Ārstējam saaukstēšanos grūtniecības laikā

Ārstējam saaukstēšanos grūtniecības laikā

23. Jun 2018, 00:01 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Kādus sīrupus var dzert, ja ir sauss klepus? Ar ko atšķiras ceļtekas sīrupi, un kāpēc vienus grūtniecības laikā var dzert, citus – nevar? Māmiņu Klubs kopā ar farmaceiti Evu Johansoni ir apkopojis biežākos jautājumus par saaukstēšanos grūtniecības laikā.

Kādus sīrupus var dzert, ja ir sauss klepus?

Vislabāk dzert sīrupus, kuru sastāvā ir ārstniecības augi, piemēram, ceļtekas sīrups, priežu pumpuru sīrups vai homeopātiskos sīrupus, jo pārējie ķīmiski ražotie sīrupi būtu jālieto tikai un vienīgi pēc ārsta ieteikuma. Ir, protams, daži līdzekļi, ko var lietot, taču tie var ietekmēt augļa attīstību.

Tāpat atkrēpojošie līdzekļi nedrīkst tikt lietoti, jo eksperimentos pierādīta iedzimtu anomāliju riska palielināšanās. Dabīgie sīrupiņi labvēlīgi ietekmēs organismu, jo satur imunitāti spēcinošus augus.

Noteikti saaukstēšanās laikā jālieto daudz šķidruma (zāļu tējas), kādi papildus vitamīni (vislabāk grūtnieču) vai pat imunitāti stiprinoši līdzekļi, kas šobrīd aptiekās pieejami lielā klāstā.

Jāatceras, ka grūtniecei obligāti pirms jebkādu zāļu lietošanas ir jākonsultējas ar savu ginekologu vai ģimenes ārstu, jo arī sīrupi uz ārstniecības augu bāzes var ietekmēt grūtniecības norisi. To sastāvā ir augu izvilkumi uz spirta bāzes, kas ir galvenais grūtniecības norisi ietekmējošais faktors.

Ar ko atšķiras ceļtekas sīrupi, un kāpēc vienus grūtniecības laikā var dzert, citus – nevar?

Ceļteku sīrupus var lietot grūtnieces, taču pēc ārsta konsultācijas, jo var atšķirties spirta daudzums, ko satur šie dažādie ceļteku sīrupi.

Vai grūtniecības laikā, ja ir stipras iesnas, drīkst lietot Efedrīna pilienus?

Efedrīna pilienus vai jebkuru efedrīnu (pseidoefedrīnu) saturošu medikamentu grūtniece lietot nedrīkst.

Ja ir paaugstināta temperatūra, ko no aptiekā nopērkamiem līdzekļiem drīkst lietot?

Lai pazeminātu temperatūru, drīkst lietot paracetamola tabletes. Nav ieteicams paracetamolu lietot grūtniecības pirmajās nedēļās, jo tad notiek sevišķi svarīga augļa orgānu attīstība. Grūtniecei vispār, cik vien tas ir iespējams, vajadzētu izvairīties no jebkādu zāļu lietošanas.

Vai veco labo Zvaigznīti var lietot arī grūtniecības laikā? Un kādiem nolūkiem vispār Zvaigznīte der?

Zvaigznīti var lietot saaukstēšanās laikā to nedaudz pasmērējot zem deguna, tādējādi atvieglojot elpošanu, kā arī profilaksei gripas laikā. Zvaigznīte ļoti labi palīdz noņemt dažādas reimatiskas sāpes, īpaši labi atvieglo galvassāpes. Zvaigznīti uzmanīgi jāuzsmērē tieši uz sāpju skartās vietas. Pēc uzziešanas vienmēr jānoskalo rokas. Šobrīd aptiekās pieejamas trīs dažādas formas- ziedes, šķīduma un deguna inhalatora formas.

Māmiņu Klubs 

Kā Tu ārstē saaukstēšanos grūtniecības laikā? Kādus līdzekļus izmanto?

Eksperts

Eva Johansone

Ģimenes aptiekas farmaceite
Eva Johansone Vecāku skolā