Cik dienu garš būs tavs pirmsdzemdību un pēcdzemdību atvaļinājums, ja gaidi dvīnīšus?

Cik dienu garš būs tavs pirmsdzemdību un pēcdzemdību atvaļinājums, ja gaidi dvīnīšus?

18. Apr 2015, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Protams, daudzaugļu grūtniecība ir grūtāka, kā grūtniecība ar vienu bērniņu, atšķiras līdz ar to arī pirmsdzemdību un pēcdzemdību atvaļinājuma garums. Par to vairāk pastāstīs Valsts Sociālās Apdrošināšanas Aģentūras speciālisti.

Maternitātes pabalsts tiek izmaksāts par pirmsdzemdību un pēcdzemdību periodu, summējot 56 grūtniecības dienas un 56 dienas pēc dzemdībām. Attiecīgi, arī pats atvaļinājums ir tik daudz dienu garš. Ja sieviete pie ginekologa uzskaitē stājusies savlaicīgi, līdz 12.grūtniecības nedēļai, tad pirmo pabalsta daļu aprēķina par 70 kalendārajām dienām, tātad, pie atvaļinājuma pieskaita vēl 14 dienas.

Ja topošā māmiņa stājusies uzskaitē līdz šai 12.grūtniecības nedēļai un godprātīgi ir izpildījusi visas ārsta norādes, tad darba nespējas lapu "B" viņa saņem 30.grūtniecības nedēļā un iet dekrētā.

Tieši tāpat pirmsdzemdību atvaļinājumu aprēķina un skaita arī mammām, kas gaida dvīnīšus, bet pēcdzemdību atvaļinājuma dienu skaits atšķiras.

Daudzaugļu grūtniecības gadījumā arī pēcdzemdību atvaļinājums pagarināts tiek par 14 dienām, un tas ir 70 dienas garš, atšķirībā no 56 dienām, kas pienākas māmiņai, kas sagaidījusi 1 mazulīti. Izņēmumi ir gadījumi, kad māmiņa pēcdzemdību periodā saskaras ar veselības problēmām. Arī viņai, neskatoties uz to, ka dzimis viens bērniņš, pagarināts atvaļinājums tiek par 14 dienām.

Daudzaugļu grūtniecības gadījumā maksimālais pirmsdzemdību un pēcdzemdību atvaļinājuma dienu skaits ir 140 dienas, un tieši par tām tiek arī rēķināts maternitātes pabalsts.

Daudzaugļu grūtniecība nereti beidzas ar priekšlaicīgām dzemdībām, tātad līdz grūtniecības atvaļinājuma sākumam vai pirms tā beigām, bet neskatoties ne uz ko, nevajadzētu uztraukties, jo likumdošanā arī šādā gadījumā pabalsta aprēķina shēma ir nemainīga.

Vieglu grūtniecību vēlot,

Māmiņu Klubs