Bēbīša higiēnas ABC: vecmāte ieteikumi, kas jāņem vērā ikrīta aprūpē

22. Sep 2017, 00:10 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Mazuļa aprūpe prasa ne tikai laiku, bet arī zināmas iemaņas. Šajā reizē Rīgas Dzemdību nama vecmāte, Māmiņu Kluba Vecāku skolas dzemdību kursu pasniedzēja Baiba Zelka atklās knifiņus, kas jāņem vērā ikdienas aprūpē. Pirms ķerties pie tik atbildīgā ik rīta darbiņa, noteikti atceries nomazgāt rokas! 

Mazuļa ikrīta aprūpe ir īpaši svarīga tad, ja iepriekšējā vakarā nav sanācis mazo novannot, jo arī ikvakara vannošana ir ieteicama  mazuļa dzīves sastāvdaļa, kas var ne tikai izversties par ikvakara gulētiešanas rituālu, bet ari lielisku ģimenes kopā būšanu.

Seja

Acis: Acis jānotīra ar ar sterilu vates plāksnīti, kas pamērcēta vārītā ūdenī, vieglā kumelīšu tējā vai vieglā melnā tējā. Noteikti jāatceras virziens, kādā acs jātīra- virzienā no ārējā uz iekšējo acs kaktiņu, katrai acij izmantojot citu vates plāksnīti, lai infekcijas gadījumā tā netiktu pārnesta uz otru actiņu.

Deguns: Deguna tīrīšanai var izmantot savirpinātu vates gabaliņu, kas viegli samitrināts ūdenī vai eļļiņā. 

Ausis: Lai gan arvien biežāk tiek uzsvērts, ka ausu iekšiene tuvāk bungādiņām nav jātīra, lai to netraumētu, tomēr auss gliemežnīca un ārējā ausu daļa un aiz ausīm regulāri jānotīra ar viegli mitru vates plāksnīti, jo šajās vietās bēbīšiem, īpaši jaundzimušajiem mēdz sakrāties pieniņš, kas tur nokļuvis barošanas laikā. 

Seja:  Dienas laikā mazulīša seju var nomazgāt tik bieži cik nepieciešams, īpaši vasaras laikā, kad aiz loga ir svelme. Gada aukstajos mēnešos jāatceras, ka uzreiz pēc sejas mazgāšanas nevajadzētu doties ārpus telpām, lai neveicinātu ādas kairinājumu.

Mati: Pirmajos dzīves mēnešos matus var izskalot ar ūdeni, bet daba apveltījusi ar biezākām matu lokām, tās var mazgāt ar universālo bērnu mazgāšanas līdzekli.  

Ķermenis

Nagi: Nagu apgriešanai vaajdzētu izvēlēties šķērītes ar noapaļotiem galiem vai mazas knaiblītes. Iespējams, Tev palīdzēs, ja kāds sākumā palīdzēs ar griešanu, piemēram, paturot bēbīša roku. Ja esi nedroša par to,kā izdosies pirmajā reizē, iespējams, aizmidzis mazulis būs vieglākā opcija nagu griešanai. Nepārcenties un nagus nenogriez pārāk īsus, lai izvairītos no infekcijas. 

Ādas krokas: pieņemoties svarā, bēbīša ādas krociņu apmērs palielināsies, tāpēc īpaša vērtība jāpievērš krociņu tīrīšanai, lai āda neizsut. Tāpat regulāri apskati, vai āda nav pārlieku sausa un nav manāmas plaisas. 

Autiņbiksīšu maiņa: ikreiz, kad tiek mainītas autiņbiksītes dupsis ir rūpīgi jānotīra- vienalga, vai ir vai nav bijusi lielā vēdera izeja, mitrums var kairināt mazo dupsi, izraisot autiņbiksīšu dermatītu. Gaisa peldes, tīrs un sauss dupsis būs īstā formula smaidīgam un apmierinātam mazulim. 

Protams, nevar nepieminēt arī dzimumorgānu apkopšanu. Svarīgi atcerēties virzienu, kādā mazgāt- no priekšpuses uz mugurpusi, lai lielā vēdera izeja nenokļūtu dzimumorgānos.

Nabassaites atlieka: Pēc dzemdībām jāpievērš vērība arī nabassaites apkopšanai līdz nabassaites atlieka ir atkritusi, kas parasti notiek nedēļas vai 10 dienu laikā. Lai izvairītos no infekcijas, katru dienu šī vieta jāapstrādā ar antiseptisku līdzekli. Pēc tam šī vieta jānosusina. Un nē, pašreiz briljantzaļo vairs neizmanto. Kamēr nabassaites atlieka nav nokritusi, noloci autiņbiksīšu maliņu.

Rokas: Vienmēr turi pa tvērienam mitrās salvetes, lai notīrītu mazuļa rociņas un mutīti. 

 Māmiņu Klubs

 

20170919162545-26246.jpg