Cik uzticami ir grūtniecības testu rezultāti?

Cik uzticami ir grūtniecības testu rezultāti?

08. May 2016, 00:04 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Vai grūtniecības testa rezultātam var 100% uzticēties un, vai pozitīvs tests vienmēr liecina par grūtniecības iestāšanos? To jautājām klīnikas „Medeora” ginekoloģei Ilzei Lieljurei. 

Pozitīvs grūtniecības tests

„Tad, ja testa rezultāti ir pozitīvi, ierasti tas liecina, ka ir iestājusies grūtniecība. Tomēr tas var norādīt arī uz ārpusdzemdes grūtniecību vai arī saslimšanu, ko dēvē par pūslīšmolu,” stāsta Ilze Lieljure.

Tātad ne vienmēr pozitīvs grūtniecības tests apstiprina normālu grūtniecību ar mazuļa piedzimšanu! Jāatceras, ka dažkārt pastāv iespēja, ka tests uzrādījis kādu saslimšanu. 

„Tad, ja tests ir pozitīvs, bet sievietei ir kādas sūdzības, piemēram, joprojām ir smērējoši izdalījumi, ir parādījušās sāpes vai arī radušās kādas neskaidrības, noteikti jāvēršas pie ārsta, jo pozitīvais tests arī var nebūt saistīts ar grūtniecības iestāšanos.

Tomēr tad, ja nekādu sūdzību nav, sieviete jūtas labi un viņa izjūt visas pazīmes – krūšu sāpēšanu, nelabu dūšu, velkošu sajūtu vēdera lejasdaļā – pastāv 99,9% iespējamība, ka iestājusies pilnīgi normāla grūtniecība,” tā ginekoloģe.

Tomēr jebkurā gadījumā, speciāliste uzsver, ka paļauties tikai uz grūtniecības testa rezultātiem vien un neapmeklēt savu ginekologu, nav prātīgi.

„Tad, ja tests ir pozitīvs, tas neizslēdz nepieciešamību doties vizītē pie ginekologa. Protams, tas nav jādara jau uzreiz, nākamajā dienā, tomēr ārsta apmeklējums noteikti ir jāieplāno,” atgādina Ilze Lieljure.

Negatīvs grūtniecības tests

Gadījumā, ja tests ir negatīvs, tas nebūt nenozīmē, ka sieviete nav bērniņa gaidībās!

Tādēļ, ja ir aizdomas, ka iestājusies grūtniecība, ja sievietei aizkavējušās mēnešreizes, vai arī viņa izjūt kādu no grūtniecības pazīmēm, testu vajadzētu veikt atkārtoti.

Tomēr jāņem vērā, ka to nav jēgas darīt uzreiz, tajā pašā dienā! Ir jābūt pacietīgai un jānogaida divas, trīs dienas, un tikai tad jāveic nākamo grūtniecības testu!

Māmiņu Klubs