Ar ko īpaša ir grūtnieču masāža?

Ar ko īpaša ir grūtnieču masāža?

21. Oct 2022, 00:01 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Grūtniecība ir laiks, kad katrai no mums ir nepieciešamas īpašas rūpes. Un viens no veidiem, kā rūpēties par savu labsajūtu, ir masāža. Jā - arī grūtniecības laikā to drīkst veikt, un tā pat ir ieteicama.

Ķermeņa masāža topošajām un jaunajām māmiņām

Ar ko īpaša ir grūtnieču masāža?

Visas kustības grūtnieču masāžas laikā tiek veiktas bez spiediena, ar atslābinātām rokām, no apakšas uz augšu.

Ar glāstošu, ritmisku kustību palīdzību tiek masēts grūtnieces ķermenis: mugura, rokas, kājas. Vibrācija masāžas laikā tiek panākta ar pirkstu galiem. Netiek masēts vēderiņš, vien pati sieviete var viegli vēderiņu paglāstīt - vēlams pulksteņrādītāja virzienā.
Nepieciešamības gadījumā, agrīnās grūtniecības stadijās, sieviete var apgulties uz vēdera, un zem kājām var palikt spilventiņu, lai būtu ērtāk. 

Grūtniecības laikā ļoti labi ir masēt pēdas jeb citiem vārdiem sakot, veikt refleksoloģiju. Te masāžas laiks nav ierobežots, tāpat nav ierobežots arī grūtniecības termiņš šīs procedūras veikšanai. Pēc masāžas ieteicams kājas pamērcēt vanniņā un atpūsties.

Grūtnieču masāža

Grūtniecība ir saistīta ar nopietnām fizioloģiskām un emocinālām pārmaiņām. Un, lai cik aizņemta būtu sieviete, ir ļoti svarīgi, lai topošā māmiņa tomēr atrastu laiku, lai parūpētos par sevi un savu ķermeni. Tomēr ne visām grūtniecēm bērniņa gaidību laikā masāžu iesaka, un tāpēc, lai izvairītos no iespējamiem sarežģījumiem, nepieciešams, pirms došanās uz masāžu, aprunāties ar savu ginekologu. 

Pirmajos trijos mēnešos jāizvairās no vēdera masāžas. No masāžas uz laiku jāatsakās arī, ja ir toksikoze, paaugstināts arteriālais spiediens, nozīmīga šķidruma aizture, tūska - pēdām un sejai. Bet, ja grūtniecība noris bez sarežģījumiem, masāža kopā ar noteiktām ētereļļām var palīdzēt tikt galā arī ar sliktas dūšas sajūtu un šķidruma aizturi, kā arī masāža palīdz atbrīvoties no stresa, palīdz atslābināties muskuļiem, un ļauj justies labāk grūtnieces mugurai, kuras uzdevums ir nest aizvien pieaugošo svara nastu.

Grūtnieču masāžas galvenais nosacījums - komforts

Vienu spilvenu var palikt grūtniecei zem galvas, otru blakus, lai var atspiesties vajadzības gadījumā, un trešo - starp ceļgaliem. Tāds grūtnieces stāvoklis ļaus gan atslābināties viņai pašai, gan arī masierim būs vieglāk veikt nomierinošas, atslābinošas kustības. Grūtniecei vislabāk atrasties ir uz sāna. Jāpanāk arī plecu atslābināšanas efekts, lai grūtniece justos brīvāk.

Plecu atslābināšana noņems spriedzi no muskuļiem, kas atrodas muguras un krūšu augšējā daļa, ļaujot pareizi nest pieaugošo svaru.

Māmiņu Klubs

Ķermeņa masāža topošajām un jaunajām māmiņām