Biežākie iemesli, kāpēc nākas veikt ķeizargrieziena operāciju

Biežākie iemesli, kāpēc nākas veikt ķeizargrieziena operāciju

03. Jul 2020, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Ir daudz un dažādi iemesli, kāpēc var nākties veikt ķeizargrieziena operāciju. Reizēm dabiskas dzemdības beidzas ar ķeizargrieziena operāciju, bet reizēm tās ir plānveida. Kādi ir biežākie iemesli, kāpēc nākas to darīt.

ĀRSTES KATRĪNAS PURIŅAS LEKCIJA PAR ĶEIZARGRIEZIENU:

PIERAKSTIES ŠEIT->>>

Konsultē vecmāte, Māmiņu Kluba Vecāku skolas pasniedzēja Inese Kampusa.

Priekšguļoša placenta.Ķeizargrieziena operācija parasti tiek nozīmēta, ja placenta atrodas zemu, pilnīgi vai daļēji nosedzot dzemdes kaklu. Vidēji vienai no 200 sievietēm trešajā grūtniecības trimestrī ir priekšguļoša placenta. Visbiežāk šādos gadījumos tiek nozīmēts gultas režīms un biežas ārsta vizītes.Ja placenta atrodas daļēji priekšā dzemdes kaklam, tad ir iespējams sievietei dzemdēt arī pašai,bet to nolemj ārsts.

Placentas atdalīšanās.Tā ir placentas atdalīšanās no dzemdes gļotādas, kas visbiežāk notiek trešajā grūtniecības trimestrī. Kā liecina statistikas dati, vidēji 1% no visām grūtniecēm varētu būt placentas atslāņošanās, kuras biežākās pazīmes ir asiņošana un/vai sāpes dzemdē. Šāds stāvoklis var traucēt skābekļa piekļuvi bērnam un tāpēc atkarībā no smaguma pakāpes tiek veikta ķeizargrieziena operācija.

Tuple guļa. Ja mazulis atrodas tuple guļā- ar dupsi pa priekšu, visbiežāk tiek veikta ķeizargrieziena operācija, lai gan atsevišķos gadījumos var notikt ar dabiskas dzemdības. Tomēr, ja bērns ir briesmās un/vai sapinies nabassaitē, ķeizargrieziena operācija ir steidzami nepieciešama.

Nabassaites nosprostošanās. Šāda situācija nerodas bieži, tomēr gadījumos, ja nabassaite izslīd caur dzemdes kaklu un maksti ātrāk nekā mazulis ir piedzimis, tas var radīt spiedienu uz nabassaiti, kas kavē asins plūsmu mazulim, tāpēc šādos gadījumos tiek veikta ķeizargrieziena operācija.

Skābekļa trūkums. Visbiežākais iemesls, kāpēc dabiskas dzemdības beidzas ar ķeizargrieziena operāciju ir skābekļa trūkums mazulim.

Neprogresējošas dzemdības. Ja dzemdes kakls ilgāku laiku neveras, dzemdību darbība ir palēninājusies vai pilnībā apstājusies vai bērnam nav optimāla dzemdību poza, var tikt veikts ķeizargrieziens. Parasti to ārsti nosaka otrajā dzemdību fāzē, kad dzemdes kakla atvērums ir vairāk kā 5 centimetri un dzemdību process ir apstājies vai palēninājies.

Atkārtota ķeizargrieziena operācija. 90% sieviešu, kurām bijusi ķeizargrieziena operācija, ir iespēja dzemdēt pašām nākamajās dzemdībās. Vislielākais risks saistīts ar ķeizargrieziena rētu, kura var plīst, tāpēc tas būtu jāizrunā ar ārstu, vai nākamajās dzemdībās iespējams laist pasaulē bērniņu pašai.

Dzimumorgānu herpes. Ja mātei ir aktīvs dzimumorgānu herpju uzliesmojums, var tikt nozīmēts ķeizargrieziens, lai nepakļautu bērnu vīrusam, bērniņam ejot cauri dzemdību ceļiem.

Diabēts. Ja sievietei ir diabetes vai attīstās grūtnieču diabēts, iespējams, ka mazulis būs liels vai sievietei var rasties citas komplikācijas. Tas palielina ķeizargrieziena operācijas iespējamību.

Preeklampsija. Preeklampsija ir augsts asinsspiediens grūtniecības laikā.  Tas var samazināt nepieciešamā asins un skābekļa daudzuma piegādi mazulim. Jāatzīmē, ka tikai nopietnos preeklampsijas gadījumos tiek nozīmēts ķeizargrieziens.

Iedzimtas patoloģijas. Ja bērniņam ir diagnosticēti iedzimtas patoloģijas, ķeizargrieziens var tikt veikts, lai mazinātu jebkādus papildus sarežģījumus dzemdību laikā.

Dvīnīši vai vairāk bērni. Dvīnīšus sieviete  var laist pasaulē arī dabiskās dzemdībās, viss atkarīgs no bērnu atrašanās pozīcijām, svara un grūtniecības nedēļām. Ja māmiņa iznēsāa trīnīšus vai vairāk mazuļus vienlaicīgi, vienmēr tiks veikts ķeizargrieziens.

Māmiņu Klubs

DZEMDIBĪBU SAGATAVOŠANAS KURSI MĀMIŅU KLUBA VECĀKU SKOLĀ AR LABĀKAJIEM SPECIĀLISTIEM! PIETEIKUMU AIZPILDI ŠEIT->>>

Eksperts

Inese Valdmane

vecmāte Siguldas slimnīcā
Inese Valdmane Vecāku skolā