Baby Shower: svētki topošajām māmiņām

Baby Shower: svētki topošajām māmiņām

25. Apr 2017, 00:10 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

pixabay.com

Neiedomājami mīļi svētki ar interesantām, bēbīša gaidīšanas tradīcijām radušies ASV, kur šos svētkus pazīst kā Baby Shower ("Bēbīšu duša") . Te gan nav nekā īpaša ar reālu jaundzimušā mazgāšanu: svētku būtība ir tā, ka topošā māmiņa tiek apbērta ar dāvanu kalnu, kas noderēs gan viņai, gan viņas mazulim. 

Svētku norises vieta noteikti jādekorē ar atbilstošas tematikas virtenēm, bērnu rotaļlietām, grabulīšiem. Sienas var rotāt arī dažādi pašu gatavoti plakāti, saukļi, un, protams, telpā jābūt arī autiņbiksīšu tortei, kas ne tikai izskatās lieliski, bet ir arī noderīgu lietiņu jeb kārtu pilna.

Tradicionāli Baby Shower ir kā sieviešu ballīte, uz kuru tiek ielūgtas tuvākās draudzenes, māmiņas no paziņu un radu loka, lai dalītos personīgajā pieredzē. Parasti šāda ballīte tiek svinēta pašā mierīgākajā grūtniecības posmā - trešajā trimestrī, kad līdz dzemdībām vienlaikus šķiet, ka ir vēl daudz laika, un tomēr - tā atlicis pavisam nedaudz. Organizēt šos svētkus var, kurš vien vēlas, tikai ne pati topošā māmiņa. Viņas uzdevums ir sastādīt savu vēlmju sarakstu, ko nodot svētku organizētājai. Tā var būt gaidāmā bērniņa krustmāte, topošās māmiņas māsa, mamma vai vienkārši labākā draudzene. 

Kā tas notika karalienes Viktorijas laikā

Sensenos laikos, kad Lielbritānijā valdīja karaliene Viktorija, Amerikā tika ieviesta šī īpašā tradicija, tiesa, tad apdāvināšanās notika, kad pirmdzimtais bija jau klāt. Un tas tā notika ne jau dēļ aizspriedumiem, kas saistās ar mītu, kurā teikts - neko neiegādāties mazulim, pirms viņš piedzimis. Tajos laikos bija nepieklājīgi izrādīt savu īpašo stāvokli jeb grūtniecību. Radinieces un draudzenes, kas tika ielūgtas "uz tēju", kad mazulis bija jau klāt, līdzi nesa pašdarinātas dāvanas. No nepieciešamības atīt vai šūt kādas nelielas lietiņas atbrīvotas bija vien vecmāmiņas - viņu pienākumos bija mantojumā nodot ģimenes sudrablietas.

Mūsdienās šie svētki kļuvuši formālāki, tos svin jau grūtniecības laikā ap 7,5-8.grūtniecības mēnesi, un uz to ielūgt var arī vīriešus. Pie tam, Baby Shower svinības rīko mūsdienās ne tikai pirmdzimtā gaidību laikā. Pamatprincipi tomēr ir saglabājušies - ballīte nedrīkst ievilkties, lai nenogurdinātu topošo māmiņu (2-3 stundas ir pilnībā pietiekoši), tā nedrīkst būt pārāk piesātināta, un jāatceras, ka ciemiņu mērķis nav svinēt puncīša svētkus, bet šie svētki jāuztver kā iespēja teikt:"Laipni lūdzam, mazulīt, šajā pasaulē!".

Jo oriģinālāk, jo labāk!

Baby Shower - tā ir tematiskā ballīte, un, protams, 20to gadu gangstera stila ballītes tematika te galīgi nederēs, bet Oskara balvas pasniegšanas ceremonijas imitācija ar jaunās Holivudas zvaigznes sumināšanu varētu patikt gan topošajai māmiņai, gan ballītes viesiem. Var izmantot zvaigznīšu tematiku - apģērbā, dekorācijās, dāvanās un balviņās. Populāra ir arī plīša rotaļlietu izmantošana dekorācijās. Tās var būt ne tikai kā dekoratīvs elements, bet tieši kā dāvana gaidāmajam mazulim.

Tāpat var izveidot arī ko līdzīgu izglītības tēmai, kuras ietvaros dekorācijās var izmantot grāmatiņas, kas vēlāk nokļūst mazuļa bibliotēkā.

Rotaļlietu, grabulīšu virtene un autiņbiksīšu torte

Svētku vaininieci var atpazīt ne tikai pēc apaļā vēderiņa, viņai var iekārtot arī speciālu troni kā karalienei. Neviens jau vairs nedomā arī slēpt īsti gaidāmā mazuļa dzimumu - ja gaidāma meitiņa, telpu var dekorēt rozā toņos, kā tas ir tradicionāli; ja gaidāms puisītis - var izmantot zilos toņus. Bet, protams, nav obligāti jāizvēlas šīs tradicionālās krāsas! Var izmantot arī krāsainu balonu virtenes. Bet, ja tomēr mazuļa dzimums vēl nav zināms vai arī nevēlies to citiem atklāt, izmantot var abus tradicionālos toņus ballītes norises vietas dekorēšanai.

Kā obligāts ballītes dekors ir virtenes, kurās ir gan rotaļlietas, gan grabulīši, tāpat arī autiņbiksīšu tortes. Ēdamās tortes, protams, var izdekorēt, kā vien vēlas. Kā salvešu turēšanai paredzētie gredzeni, noderēt var mazulim paredzētie zobgrauznīši. Nereti tādās ballītēs tiek padomāts arī par ēdienkarti. Eklēri, cāļa gaļas uzkodas, siera plates, bioloģiski tīri produkti, pīrādziņi, sulas, veselības kokteiļi, - atkarīgs no topošās māmiņas gaumes un vēlmēm. 

Dāvanas - noderīgas, praktiskas un pārsteidzošas

Ielūgtie nes līdzi dāvanas - noderīgas un praktiskas. Nevajag ilgi prātot par to, ko tad lai dāvina. Katrs, atkarībā no savas gaumes un maciņa satura, var izvēlēties no topošās māmiņas vēlmju saraksta kaut ko, ko var un vēlas iegādāties. Tradicionālo dāvanu vidū - dāvanu grozi ar mazulim paredzētām lietiņām (pirmās drēbītes, māneklīši, pudelītes, rotaļlietas), rozīšu pušķis, kurā katra rozīte ir mazuļa zeķītes vai cimdiņi. Un neparastāko dāvanu vidū - atpūtas sertifikāti, kuros dāvinātājs sola, piemēram, vajadzības gadījumā topošo māmiņu arī trijos naktī aizvest uz dzemdību nodaļu vai varbūt, kad mazulis būs klāt, reizi nedēļā doties ar viņu pastaigā, lai māmiņa varētu atpūsties. Tāpat sertifikātos min piedāvājumus ēst gatavošanas palīdzībā. Vēl var uzdāvināt arī dāvanu karti, kuras ietvaros māmiņa varēs atrast laiku sev, savu spēku atjaunošanai. Bet tad dāvinātājam jābūt tam, kas piesakās laikā, kamēr māmiņa atpūšas, pieskatīt viņas mazuli.

Etiķete paredz, ka topošā māmiņa ņem un pēta katru no dāvanām. Tajā laikā svētku organizators piefiksē, kurš un ko ir atnesis, un pēc tam nosūta katram dāvanas pasniedzējam pateicības kartīti. Bet arī tas ir katras ballītes organizētāja ziņā.

Mazuļa pūriņš: kam jābūt gatavam uz izrakstīšanās brīdi

Māmiņai, atkarībā no viņas mājokļa platības un iekārtojuma, var noderēt arī radioaukle, var noderēt kāda grāmata par mazuļa audzināšanu, protams, pudelītes mazulītim, autiņbiksītes, pirmās drēbītes, ko, kā ierasts, neiepērk vairumā, un pievēršas jau uzreiz 62.un 68.izmēram, jo no 56.izmēra mazuļi ātri izaug. Tāpat noderīgas vienmēr ir mitrās salvetes, mazuļa vannošanas piederumi, līdzekļi; tādi sīkumi kā mazulim piemērotas nagu griešanas šķērītes un vēl un vēl.

Ļoti viss atkarīgs, patiesībā, no katras topošās māmiņas uzskatiem un vēlmēm, jo nereti topošo māmiņu "nepieciešamo lietu saraksti" mēdz atšķirties.

Tāpat tādā ballītē viesi var arī aizpildīt īpašu viesu grāmatu ar vēlējumiem mazulim. Tā var vēlāk kalpot kā skaista, sirsnīga dāvana bērniņam, kad viņš jau būs pieaudzis.

Svētku būtība nenoslēdzas tajā, ka noteikti jādāvina kas ļoti vērtīgs, katrs var sagādāt kādu mīļu, patīkamu nieku; saldumus, fotorāmīšus.

Ko tu gribētu saņemt dāvanā šādā Baby Shower ballītē?

Māmiņu Klubs

Māmiņu tikšanās mājīgajās Māmiņu Kluba telpās

Svarīgi zināt:

  • maksimālais tikšanās reizes dalībnieku skaits – 10 pieaugušie, ja tikšanās norit bez bērniņiem, 8 - pieaugušie, ja ir arī bērniņi
  • telpu izīrējam trešdienās
  • telpu īrēt varat sev ērtā laikā no 10:00 līdz 17:00 
  • maksa par telpas īri 25 eiro stundā (cenā iekļauta tēja, kafija, cepumi)
  • īres cena nemainās, atkarībā no dalībnieku skaita.

20170104195454-77844.jpg

Topošās māmiņas te var tikties savā kompānijā, māmiņas ar mazuļiem - savā. Var apvienot tikšanās reizes. Viss atkarīgs no jums pašām.