs pirmais un noteicošais, kas pierādīs konkrētās cilmes bankas kvalitātes standartus un darbības atbilstību, ko pārbaudījušas un izvērtējušas oficiālās iestādes. Sertifikāti un dažādu asociāciju atzinumi šajā kontekstā nebūs ar vērtību.

Otrs kritērijs – laboratorijas atrašanās vieta, pieredze un jau paņemto paraugu skaits. Tas viesīs skaidrību par to, cik drošā valstī jeb ģeogrāfiskā lokācijā tiks uzglabātas tava mazuļa cilmes šūnas. Kamēr šo šūnu transplantāciju neizmanto mūsu valstī, nav skaidri saprotama pamatojuma tās uzglabāt Latvijā – šobrīd tas tikai radītu nevajadzīgas komplikācijas šūnu izvešanai uz ārstniecības vietu.

Kā cilmes šūnas tiek paņemtas?

Cilmes šūnu paņemšana no nabassaites asins un audiem ir vienkārša procedūra, kas noris tiklīdz bērniņš ir piedzimis. Kad mazulītis ir piedzimis un nabassaite tiek pārgriezta, vecmāte vai operācijas māsa paņems nabassaites asinis un audu paraugus. Procedūra nav sāpīga un kaitīga ne mazulim, ne māmiņai. Nereti māmiņa pat to nemaz nepamana. Paraugi tiek ievietoti transportēšanai domātā konteinerī un speciāla kurjerdienesta pavadībā nogādāti uz laboratoriju, kur tiem veic pārbaudi uz atbilstību. Pozitīvas atbildes gadījumā, Jūsu mazuļa cilmes šūnas tiek sasaldētas un saglabātas.

Vai jebkurā dzemdību iestādē dzemdību speciālisti zinās, kā paņemt cilmes šūnas un ko ar viņām darīt?

Jā, banka slēdz līgumus ar visām valsts dzemdību iestādēm, kā arī īpaši apmāca personālu. Topošā māmiņa ierodas ar viņai pirms tam iedotu Paraugu paņemšanas komplektu, ko nodot vecmātei.

Uz cik ilgu laiku var saglabāt šīs cilmes šūnas?

Balstoties uz zinātniskiem pētījumiem, pašreizējie dati pierāda, ka nabassaites asins cilmes šūnas ir dzīvotspējīgas līdz pat 29 gadiem no uzglabāšanas dienas.

Vai ir garantija, ka šīm cilmes šūnām būs saderība ar pašu bērnu?

Jūsu bērniņa noguldītās cilmes šūnas garantēs 100% saderību ar pašu mazuli, kā arī 1:4 saderības iespējamībām starp brāļiem un māsām, un vienu no divpadsmit iespējamībām saderībai ar vecākiem. Šīs saderības dēļ, ir ģimenes, kurās tiek nolemts paņemt cilmes šūnas no jaundzimušā, lai palīdzētu ārstēties vecākajam bērnam.  

Vai nabassaites šūnas tiešām var un varēs izmantot ārstēšanai?

Pirmā nabassaites asins cilmes šūnu transplantācija notika Francijā pirms 29 gadiem sešgadīgam puisītim ar Fankoni anēmiju, izmantojot viņa māsas cilmes šūnas. Pateicoties tam, šodien Matthew Farrow ir vesels,  pilnvērtīgu dzīvi dzīvojošs vīrietis, vīrs un tēvs.

Cilmes šūnu terapijai ir reāla un pamatota izmantošanas iespēja gan transplantācijā, gan reģeneratīvajā medicīnā. 2008. gadā tika aprēķināts, ka viens no 200 cilvēkiem veiks cilmes šūnu transplantāciju, nesasniedzot 70 gadu vecumu. Šobrīd faktiski ir aprēķināts, ka vismaz viens no trim cilvēkiem gūs labumu no cilmes šūnām, veicot reģeneratīvo terapiju.

Kāpēc izvēlēties LYL BioBank?

LYL BioBank topošajiem vecākiem piedāvā paņemt un uzglabāt jaundzimušā nabassaites asins un audu cilmes šūnas.

Pieredze un kapacitāte: Future Health Biobank ir Apvienotās Karalistes pieredzes bagātākā un lielākā privātā nabassaites cilmes šūnu banka, kas uzglabā vairāk kā 125 tūkstošus cilmes šūnu paraugus. Tas ir vairāk kā visas citas Anglijas cilmes šūnu bankas kopā.

Tirgus līderis: vienīgā privātā banka, kurai ir licencētas laboratorijas divos dažādos pasaules reģionos – Apvienotajā Karalistē un Šveicē. Abas laboratorijas ir atzītas par novatoriskām un uzticamām, līdz ar to spējīgas piedāvāt maksimālo paraugu glabāšanas drošības pakāpi. Future Health Biobankai savu mazuļu cilmes šūnu paraugus ir uzticējušas ģimenes no vairāk kā 75 valstīm. Un treškārt, Future Health Biobank ir visakreditētākā privātā cilmes šūnu banka, un vienīgā, kas saņēmusi prestižo Karalienes apbalvojumu.

Garantijas fonds: LYL BioBank dod garantiju, ka nepieciešamajā brīdī ģimenei būs bezmaksas pieeja sava mazuļa cilmes šūnām, nekavējoša bez maksas nogāde līdz ārstniecības iestādei, kā arī mūsu nodrošināta un segta finansiālā palīdzība cilmes šūnu transplantācijas procedūrai mazulim EUR 50 000 apmērā.

Draudzīgākā cena: saglabājot augstākā līmeņa kvalitāti, LYL BioBank šo pakalpojumu spēj piedāvāt finansiāli pieejamāku nekā citi. Uz šo brīdi LYL BioBank piedāvā visdraudzīgāko cenu.

25 gadu ilgs uzglabāšanas periods: tā kā liela ir varbūtība, ka paraugs būs drošs un izmantojams daudz ilgāk nekā 29 gadi, LYL BioBank jau sākotnēji piedāvā uzglabāšanu uz 25 gadiem, nevis 18 kā citi.

Paraugs vairākām izmantošanas reizēm: lai nodrošinātu vairākkārtēju cilmes šūnu izmantošanas iespēju, LYL BioBank laboratorijā nabassaites asins cilmes šūnu paraugs tiek sadalīts vairākās daļās.

Bezmaksas piegāde: nepieciešamības gadījumā cilmes šūnas tiek bez maksas nogādātas uz jebkuru vietu pasaulē, kas atzīta par labāko šūnu transplantācijas procedūrām un ārstēšanai. 

Lai mazinātu informācijas trūkumu par šo jautājumu, ir vērts meklēt objektīvu informāciju par nabassaites cilmes šūnām un to pielietošanu saslimšanu ārstēšanā. Ieskaties cilmesbanka.lv, kā arī zvani (tālr. 28 64 64 74) un nāc uz sarunu pie LYL BioBank.

Māmiņu Klubs

Uzzini vairāk: cilmesbanka.lv