Ar TecnoFER trīsreiz efektīvāka dzelzs uzsūkšanās

Ar TecnoFER trīsreiz efektīvāka dzelzs uzsūkšanās

29. Sep 2014, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Vidusskolā apgūto patiesību, ka cilvēka asinsrites galveno funkciju – nogādāt ieelpoto skābekli līdz katrai organisma šūnai – nodrošina sarkano asinsķermenīšu sastāvā esošais hemoglobīns, kura ķīmisko sastāvu veido arī dzelzs (Fe), teorētiski zina ikviens. Taču praksē, ja pret šo dzīvību uzturošo funkciju izturas pavirši, rezultāts ir virkne bīstamu un kombinētu veselības traucējumu, kuri vispirms pazemina dzīves kvalitāti, bet, sākot ārstēšanu, prasa ievērojamu laiku un līdzekļus.

Medicīnā dzelzi saturošo preparātu pielietojumam ir sena vēsture. Sadzīvē – vēl senāka. Arī mūsdienās: kurai grūtniecei viņas vecmāmiņa vai māsa nav likusi uz šķīvja krietnāku teļa filejas vai cūkas aknu gabalu, teikdama: “Ēd dūšīgi, tev tagad dzelzi ļoti daudz vajag!”? Tagad gadiem ilgie pētījumi un zinātnes atzinumi ļāvuši veikt nepieciešamos uzlabojumus, lai padarītu dzelzi saturošos preparātus efektīvākus un mazākas blakusparādības izraisošus.

20140924152524-72729.jpg

Nopietno zinātnes pieeju šim jautājumam nosaka fakts, ka dzelzs trūkums arī šodien ir viena no lielākajām sabiedrības veselības problēmām, kas skar 2,5 miljardus jeb praktiski katru trešo cilvēku visā pasaulē. TecnoFER ir viens no šādiem 21.gadsimta preparātiem, kurš reāli palīdz nodrošināt un uzturēt optimālu dzelzs līmeni organismā, kad tā īpaši vajadzīga vai netiek pietiekami uzņemta ar uzturu. Šis risinājums ir milzu solis uz priekšu tehnoloģiskajā attīstībā dažu vienkāršu iemeslu dēļ:

  •  TecnoFER nodrošina trīsreiz (!) efektīvāku dzelzs uzsūkšanos par agrāk ražotiem pārtikas bagātinātājiem (Pētījumi pierādījuši, ka elementārā dzelzs uzsūkšanās no dzelzs bisglicināta helāta (FeChel), kas tiek izmantots TecnoFER, ir vairāk nekā trīs reizes efektīvāka nekā no dzelzs (II) sulfāta)
  • Nav blakusparādību, kas apdraud gremošanas traktu. Brīvais dzelzs jons potenciāli var izraisīt kuņģa gļotādas iekaisumu. Lietojot TecnoFER, tas nenonāk tiešā saskarē ar kuņģa un zarnu trakta gļotādu. Iemesls: veidojot FeChel, minerāli ar aminoskābju palīdzību tiek pārvei­doti organiskā formā. Helatēta (organiska) divvērtīgā dzelzs ne tikai novērš blaknes kuņģa zarnu traktā, bet arī nerada pārdozēšanas risku.
  • TecnoFER uzsūkšanās spēju neietekmē uzņemtā pārtika (var lietot neatkarīgi no ēdienreizēm)
  • Preparāts nesatur glutēnu

Riska grupas, kuru organisma normālu funkcionēšanu apdraud dzelzs nepietiekamība:

  • Pirmsskolas vecuma bērniem (17-70%) un pusaudžiem (14-42%) visā attīstības periodā ir pa­augstināta nepieciešamība pēc dzelzs. Dzelzs anēmija bērniem ­kavē augšanu, traucē hormonālo attīstību, paaugstina pe­riodisku saslimšanu biežumu un hronisku infekciju perēkļu rašanos, kas savukārt pasliktina citu patoloģisku stāvokļu gaitu.
  • Veģetārieši, vegāni (15%) – ne tik izteikta, tomēr riska grupa. Dzelzs trūkums, nepārprotami, saistīts ar nepietiekošu uzturvielu uzņemšanu, ne­lietojot gaļu, kas ir galvenais dzelzs avots. Risks paaugstinās, sportojot (nepieciešama aktīvāka skābekļa piegāde asinīm) vai, ja ir kunģa – zarnu trakta problēmas.
  • Sievietēm reproduktīvā vecumā (11 - 40%) dzelzs trūkumu izraisa stiprās menstruācijas, stress, pārspīlētas svaru mazino­šās diētas. Īpaši, gatavojoties mazuļa ieņemšanai, sievietei jābūt pietiekamam dzelzs daudzu­mam organismā un labām tās rezervēm.
  • Grūtniecēm dzelzs patēriņa progress ir no ~1,0 mg/d pirmajā trimestrī līdz ~7,5 mg/d trešajā trimestrī. Nenodrošinot pietiekamu dzelzs daudzumu, aug priekšlaicīgu dzemdību un neiznēsāša­nas risks, bērnam var būt nepietiekams svars un kavēties smadzeņu un uzvedības attīstība.

Jāpatur prātā arī fakts, ka dzelzs sastāvu uzņemtajā pārtikā nodrošina virkne ieteicamo pārtikas produktu, kuru vērtība no uzņemamās dzelzs viedokļa atšķiras, un ir izpētāma tepat pieejamajā bukletā vai medicīniska satura interneta mājas lapās. Vēl jāpiezīmē, ka ķīmiskā dzelzs, kas ir sastopama tikai gaļā, putnu gaļā un zivīs, or­ganismā uzsūcas daudz labāk nekā neķīmiskā dzelzs, kas atrodama augļos, dārzeņos, sausās pupās, riekstos un graudaugu produktos. Nevajag arī uzskatīt, ka uztura bagātinātājs var pilnībā aizvietot pilnvērtīgu un sabalansētu ēdienu.